En sık görülen cinsel yolla bulaşan hastalıklar nelerdir, nasıl teşhis konur?

En sık görülen cinsel yolla bulaşan hastalıklar nelerdir, nasıl teşhis konur?

CİNSEL YOLLA BULAŞAN HASTALIKLAR ARASINDA EN SIK GÖRÜLENLER HANGİLERİDİR, NASIL TEŞHİS KONUR?

   Cinsel yolla bulaşan hastalıkların bulaşmasında, yaşam tarzı oldukça önemlidir. Riski artıran faktörler arasında, korunmasız cinsel ilişki yaşanması, kişinin birden çok partnerinin olması, partnerin çok eşli olması gibi faktörler başı çeker. Eğer bir kişiye cinsel yolla bulaşan hastalık (CYBH) teşhisi konduysa, bunun anlamı o hastalığı taşıyan en az bir kişinin daha var olduğudur. Tanı alan kişi haricinde, hastanın partnerlerinin de tedavi edilmesi gerekmektedir. Bu makalede, HIV ve HPV’ ye ayrı bir başlık altında tartışılacağından dolayı yer verilmeyecektir.

   CYBH hastalıkların kliniğe yansımasına bakacak olursak, erkekte genelde üretrit (idrar kanalı infeksiyonu) şeklinde görülür. Üretritin belirtileri şunlardır.

1- Dizüri; idrar yaparken yanma, ağrı, rahatsızlık hissi

2- Üretral akıntı; penis başından akıntı gelmesi

3- Üretral kaşıntı; penis başında kaşınma olmasıdır

   Akıntı, bulaşan etkene göre farklı yapıda olabilir. Açık renkli veya irinli koyu kıvamlı şekilde olabilir. Bu akıntının sebebi çoğunlukla infeksiyonlardır. İnfeksiyöz sebepleri iki başlık altında toplayabiliriz.

   Gonokok (bel soğukluğu)’ un sebep olduğu infeksiyonlar ve Gonokok dışı infeksiyonlar. Gonokok’ un sebebi Neisseria gonorrhoeae isimli bir bakteridir. Gonokok dışı sebepler arasında en sık görülenler Chlamydia trachomatis, Üreaplasma ürealyticum, Trichomonas vaginalis, Herpes simpleks virüs tip 1 ve 2, Mycoplasma genitalium’ dur.

   Bu hastalıkların tanısında çeşitli yöntemler kullanılmaktadır. Gonore’ nin standart tanısı kültürdür fakat kültürde üremesi çok kolay değildir. Chlamydia için kültür rutinde yapılmamaktadır. Bu iki etken için ELISA yöntemi de kullanılmaktadır fakat ELISA’ nın duyarlılığı da düşüktür. Son zamanlarda bu etkenlerin tanısında PCR yöntemi kullanılmaya başlanmıştır. Özellikle, CYBH’ın çoğunu kapsayan ve bu etkenlerin 10’ una aynı anda bakan ‘cinsel yolla bulaşan hastalıklar mültipleks PCR’ testleri üretilmiştir. Ülkemizde de artık kullanımda olan bu testlerin duyarlılık ve özgüllüğü ileri derecede yüksektir.

Uzm. Dr. Şafak Göktaş

İnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji

Bu makale 12 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Şafak Göktaş

Uzm. Dr. Şafak GÖKTAŞ, 18 Mayıs 1980 tarihinde Ankara'da doğmuştur. Çocukluğu, babasının da doktor olması sebebiyle pek çok farklı şehirde geçmiştir; Ankara, Eskişehir, İstanbul ve Erzincan gibi. Yine babasının mecburi hizmeti nedeniyle 6 sene Erzincan’da yaşamış ve ilköğrenimini Erzincan’da tamamlamıştır. Bu süreçte Anadolu kültürü ile tanışma fırsatına sahip olmuş ve hayatı boyunca sürdüreceği değerli arkadaşlıklar kurmuştur. 1992 yılında yaşanan büyük Erzincan depreminde oturdukları SSK lojmanındaki apartman tamamen yıkılmış ve enkaz altından sağ kurtularak ailecek ikinci hayatımız adını verdikleri yeni hayatlarına başlamışlardır. Ardından İstanbul’a gelmişler ve Uzm. Dr. Şafak GÖKTAŞ, ortaokul ve lise öğrenimini İstanbul’da, hayat görüşünün de temellerini attığını söylediği, şehrin en iyi okullarından olan Hüseyin Avni Sözen Anadolu L ...

Etiketler
Cinsellik
Uzm. Dr. Şafak Göktaş
Uzm. Dr. Şafak Göktaş
İstanbul - Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube