Emdr terapisinin kullanıldığı alanlar

Emdr terapisinin kullanıldığı alanlar

EMDR Terapisinin Kullanıldığı Alanlar

EMDR; endişe, suçluluk duygusu, öfke, travma sonrası reaksiyonları, bazı depresyon çeşitleri, fobi ve yas gibi rahatsızlık veren semptomların azaltılmasında kullanılır. Bunun yanı sıra; performans geliştirme (ör: spor ve buna benzer diğer başarı gerektiren konularda), kendilik değeri ve özgüven gibi yapılandırılması gereken duygusal kaynakların kazanımında her geçen gün daha fazla kullanılmaktadır. EMDR özellikle Travma Sonrası Stres Bozukluğu’nun iyileştirilme sürecindeki başarısıyla bilinmektedir ve bu konuda yapılan bir çok araştırmayla belgelenmiştir.



EMDR'nin Kullanıldığı Alanlar:

EMDR Kimlere Uygulanır?

Travmatik yaşam deneyimlerine bağlı ruhsal bozukluklarda endikedir. Ancak bir ruhsal bozukluğun travmatik kökeni olup olmadığının saptanması konunun uzmanı olmayan için kolay değildir. Travma sonrası stres bozukluğu gibi açık ve tipik durumlar dışında bir çok kişi bu gibi yaşam deneyimlerini yol açtığı sıkıntı, utanç, suçluluk duygusu ve psikiyatristten çekinme gibi nedenlerle anlatmaktan kaçınır. Ya da onların travmatik deneyimler olarak iç dünyasında yarattığı etkinin tam olarak farkında değildir. Onun yerine klinik tabloya tedaviye dirençli depresyon, sınırda kişilik bozukluğu belirtileri, dissosiyatif bozukluk,bsomatizasyon, konversiyon bozukluğu, fobik bozukluk, panik nöbetleri,yeme bozukluğu, madde bağımlılığı, narsistik kişilik özellikleri, bağımlı kişilik özellikleri gibi çok çeşitli sendromlar egemen olur. Kimi zaman ise hipertansiyon, deri hastalıkları, kolit gibi psikosomatik hastalıklar ortaya çıkar. Ancak bu tabloların arkasında travma kökeninin belirlenmesi özgül psikoterapiyi olanaklı kılar. Travmatik etken uzun yıllar önce gerçekleşmiş olabileceği gibi EMDR son bir kaç ay içersinde gerçekleşmiş olaylar nedeni ile koruyucu olarak da kullanılabilir. Bazı durumlarda EMDR uygulanmaz. Psikotik bozukluklar, organik beyin sendromu bunlar arasındadır. Hastanın travmatik olaylarla ilgili duygularına tahammül edemeyecek kadar zayıf ve instabil olması halinde de EMDR uygulanmaz. Heyecanlanmanın olumsuz etkisi nedeniyle instabil koroner kalb hastalığı, dekompanse hipertansiyon gibi durumlar sorun yaratabilir. Dekolman tehdidi gibi bazı göz hastalıklarında ardısıra göz hareketleri yapılması sakıncalı olabilir; ancak bu gibi kişilerde EMDR dokunsal ya da işitsel uyartılar kullanılarak yürütülebilir.



• Performans geliştirme (örneğin spor ve buna benzer diğer başarı gerektiren konularda)
• Kendilik değeri ve özgüven gibi yapılandırılması gereken duygusal kaynakların kazanımında
• Panik ataklar
• Yas
• Fobiler
• Yeme bozuklukları
• Performans kaygıları
• Stres azaltımı
• Baş ağrısı
• Kilo verme
• Uçak fobisi
• Bağımlılıklar
• Cinsel ve/veya fiziksel taciz
• Beden algısı bozuklukları
• Kişilik bozuklukları



Kim EMDR Tedavisini Uygulayabilir?

EMDR psikoterapist olan kişilerce uygulanabilir. Ancak Uluslararası EMDR Enstitüsü denetiminde yetkili enstitülerce verilmiş uygulamalı ve kuramsal kurslara katılım ve diploma alma gereklidir. Ayrıca, psikoterapist tedaviyi uyguladığı kişideki psikiyatrik bozukluk konusunda bilgili ve deneyimli olmalıdır. Özellikle dissosiyatif bozukluklar konuyu bilmeyen profesyoneller için EMDR tedavisi sırasında sorunlara yol açar.



EMDR Uygulaması Nasıl Yapılmaktadır?

Çalışma genellikle 5-12 görüşme sürmektedir. Ancak 1-2 görüşme ile çarpıcı derecede iyi sonuçlar alındığı dahi görülmektedir. Tedavi sekiz evreden oluşur: Anamnez alma ve tedavinin planlanması, hastanın stabilize edilmesi ve hazırlanması, travmanın değerlendirilmesi, duyarsızlaştırma ve proses etme, olumlu düşünceyi pekiştirme, bedendeki duyuların gözden geçirilmesi, kapanış, ve kontrol muayeneleri. Bu sekiz evrenin hepsi yapılmadığında tedavi eksik kalabilir.

Bu makale 11 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Kl. Psk. Ziya Ünlütürk

Psk. Dan. Ziya ÜNLÜTÜRK, lisans eğitiminin ardından mesleği ile ilgili pek çok farklı eğitime, seminere ve sertifika programına katılmış, sertifika sahibi olmuştur. Bunlardan bazıları şöyledir; EMDR 1 (Temel Duzey)- Davranış Bilimleri Enstitüsü - Udi OREN EMDR 2 (İleri Düzey))- Davranış Bilimleri Enstitüsü - Udi  OREN HİPNOTERAPİ (1-2-3 Modül)- MTI (Mind Traning Institute) - Adil MAVİŞ SCID 1-2 - Doç. Dr. Selçuk ASLAN Farkındalık Terapisi - Prof. Dr. Kültegin ÖGE EMDR Sempozyumu - EMDR Türkiye Derneği EMDR ve Bilişsel Müdahaleler - Davranış Bilimleri Enstitüsü EMDR’nin Aile ve Çiftlerde Kullanılışı - Davranış Bilimleri Enstitüsü Çocuklarda EMDR - Prof. Dr. Ümran KORKMAZLAR Aile ve Çift Danışmanlığında Çözüm Odaklı Terapi Dr. Nevin DÖLEK Cinsel Terapi Eğitimi - Uzm Psk. Gökhan GÖKSU (PDD Kurucu Başkanı) ...

Etiketler
Emdr
Uzm. Kl. Psk. Ziya Ünlütürk
Uzm. Kl. Psk. Ziya Ünlütürk
Eskişehir - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube