Emdr terapisi nedir?

Emdr terapisi nedir?

EMDR (eye movement desensitization and reprocessing): Göz Hareketleriyle Duyarsızlaştırma ve Yeniden İşleme. Travmatik deneyimler ve bunlara bağlı psikolojik problemlerin tedavisinde kullanılan bir terapi yöntemidir.

EMDR Nasıl Ortaya Çıktı?

Yıl 1987. Francine Shapiro adlı bir psikolog doktora tezi ile uğraştığı bir dönemde oldukça sıkıntılı günler geçirmektedir. Kafasındaki rahatsız edici düşüncelerle yürürken bir bankta oturur ve karşıdaki sahada oynanmakta olan tenis maçına dalar. Bir müddet tenis maçını takip ettikten sonra kafasındaki olumsuz, rahatsız edici düşüncelerden enteresan bir şekilde kurtulduğunu fark eder ve bu konuyu araştırmaya koyulur. Maç sırasında tenis topunu izlemesi ve buna bağlı olarak gözlerin sağa sola hareket etmesinin beynin her iki lobunu ayrı ayrı uyardığını öğrenir. Bu şekildeki çift yönlü bilateral uyarımın travmatik bilgileri işlediğini, bu durumun da yaşanmış travmaların ve olumsuz düşüncelerin acı verici etkisini azalttığını keşfeder. Yıllar içerisinde bu konu ile ilgili olarak pek çok deneysel araştırma yapılmış ve diğer psikoterapi yaklaşım ve kuramlarından da ilham alınarak EMDR adında sistematik bir terapi yöntemi geliştirilmiştir. Emdr süreci Ram uyku sürecine benzemektedir. Ram dönemindeki hızlı göz hareketleri de rüya sırasında beyindeki bilginin işlendiğinin bir göstergesidir. 

Bilgilin İşlenmesi Ne Demektir?

Bir korku filmi izlediğinizi ve çok korktuğunuzu düşünün. Aynı filmi ikinci, üçüncü, dördüncü ve beşinci defa izleyin. Her izlediğinizde korku duygunuz duyarsızlaşmaya bağlı olarak azalacak ve yok olacaktır. Teorik olarak bilginin işlenmesi buna benzetilebilir. Emdr terapisinde ise yine anılar canlandırılır ve göz hareketleri vb. çift taraflı bilateral uyarımlarla bu travmatik anıya bağlı bilgilerin işlenmesi sağlanır. Bu durum bireydeki psikopatolojik semptomların (depresyon, panik atak, fobiler, duygudurum bozuklukları…) azalmasını ve zamanla yok olmasını sağlar. 

EMDR Terapisi Kaç Seans Sürer?

Problem durumu, danışan geçmişi, kişilik özellikleri gibi pek çok faktör bunda etkilidir. Örneğin basit bir fobi için 2 seans emdr yeterli olabildiği gibi, çoklu travmalarda 20-30 seans emdr terapisi gerekebilmektedir. 

EMDR Terapisi Hangi Problemlerde Kullanılır?

Psikotik bozukluklar dışında ( Şizofreni v.b.) pek çok psikolojik problemin çözümlenmesinde ve buna ek olarak başarı, performans ve motivasyonun artırılması çalışmalarında gerek doğrudan gerekse destekleyici bir yaklaşım olarak kullanılır. 

Bu makale 19 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Psk. Mustafa Gödeş

Etiketler
Emdr psikoterapisi
Uzm. Psk. Mustafa Gödeş
Uzm. Psk. Mustafa Gödeş
İstanbul - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube