Ergenlik döneminde arkadaşlık ve flört?

Ergenlik döneminde arkadaşlık ve flört?

Ergenlik dönem; tabir yerindeyse bir tırtılın kozasını oluşturup, orada zamanla büyümesi, olgunlaşması ve değişime uğrayarak büyüleyici bir kelebek olması sürecidir.  Her çocuk ergenlik dönemini yaşar. Bu dönemi her birey aynı şekilde yaşamasa bile herkes için ortak gelişen bazı noktalar vardır ki genç bireyler ucundan kıyısından mutlaka yaşamıştır. Öncelikle sanki hormonlarımızın acelesi varmış gibi çok hızlı şekilde harekete geçerler. Sadece fiziksel ve hormonal değil aynı zamanda düşüncelerin, hayata bakışın, duygularında hızlıca değişebileceği ve değişmeye devam edeceği bir dönemdir. Bu yüzden ergenlik döneminde ergen bireyin ailesine ve arkadaşlarına bakış açısı ve onlarla olan iletişimi de değişebilir.

Bu dönem yenilikleri de beraberinde getirir. Bireyin yetişkinliğe geçiş yaptığı bu dönemde ilişki kurma biçimi, ilişkilere bakış açısı ve ilişki sayısı da çocukluktan fazla olabilir. Dolayısıyla ergen bireyin ve anne babanın gündemi kızlarının veya oğullarının yaşadığı veya yaşayacakları romantik(flört) ilişkileri olabilir.

Ergenlik döneminde arkadaşlar diğer dönemlere göre ayrı bir anlam kazanabilir. Sınıfın veya okulun popüler öğrencisi olmak gibi bir kavram mevcuttur. Şuan internetin çok hızlı gelişmesi sonucunda artık ergenlik döneminde internet fenomeni olma yolu da olduğu için özellikle internetten arkadaşlık veya internetten takip edilme durumu sıkça gördüğümüz bir durumdur. Ailelerin sıklıkla şikayetçi olduğu konulardan biride budur. Devamlı telefonda veya internette olduğunu ve bu durumun onları kaygılandırdığını belirtiler.

Ergenlik dönemi bebeklikten itibaren verilen sevginin, gösterilen ilginin, kuralların, cezaların kısacası ailenin çocuğa yaklaşımının su yüzüne çıktığı ve öğrenilenlerin uygulandığı bir dönemdir. Dolayısıyla ergen bireylerin bu dönemde izleyecekleri yollar onlara gösterilenlerin bir provasıdır. Bebeklik döneminde kurulan anne bebek bağlanmasının sağlıklı olması ergenlik ve yetişkinlik döneminde bireyin kuracağı ilişkileri olumlu etkilemektedir. Kişi bebeklik yıllarında anne baba ve yakın çevresiyle kurduğu ilişkilerinin olumlu olması ve olumlu sonuçlar doğurması ergenlik dönemin de olumlu etkilemektedir.

Ergenlik döneminde genç bireyler hayatta nerede olduklarını, yalnız olup olmadıklarını, sevilip sevilmediklerini oldukça merak ederler. Bunun takibini yapmaya çalışırlar. Bu yüzden ilişkileri aktif tutmak onlar için önemlidir. Yani ergenlik döneminde ilişkiler kontrol edilmek için sıkı tutulmaya çalışılabilir. Buda daha çok mesajlaşma sürekli sosyal medyada gibi eleştiriler doğurabilir. Günümüzde anne babalar genellikle ergenlik döneminde flört ilişkilerine karşı tepki göstermektedir. Yapılan araştırmalarda ergen bireylerin yarısından fazlası ailelerinin ilişkilerine müdahale ettiklerini belirtmişlerdir.

ERGENLERİN KARŞI CİNSLE OLAN İLİŞKİLERİ ANNE BABALARI ENDİŞELENDİRİYOR

Alanda çalıştığım zaman boyunca genelde en sık karşılaştığım soru ‘’kızımın/oğlumun çok arkadaşı var? Sürekli telefonda, telefonunu mu alsak? Acaba kimlerle konuşuyor, bu kadar uzun ne konuşuyor? Sınavına veya okuluna etkisi olur mu?

Ergenlerin bu dönemde hızlı şekilde gelişmesi duygu ve düşüncelerinin günden güne değişmesi, kendilerini arama ve bulma içerisinde olmaları çocukların gelecekleri ve verecekleri kararlar dan dolayı ailelerini kaygılandırmaktadır. Arkadaşlık yaşamın her döneminde kişiler için önemli konulardan biridir. Ergenlik döneminde arkadaşlık ilişkilerinin olmaması veya sınırlandırılması kişinin yalnızlık, depresyon ve kaygı düzeyini arttırabilir.

Özellikle aileler bu konularda çocuklarıyla tartışma yaşayabilirler. Çocuklarının telefonlarını almak, sosyal medya hesaplarına sınır getirmek gibi çözüm yollarına girmeye başlayan aile adeta bir çıkmaza doğru gider. Çünkü özellikle ergenlik dönemi engellenmeye karşı az toleransı olan dönemdir. Yasaklar gelmeye başladığında çocuğunuz ailem beni anlamıyor ve beni dinlemiyor gibi düşünebilir. Dolasıyla sizinle olan iletişimi bir çatışmaya dönebilir veya iletişimi mümkün olduğunca azaltmaya çalışabilir. Burada en önemli nokta çocuğunuzun size bir şeyler anlatması için güven vermeniz ve sabırlı olmanızdır. Ailelerin bu dönemde çocuklarını bir adım geriden gözlemlemelerini tavsiye ediyorum. Bir ailede en önemli olan şey birbirinden farklı düşüncelerin ve değerlerin saygı çerçevesi içerisinde konuşulabiliyor olmasıdır. Bu yüzden çocuğunuz size bir durumu anlatmaya çalıştığında yanlış veya doğru olarak yargılamadan önce dinleyin. Neler hissettiğini, neler düşündüğünü ve yardımcı olabileceğiniz yerin neler olacağını sorun ve söyleyin. Aynı zamanda eğer size yanlış gelen bir durum varsa bunu da eleştirel bir tavırla değil onun daha doğru adımlar atmasına yardımcı olmak için yapıldığını söylemeniz doğru olabilir. Zira eleştirildiğini, yargılandığını anlayan ergen birey bireyle konuşmalarınız daha da zorlaşabilir. Bunun bir süreç olduğunu ve yaşı ilerledikçe azalarak son bulacağını bilmek ebeveynleri bir nebze de olsun rahatlatmaktadır.  Bu yüzden tüm anne babalara bu süre boyunca şans ve sabır diliyorum. 

Bu makale 7 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Kl. Psk. Ceren Gümüş Yaşa

Katıldığım Eğitim Programları Psikanaliz ve Pedagoji Seminerleri – ( İstanbul Psikanaliz Derneği, 2022 Ekim- Devam ediyor) Çocuk ve Ergenlerde Bilişsel Davranışçı Terapi Eğitimi ( Psikolog Buse VARDARLI, 2022 Ağustos ) Psikanalize Giriş Konferansları Seminerleri – (İstanbul Psikanaliz Derneği, 2022 Şubat- 2022 Haziran ) Öz Şefkatli Farkındalık Temel Beceri Eğitimi ( Christpher GERMER ve Zeynep SELVİLİ, 28 Mart- 7 Nisan 2022)  Zıvanadan Çıkmış Bir Dünyada Huzur Bulmak (Prof. Dr. Mark Williams, 2021) Pozitif Disiplin Webinarı ( Pınar Mermer, 2021) Stres, Kaygı ve Öfkeyle Sağlıklı Baş Etme Webinarı ( Pınar Mermer, 2020) Sanat Psikoterapisiyle Tanışma Eğitimi ( 2 gün, 2018 Eylül, Sanat Psikoterapileri Deneği) Çocuk ve Ergenlerde Sanat Psikoterapisi Uygulama 2. Modül Eğitimi (4 gün, 2018 mart-nisan, Arkabahçe Eğitim ve Danışm ...

Etiketler
Ergenlik sorunları
Uzm. Kl. Psk. Ceren Gümüş Yaşa
Uzm. Kl. Psk. Ceren Gümüş Yaşa
İstanbul - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube