Endoskopi sırasında neler olur, zor mudur?

Endoskopi sırasında neler olur, zor mudur?

Endoskopi Nedir?

•          Endoskopi içi boşluklu organların bir aletle incelenmesidir. Bu alet hem görüntülemeyi hem de biyopsi gibi bazı işlemleri yapmaya olanak sağlar. Halk arasında 'ışıklı hortum' olarak adlandırılıyor. Ama bu alete sadece hortum demek haksızlık olur. Mükemmel bir tanı aracıdır.

•          Sindirim sisteminin değişik bölümlerinin incelemesinde kullanılır.

1.Gastroskopi: Yemek borusu, mide ve oniki parmak barsağının incelemesine Gastroskopi  denir. Sindirim sisteminin üst kısmının inceenmesidir.

2.Kolonoskopi: Kalın barsakların tümünün incelenmesi işlemidir.

3.Rektosigmoidoskopi: Kalın barsağın son 30-35 cm lik kısmının incelenmesidir.

Endoskopi sırasında neler olur, zor mu?

Endoskopi 40 yıldır özellikle sindirim sistemi incelemesinde kullanılmaktadır. Eskiye oranla çok hareketli, esnek, daha ince, görüntü kapasitesi yüksek cihazlar var. Endoskopinin başarısı ve hastanın endoskopiden rahatsızlık duymaması kimin yaptığına, nerede yapıldığına, nasıl yapıldığına ve deneyimli bir yardımcı ekibinin olup olmamasına göre değişir. Endoskopiyi bu konuda eğitim görmüş olanlar yapmalıdır. Eğer bir engel yoksa hastaya bir ön hazırlık olarak ilaç uygulanmalıdır. Öncelikle hastanın dil kökü ve küçük dil çevresi diş hekimlerinin de kullandığı bölgesel uyuşma yapan bir spreyle uyuşturulur. Bu bulantıyı ortadan kaldırır. Daha sonra da kol damarından rahatlatıcı ve hafif uyku yapıcı ilaçlar verilir. Endoskopi bu şekilde yapıldığı zaman çok rahat olur. Çoğu zaman hasta işlem bittikten sonra "Gerçekten gastroskopi yaptınız mı? Bitti mi?" diye sormaktadır. Ayrıca gerekirse endoskopi sonrası uyku giderici ilaçlar da uygulanır. İşlem bittikten sonra hasta bir iki saat sonra işinin başında olabiliyor. Ama o gün araba kullanmasını ve aşırı dikkat gerektiren işler yapmasını istemiyoruz.        

Kimlere Gastroskopi Yapılmalıdır?

      1.Yutma güçlüğü, ağrılı yutma şikayeti olanlar,

      2.Ağza sürekli acı su gelmesi, göğüs arkasında yanma şikayeti olanlar,

      3.Yatarken oluşan  ve nedeni açıklanamayan öksürük yakınması olanlar,

      4.Tıbbi tedaviye rağmen devam eden mide ekşime ve yanması olanlar,

      5.İzah edilemeyen mide bölgesi ağrıları, kilo kaybı olanlar,

      6.Ağızdan kahve telvesi şeklinde kusması olanlar,

      7.Siyah renkli gaita çıkaranlar,

      8.Nedeni izah edilemeyen kansızlık yakınması olanlar,

      9.Sürekli kusma, bulantı, şişkinlik şikayetleri olanlar,

    10.Çekilen mide filmlerinde anormal bulguları olanlar

•         Gastroskopik İncelemeye Nasıl Hazırlanılır? Bu inceleme için 6-8 saat kadar aç kalmak yeterlidir .

•         Kolonoskopi İncelemeye nasıl hazırlanılır? Bu işlem içindoktorunuzun önereceği ilaçları bir gün önceden kullanarak basaklarınızın temizlenmesi gereklidir. Bir gün önce sadece sulu gıdalar almalısınız.

•          Gastroskopik İncelemeden Sonra Neler Olabilir?
İşlemden sonra bir süre (10 dak.kadar) gözlem altında kalırsınız.  Eğer işlem sırasında damar yoluyla sedatif enjeksiyonu uygulandıysa 2-4 saat kadar evde istirahat etmeli, yenilip, içilmemelidir. Ayrıca bu süre içinde direksiyon kullanmak gibi dikkat gerektiren işler yapılmamalıdır. Eğer sedasyon uygulanmışsa sizi eve bırakacak bir kişi yanınızda gelmelidir. İşlemden sonra boğazda hafif bir yanma olabilir.

Yapılan iş şu: 8-10 milimetre kalınlığında son derece yumuşak bir boru yemekborusundan mideye ve onikiparmak barsağına görülerek yönlendirilip ulaşılıyor. Aşağı yukarı uzunluğu 110-120 santim arasında olan cihazın ucunda kamera var ve geçtiği bölgeleri bir televizyon ekranına yansıtıyor. Doktor da bu görüntülere bakarak hastanın incelenen bölgenin iç yüzeyini görüyor ve teşhisi koyabiliyor. Bu işlem sırasında hastanın nabız durumu ve oksijen düzeyi izleniyor. Gerekirse tanı için parça alınıyor (biyopsi) veya kanama durdurma, polip çıkarma gibi tedavi edici işlemler de yapılabiliyor.

Bu makale 16 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Muzaffer Yurttaş

Etiketler
Endoskopi
Op. Dr. Muzaffer Yurttaş
Op. Dr. Muzaffer Yurttaş
Manisa - Genel Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube