Emziren anneler etanercept (enbrel) kullanabilir

Emziren anneler etanercept (enbrel) kullanabilir

Romatoid artrit (RA) genel olarak gebelik süresince sessiz seyredebiliyor. Ama çoğunlukla karşılaştığımız durum, doğumun hemen sonrasında hastalığın tekrar geriye gelişi (çoğu zaman gebelik öncesinden daha şiddetli olarak). Günümüzde RA tedavisinde kullanabileceğimiz çok sayıda etkin tedavi yöntemi mevcut olmakla birlikte, bu ilaçların büyük bir kısmının anne sütüne geçme ihtimali, süt veren anneleri tedavi edebilmemizin önündeki en büyük engel.
TNF inhibitörleri son yıllarda oldukça sık kullandığımız etkili bir ilaç grubu. Etanercept (Enbrel) de bu grubun üyesi olan, sadece RA değil, ankilozan spondilit ve psöriatik artrit gibi hastalıkların tedavisinde de kullandığımız bir ilaç. Diğer taraftan süt veren annelerde kullanımı hakkında bilgilerimiz oldukça sınırlı. Dolayısı ile etanercept'in süt veren annelerde kullanımı ile ilgili her türlü bilgi son derece önemli.  İşte bu noktada Journal of Rheumatology'nin Temmuz sayısında yayınlanan çalışmayı önemli buluyorum (kanıt hiyerarşisindeki yeri çok yukarılarda olmasa da).
Keeling ve arkadaşları tarafından yapılan çalışma, “yüzlerce hasta ile yapılmış randomize kontrollü” çalışmaların aksine sadece 1 hastanın takip sonuçlarına dayanan bir çalışma. Evet, yanlış duymadınız, sadece bir hasta, başka bir deyişle bu çalışma bir olgu sunumu.
Araştırmacıların ifadesine göre, RA tanısı ile takip edilen ve gebeliği süresince herhangi bir sorun yaşamayan 34 yaşındaki kadında, gayet sağlıklı bir kız bebek dünyaya getirdikten 3 ay sonra hastalık alevlenmesi gözlenmiş. Bunun üzerine hastanın da onayı alınarak etanercept başlanılmasına karar verilmiş. Bu noktada, çok da alışık olmadığımız bir şey olmuş (en azından benim); hasta kendisinden süt örnekleri alınarak bu örneklerde ilaç düzeylerinin ölçülmesini istemiş.
Hastanın bu isteği geri çevrilmeyerek (!),hem etanercept'in 25 mg'lık formunu (haftada 2 defa) hem de 50 mg'lık formunu  (haftada 1 defa)  kullanmakta iken, 2 ay süre ile süt örnekleri alınmış. Sonuç olarak yapılan ölçümlerde anne sütündeki etanercept miktarının ihmal edilebilir (herhangi bir şekilde bebeğe etkili olmayacak) düzeyde olduğu gösterilmiş.
Elbette çalışmanın sadece 1 hastadaki gözlemi yansıtması, elde edilen sonuçların genellenebilirliğini bir miktar azaltıyor. Bununla birlikte, az da olsa bir bilginin olması, hiç fikrimizin olmamasından daha iyidir diyorum. Literatürü araştırdığımda, daha önce yayınlanmış aynı bu olguya benzer (süt verirken etanercept kullanmış ve hem süt hem de bebeğin kanındaki ilaç düzeylerinin zararsız olduğu gösterilmiş) 2 tane daha olgu olduğunu gördüm.
Sonuç itibarı ile şu anki bilgilerimize göre emziren annelerin etanercept kullanmasında bir sakınca gözükmüyor.

Bu makale 7 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Doç. Dr. İsmail Şimşek

Doç. Dr. İsmail ŞİMŞEK, 1970 yılında İzmir'in Bornova ilçesinde doğmuştur. İlk ve orta öğrenimini İzmir'de, liseyi ise Kayseri Fen Lisesi'nde tamamlamıştır. 1987 yılında Gülhane Askeri Tıp Akademisi'nde başladığı tıp eğitimini 1993 yılında tamamlamış ve tıp doktoru unvanı almıştır. 1996 yılında Gülhane Askeri Tıp Akademisi İç Hastalıkları Anabilim Dalı'nda ihtisasına başlamıştır. 2000 yılında İç Hastalıkları Uzmanı olmuştur. Askerlik vazifesini 2000-2003 yılları arasında Çorlu Asker Hastanesinde İç Hastalıkları uzmanı olarak yerine getirmiştir. 2003-2006 yılları arasında Gülhane Askeri Tıp Akademisi Romatoloji Bilim Dalı'nda yan dal uzmanlık eğitimini tamamlayarak Romatoloji Uzmanı olmuştur. 2009 yılında ise Doçent Doktor unvanını almıştır. 2009 - 2010 yılları arasında 1 yıl boyunca Romatolojik ve Kas İskelet Hastalıklarında Amerika ...

Etiketler
Enbrel anne
Doç. Dr. İsmail Şimşek
Doç. Dr. İsmail Şimşek
Ankara - Dahiliye - İç Hastalıkları
Facebook Twitter Instagram Youtube