Dolgu uygulamaları!

Dolgu uygulamaları!

Dolgu maddeleri; vücuttan elde edilenler (yağ enjeksiyonu, doku kokteyli) ve yabancı maddeler olmak üzere genel olarak ikiye ayrılabilir.

Yabancı maddeler içinde çok çeşitli ürünler mevcut olmakla birlikte en yaygın ve güvenli şekilde uygulanan ürünler hyaluronik asit içeren dolgu maddeleridir.

Aynı zamanda son yıllarda kişinin kendi yağ dokusu alınıp işlemden geçirilerek estetik dolgu amacıyla kullanılmaktadır. Bu cerrahi gerektiren bir işlemdir ve  yağ enjeksiyonu adıyla anılır.

Estetik dolgu uygulaması, genellikle yüz bölgesinde, zamanla oluşan kırışıklık ve hacim kayıplarının giderilmesi için yapılan bir estetik müdahaledir.

Dolgu uygulamaları yüz dışında kaza veya başka sebeplerle vücutta oluşmuş doku kayıplarında ve çöküklüklerin tedavisinde de kullanılmaktadır.

-Burun kanatlarından dudak kenarlarına doğru uzanan çizgiler ( Nazolabial çizgiler)

-Burun ve ağız arasındaki çizgiler 

-Dudak etrafındaki çizgiler

-Alındaki çizgiler

-Derin yara ve akne izleri

-Yanak ve elmacık kemiği

-Kaş arasındaki derin çizgi

-Dudak kalınlaştırma

-Boyun ve el sırtındaki çizgilenmelerde sıklıkla estetik dolgu uygulamaları yapılmaktadır.

Hyaluronik asit  (HA) dolgu maddesi nedir?

    Hyaluronik asit (HA) insan vücudunda doğal olarak mevcut olan bir maddedir. HA deri dokusu içinde büyük konsantrasyonlarda bulunur. Cildin pürüzsüz, elastik ve genç görünmesine yardımcı olur. HA ve kollajen vücudun cildin yapısını ve katmanlarını korur. Cildin sıkılığını kollajen sağlar fakat HA kollajeni besler ve nemlendirir. Hyaluronik asidin zamanla cilt yapısı içerisinde azalması, cildin yaşlanmasındaki en önemli etkenlerden birisidir ve cildin solmasına, kırışmasına, ince ince çizgilenmesine neden olur. HA içerikli dolgular laboratuvar ortamında hazırlanır. Hayvansal kökenli değildir, alerjik reaksiyon riski çok nadir görünür. Bu nedenle uygulama öncesi test gerektirmez. HA içerikli dolgular uygulandığı bölgede hacminin 100 katı kadar su çekme kapasitesine sahiptir ve bu özelliğiyle çizgi ve kırışıklıkların anında doldurulmasını sağlar.

Estetik dolgu nasıl uygulanır?

      Estetik dolgu uygulaması ancak bu konuda deneyimli estetik plastik cerrahlar ya da dermatologlar tarafından, klinik ortamında yapılabilen bir estetik müdahaledir. Estetik hekim olmayan deneyimsiz kişilerce yapılması istenmeyen veya abartılı sonuçlar yaratabilir.

   Uygulama öncesi hastanın ayrıntılı muayenesi yapılır, dolgu yapılacak alan, kullanılacak ilacın özellikleri ve ne miktarda gerektiği ayrıntılı olarak belirlenir.   

    Uygulama bölgesi önce dezenfekte edilir. Ardından ağrıyı azaltmak için lokal anestezik kremler kullanılır. Dolgu maddesi, uygulama alanına ince iğnelerle verilir. Uygulama çok ağrılı değildir. Estetik dolgu uygulama süresi 10-30 dakika kadar sürmektedir. Uygulama sonrası kişi sosyal hayatına dönebilir. Uygulama bölgesinde birkaç saat kızarıklık olabilir.

Estetik dolgu ne kadar kalıcıdır?

   Estetik dolgu uygulamasının kalıcılığı profesyonel uygulamaya ve kullanılan dolgu maddesine bağlı olarak değişir.

     Hyaluronik asit içerikli dolgu uygulamalarının kalıcılığı 6-9 ay arasında değişmektedir. Dolgu maddesinin kalıcılık süresinin sonunda cilt uygulama öncesi durumuna geri döner. 

     Ca hidroksi apatit içeren içeren dolgu maddeleri ve otolog yağ dolguları daha uzun süre kalabilmektedir.

Estetik dolgu uygulaması sonrası öneriler

  Uygulama yapılan bölgeye 1 hafta süreyle  masaj yapılmamalıdır. Dudak dolgunlaştırma uygulamasını takip eden 3 gün boyunca dudaklar büzme hareketi yapılmamalı, sigara içilmemeli ve öpüşme olmamalıdır.  Uygulama sonrası oluşan kızarıklık ve şişlik tamamen geçene kadar bu bölge aşırı sıcak (sauna, güneşlenme) ve aşırı soğuğa karşı korunmalıdır.

İşlemin yan etkileri nelerdir?

      Hyaluronik asit vücutta doğal olarak bulunan bir madde olduğundan genellikle alerjik reaksiyon oluşturmaz. İşlem sonrası çok hafif bir şişlik ve kızarık oluşabilir. Bu şişlik 48 saat içerinde kendiliğinden geçer. Oluşabilecek düzensizlikler veya takviye edilmesi gereken yerler, işlemden 15 gün sonra tekrar dolgu maddesi enjeksiyonuyla düzeltilebilir. Nadiren topaklanma görülebilir; bu durumda hyaluronidaz enjeksiyonu ile eritilebilmektedir. Komplikasyon olarak damar içine enjeksiyonu yapılması nekroz yaratabilir ki bu durumda acilen tedavi yapılması gerekir.

Estetik dolgu kimlere uygulanmaz?

   Estetik dolgu uygulaması kullanılan etken maddeye alerji sorunu olan kişilere uygulanmaz. Sistemik hastalığı olup düzenli ilaç kullananların ya da devamlı olarak aspirin ve benzeri ilaç alanların uygulama öncesi hekimlerini bilgilendirmeleri gerekmektedir. Ayrıca dudak çevresinde uçuk enfeksiyonlarında enfeksiyon geçinceye kadar dolgu uygulaması ertelenmelidir. İltihap ve alerjik reaksiyon görülen bölgelerde uygulanmamalıdır.

      Hamile ve emziren annelere de dolgu uygulaması önerilmez.

Bu makale 15 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Nahide Gültekin Çem

Uzm. Dr. Nahide Gültekin Çem, 1974 yılında İstanbul'da dünyaya geldi. İlkokul ve ortaokul eğitimini İstanbul Bahçelievler'de tamamlamasının ardından 1991 yılında Bahçelievler Lisesi'nden mezun olan Dr. Gültekin Çem, tıp eğitimini Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde sürdürdü ve 1997 yılında mezun olarak tıp doktoru unvanını aldı. İlk görev yeri olan Çorum Oğuzlar Merkez Sağlık Ocağı' nda 2.5 yıl hastalarına hizmet veren Dr. Gültekin Çem, sonrasında İstanbul Gaziosmanpaşa Merkez Sağlık Ocağı'nda görev aldı. Dr. Gültekin Çem, TUS'na girerek 2003 yılında İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi'nde Dermatoloji ihtisasına başladı ve 2009 yılında uzman doktor unvanını aldı. Uzman unvanını almasının ardından mecburi hizmetini Bingöl Devlet Hastanesi'nde gerçekleştiren Dr. Gültekin Çem, ardından Özel Bahat Halk Hastanesi ve Medipol Ün ...

Etiketler
Estetik dolgu nasıl uygulanır?
Uzm. Dr. Nahide Gültekin Çem
Uzm. Dr. Nahide Gültekin Çem
İstanbul - Dermatoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube