Emdr yöntemi ile kötü anılardan tamamen kurtulmak mümkün mü?

Emdr yöntemi ile kötü anılardan tamamen kurtulmak mümkün mü?

Psikolojik sorun ya da ilişki sorunu yaşayan insanların hepsinde farkında olsunlar ya da olmasınlar, hatırlasınlar ya da hatırlamasınlar mutlaka kötü anılar mevcuttur. Bu kötü anılar kişinin aklına sık sık gelip kişiyi rahatsız edebileceği gibi, bu olumsuz anılar kişinin aklına çok seyrek de gelebilir ya da hiç gelmeyebilir. Akla az gelmesi ya da gelmemesi olumsuz anıların üzerimizde etkileri olmadığı anlamına kesinlikle gelmez. Biz bu geçmiş olumsuz anılarla şimdi yaşadığımız psikolojik sorunların ya da ilişki sorunlarının arasında bir bağ kuramasak da yaşadığımız sorunların tek kaynağı geçmişimizde yaşadığımız olumsuz olaylar ve maruz kaldığımız olumsuz durumların üzerimizde yarattığı etkidir. Bu etki orta beyinde yer alan limbik sistem bölgesindeki bazı organlarda depolanır ve bu anılar aklımıza gelmese de bu kötü anıların birikmiş duygu yükleri bizi biz farkında olmadan etkiler ve bizim çeşitli ve farklı şekillerde olumsuz hissetme ve olumsuz düşünme halleri yaşamamıza neden olurlar.

Hatırlama, idrak ve muhakemeden sorumlu üst beynimiz, yani beynimizin korteks kısmı geçmişte yaşanmış olumsuz anıların akla gelmesini genellikle engeller. Ancak bu engellemeyi yapan üst beynimiz bu olumsuz anılar sonucu oluşan olumsuz duygu birikiminin, ki bu birikim orta beyinde limbik sistemde olur, bizi kötü hissettirmesini engelleyemez. Sonuç olarak da olumsuz anılar aklımıza gelmese dahi olumsuz anıların duygusal etkisi bizi biz farkında olmadan mutlaka etkiler ve psikolojik sorunlar yaşamamıza neden olur. Üst beynimiz olumsuz anıları bastırır ancak bu anılar nedeniyle limbik sistemde birikmiş olan olumsuz duyguları bastırmaz. İşte tam da bu nedenledir ki psikolojik sorunu olan kişiler kötü hissederler ancak bu kötü hissetmenin nedenini kavrayamazlar.

EMDR yöntemi ile psikolojik sorunların yegane nedeni olan geçmiş olumsuz anıların duygu yükleri beyinden atılır. Terapide ilerledikçe kötü anılar silikleşir ve uzaklaşır ve bir şey ifade etmemeye başlar.

Travmatik etki yaratan kötü anılar sayısızdır ve çok çeşitlidir. Anının içeriği, konusu ve şiddeti her ne olursa olsun (taciz, aşağılanma, duygusal şiddet, aldatılma, fiziksel şiddet, kayıplar ve sayısız birçok diğer travma çeşiti) EMDR bu anılardan tamamen kurtulmayı sağlar. EMDR yöntemi ehil ve tecrübeli bir klinik psikolog tarafından uygulandığında etkisinden tamamen kurtulamayacağımız hiçbir anı söz konusu değildir. Sonuç kesindir ve olumsuz anıya geri dönüşü olmayan bir şekilde duyarsızlaşma sağlanır. 

Bu makale 15 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Klinik Psikolog Dr. Ercüment Doğan, Ph.D.

Y. Doç. Dr. Ercüment DOĞAN,  lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Boğaziçi Üniversitesi Psikoloji Bölümü’nde başladığı Lisans eğitimini 1994 yılında tamamlamıştır.  1999 yılında Boğaziçi Üniversitesi Psikoloji Bölümü’nde Klinik Psikoloji Yüksek Lisansını “Negatif Duygulanım, Pozitif Duygulanım ve Somatik Bileşen Temelinde Depresyon ve Anksiyete (Kaygı) Arasındaki Farklılıklar” başlıklı çalışması ile tamamlamış ve lisansüstü derecesini alarak Klinik Psikolog uzmanlığını almıştır.   2005-2007 yılları arasında Chicago Psikanaliz Enstitüsü‘nün düzenlediği 2 yıllık Analitik Psikoterapiler eğitimlerini tamamlamıştır.   2004 yılında merkezi Avrupa’da bulunan “EMDR Institute” tarafından verilen eğitimleri almış ve EMDR uygulayıcısı Psikoterapist olmuştur.   Doktora derecesini 2001 yılında “Çalışanın İşine Cezbolması: Dönüştürücü Liderlik ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
youtube
facebook
twitter
linkedin
instagram
Etiketler
Emdr psikoterapisi
Klinik Psikolog Dr. Ercüment Doğan, Ph.D.
Klinik Psikolog Dr. Ercüment Doğan, Ph.D.
İstanbul - Klinik Psikolog
Facebook Twitter Instagram Youtube