En çok sorulan sorulardan biri: 20 yaş dişi

En çok sorulan sorulardan biri: 20 yaş dişi

Bir çok insanın en büyük korkusu diş çekimi sırasında yaşayacağı acıdır fakat artık günümüzde modern anestezi yöntemleri sayesinde bu korku son derece gereksiz.

Bir insanın doğal, kendi dişinin çekilmesi başvurulacak en son uygulama olmalıdır. Öncelikle sorunlu dişi çekmek yerine o dişi kurtaracak tedavi yöntemleri uygulanabiliyorsa ve hastanın kendi dişini kullanabilmesi sağlanabiliyorsa o tedavilere başvurulmalıdır. Dişin kurtarılması için çok geç kalınmış bir aşamadaysa ve diğer tedavi yöntemleri dişi kurtarmayacaksa diş çekme bir seçenek olabilir.

Gelelim bir çok kişinin korkulu rüyası 20 yaş dişine...

20 yaş dişi ile ilgili bir çok soru aldığım için bu yazıyı paylaşmaya karar verdim umarım aklınızda oluşan soru işaretlerine bir cevap olabilir. 

En çok çekilen diş ağzımızda en son çıkan 20 yaş dişi olarak bilinen dişlerdir. Bazı insanlarda yirmi yaş dişi hiç çıkmayabilir ki genelde günümüzün genç neslinde 20 yaş dişine daha az rastlanmaktadır.

Sonradan çıkan 20 yaş dişi bazı insanlarda çene kemiğinde kendisine güzelce yer bulabilir o zaman hiç sorun yaratmaz ve diğer dişler gibi kullanılabilir çekilmesine gerek kalmaz, fakat çoğumuzda durum ne yazık ki böyle değil.

Çene kemiğinde kendisine yer bulamayan 20 yaş dişi, diğer dişleri itebilir ve şeklini bozabilir, dayanılmaz ağrılara sebep olabilir yada gömük bir şekilde diş etinin altında kalabilir. Gerekli durumlarda bu dişlerin çekilmesi diğer dişlerimizin sağlığını korumamız için ve hayatımızı zindan eden ağrılarımızdan kurtulmamız için şarttır. Eğer 20 yaş dişleri gömülü kalmışsa ve çekilmesi gerekiyorsa bu cerrahi çekim operasyonudur. Bu operasyonları ertelemek kişiye yarar değil zarar getirir. 

Çene kemiğinde kendisine uygun 20 yaş dişleri ise zaman içerisinde başka sorunlara gebe kalabilir. Bu dişler diğer dişlerimize göre daha hassasdır.  Daha çabuk çürüme olasılığı yüksektir. Ne yazık ki çoğumuz dişlerimizin günlük bakımını gerçekleştirirken görünen dişlerimize daha çok özen göstermekteyiz. Bu sebeple diş diziliminin en gerisinde kalan bu dişler diş fırçası ve diş macunundan gerekli özeni göremiyorlar. Üstün körü yapılan diş fırçalamaları zaten hal-i hazırda hassas olan bu dişlerin daha hızlı çürümesine yol açabiliyor ve bu da ağız kokusu gibi istenmeyen durumlara yol açabiliyor aynı zamanda sağlıklı dişlerimizi de tehdit ediyor. 

20 yaş dişinizle ilgili bir sorun yaşadığınıza inanıyorsanız en yakın zamanda bir diş doktoru muayenesinden geçmenizi tavsiye ederim. Bu dişlerde yaşanan sorunlar kendiliğinden geçmez ve bir kaç gün içinde ağrı gitgide büyüyürek günlük hayatınızı kötü yönde etkileyebilir. Hissettiğiniz ilk sızlamada bir doktora başvurmanız sizi daha büyük acılardan koruyacaktır. 

 

Bu makale 8 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dt. Beril Horasan

Dt. Beril HORASAN, 1979 yılında İstanbul’da doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimini Üsküdar Anadolu Lisesi'nde bitirdikten sonra 1997 yılında Yeditepe Diş Hekimliği Fakültesi’nde lisans eğitimine başlamıştır. 2003 yılında eğitimini başarıyla tamamlayarak Diş Hekimi unvanı almıştır.

Mezuniyetinin ardından Horasan Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği'nde çalışmalarına başlamış olan Dt. Beril HORASAN, Diş Hekimliğinin yanı sıra Botoks ve Dermal Dolgu uygulamalarında uzmanlaşmıştır. Kendisi de bir çocuk annesi olan Dt. HORASAN, çocuklarla olan kuvvetli iletişimi sayesinde çocuk hastaların favorisidir.

Etiketler
Yirmilik diş çekimi
Dt. Beril Horasan
Dt. Beril Horasan
İstanbul - Diş Hekimi
Facebook Twitter Instagram Youtube