Doğuma hazırlık nedir?

Doğuma hazırlık nedir?

Doğum ne kadar doğalsa, hazırlık da o kadar doğalı taklit amaçlı olmalıdır. Hazırlık denince anne adaylarının aklına bebek kıyafetleri, bebek odası, arabası, biberonu, emziği gibi alışverişler, ya da fotoğrafçı ve oda süsü ayarlama çabası gelebilir. Ancak bir hekim için gebesinin doğuma hazır olması bu süreçlerden ayrıdır.

Yıllardır hekimlik pratiğimde  savunduğum, doğumun fizyolojik bir süreç olduğu,  ancak insan aklının ve bilimin bu işi daha emniyetli, sağlıklı, hasarsız, kolay, mutlu bir hale getirmek için uğraştığıdır. İnsanlar kendi geliştirdikleri yöntem ve aletlerle doğumda karşılaştıkları sorunları çözmeye çalışmışlar ve böylece anne ve bebek sağlığını ve ömrünü iyi yönde etkilemişlerdir.

 Doğum gebeliğin  son 2 saati diye düşünülmemelidir. Gebeliğin başından itibaren izlenen yol ve yöntemler kadının doğum kalitesini değiştirebilir. Mesela gereğinden fazla kilo almak, hareketsiz ve yatarak gebelik geçirmek, gebelik boyunca korkular içinde olup kendisini kasmak, ailesinden gelen fobik durumlar, doğumu güçleştirebilir. Bu yüzden gebelerin kendilerini takip eden hekimleriyle bu tür durumları endişelerini, korku ve kaygılarını paylaşmaları önemlidir.

Gebeliğin 20. haftasından itibaren gebelerin düşündüğü, imgeledikleri doğumu hekimleriyle konuşmaları iyi olur. Bu arada normal doğumda gereken kas gücünü kazanmak ve kaybetmemek için düzenli olarak gebelik hazırlık veya egzersiz programlarını takip etmek sizi güçlendirecek, kendinize olan güveninizi arttıracaktır.

 Doğumda fazla kilolu olmak, nefes kapasitemizi azaltır. Nefes hem gebelik hem de doğum anında çok elzemdir. Doğumda gereksiz kilo almak size yüklediği ağırlıkla beliniz ve kasıklarınızda fazladan ağrılara sebep olur. Ağrıların önceden başlaması sizi gereksiz yorar ve dayanıklılığınızı azaltır. Doğumda fazla kilolu olmak bebeğin çıkacağı alana gereksiz yağ birikimi nedeniyle çıkımda darlığa sebep olabilir. Doğumda fazla kilolu olmak hipertansiyon, varis, şeker gibi birçok hastalığın ortaya çıkmasına sebep olabilir. Doğumda fazla kilolu olmak bebeğinizin gereksiz büyümesine sebep olabilir. Doğumda fazla kilolu olmak demek ayda bir kilodan fazla almak veya toplamda 14 kilodan fazla almaktır. Gebelikte ilk 3 ay kilo alınacak bir durum yoktur. Kusmamak koşuluyla kilo da verilebilinir ancak kilo almak şart değildir. Ayda bir kilo alacak şekilde hareket ve diyet düzenlemeleri yaparsanız en fazla 7 kilo ile gebeliği bitirebilirsiniz.

Gebelikte mutlaka 15 kilo alınır düşüncesi yanlıştır. Her kadın gebelik öncesi vücut kütle indeksi, yani gebelik öncesi kilosuna uygun kilo almalıdır. Gebelik öncesi çok zayıf olan bir kadın 15-17 kilo alabilirken, gebelik öncesi yeterine kilosu olan bir kadının 15 kilo alması ciddi sorunlara yol açabilir.

 Gebelikte doğum hazırlığı yaparken önünüze çıkan her doğum hikayesini dinlemek ve olumsuz örnekler biriktirmek bilinçaltınıza yerleşerek hiç ummadığınız bir anda karşınıza çıkarak sizi bile şaşırtacak bir kilitlenme hali yaşamanıza sebep olabilir. O sırada ne yaparsanız yapın sonradan çok pişman olacağınız bir noktaya sizi sürükleyebilir. Seyrettiğiniz korku filmlerinin evde yalnız kaldığınız gecelerde aklınıza gelmesi gibi...

 Gebelikte olumsuz olaylar yaşamış, hayata bakış açısı sorgusal ve aşırı eleştirel, aşırı mükemmeliyetçi kişilik yapısında olan arkadaşlarınızla hamilelik ve doğum konuşmamak daha doğru olacaktır. Yapısını bildiğiniz bir arkadaşınızı dinlemeyip, hiç tanımadığınız kişilerin internette yazdığı gerçekliği bile belli olmayan durumlara inanırsanız yine hata yapmış olursunuz. Kendinizi her tür olumsuzluklara kapatın.

 Doğum için belirlediğiniz hastane personeli ve ebeleriyle önceden tanışın. Hastaneye sizinle birlikte gelecek bayan yakınınızı mümkünse sizi takip eden doğum hekiminizle de tanıştırın ve hekiminizin onayını alın.

Doğuma giderken  sizinle birlikte sabırla bekleyecek, uykusuzluk ve yorgunluğa dayanıklı kişileri yanınıza alın. Hekimi ve ebeleri sürekli taciz edip sıkıştıran hemen olsun bitsin isteyen kişileri yanınıza almayın.

Doğuma kalabalık bir akraba ordusu ile giderek gereksiz kargaşa, gürültü sebebi yaratmayın. Sizin odanıza girmeye çekinen ebe, yakınlarınızla ilgilenip onların sorularını yanıtlamaktan sizinle ilgilenemez hale gelebilir.

Kalın sağlıcakla...                                  

Yrd.Doç.Dr. Seçil G. Avcı

Bu makale 10 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dr. Öğr. Üyesi Seçil Günay Avcı

Yrd.Doç.Dr. Seçil GÜNAY AVCI, 17 Aralık 1973 tarihinde doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi'nde yapmış ve Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı olmuştur.İstanbul Esenyurt Üniversitesi'nde Yardımcı Doçent ünvanını almıştır. Uzmanlık eğitimi sonrasında, Halkalı Kent Hastanesi'nde, Gelişim Hastanesi'nde, Memorial Hizmet Hastanesi'nde, Medical Park Bahçelievler Hastanesi'nde görev yapmış olan Yrd.Doç.Dr. Seçil GÜNAY AVCI, mesleki çalışmalarına Bakırköy'de bulunan Özel Muayenehanesi'nde devam etmektedir. Yrd.Doç.Dr. Seçil GÜNAY AVCI, Türkiye Jinekoloji ve Obstetriks Derneği, Maternal Fetal Tıp ve Perinatoloji Derneği, Jinekolojik Endoskopi Derneği, Türk T ...

Etiketler
Doğal gebelik
Dr. Öğr. Üyesi Seçil Günay Avcı
Dr. Öğr. Üyesi Seçil Günay Avcı
Muğla - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube