Doğum belirtileri

Doğum belirtileri

 

Çevrenizdeki doğum yapmış herkes size kendi doğumu hakkında farklı farklı hikayeler anlatacaktır. Bundan da anlaşılacağı gibi sizin de doğumunuz size özeldir. Buna rağmen herkesin yaşayabileceği doğumun yaklaştığını gösteren bazı belirtiler vardır:



-Hafifleme: Son haftalar içerisinde bebeğin kemik yapı içerisine girmesiyle beraber karnınızın üst kısmı birazaşağıya inebilir, daha rahat nefes alabilir ve bir rahatlık hissedebilirsiniz.

 

-Nişan gelmesi: Rahim ağzını tıkayan sümüksü, kanlı tıkacın atılması

 

-Suların gelmesi: Genellikle bebek çıkarkan bazen de daha önce amnion kesesinin yırtılması sonucu amniotik sıvının dışarı akmasıdır. Amniotik sıvı nadiren fışkırma tarzında boşalabileceği gibi genellikle bacaklardan sızma tarzında olacaktır. Kokusuz ve renksiz bir sıvıdır. İdrardan ayrımını yaptığınız zaman doktorunuzla haberleşin ve hastaneye başvurun. Sularınız geldikten sonra enfeksiyona zemin hazırlamamak için tampon kullanmayın ve cinsel ilişkiye girmeyin. Gelen sıvının rengi yeşil ve kötü kokulu ise anormal bir durumun habercisi olabilir. Hızla hekiminize başvurun.

 

-Düzenli kontraksiyonlar (kasılmalar): Doğum öncesi düzensiz, şiddetinde değşiklik olmayan, istirhatle geçen doğuma hazırlık kasılmalarının doğum eylemi sırasında düzenli, sıklığı ve şiddeti giderek artan kasılmalar haline gelmesi.

 

Doğum eylemini kasılmalarının özellikleri:

*Düzenlidir

*Tahmin edilen bir düzeni vardır( 8 –10 dakikada bir gibi)

*Gittikçe sıklaşır

*Gittikçe uzar

*Gittikçe güçlenir

*Önce belde başlar, öne kasıklara doğru yayılır ve aşağı doğru baskı yapar

*Hareket ya da pozisyon değişikliği kasılmanın gücünü azaltmaz, geçirmez

*Kanlı akıntı gelebilir

*Suların gelişi eşlik edebilir

*Doktorunuzun vajinal muayenesinde rahim ağzı değişikleri görülür (açılma ve silinme)

 

Yalancı doğum eylemi

Tahmini doğum zamanı yaklaştıkça doğuma hazırlık ağrıları olan Braxton Hicks kontraksiyonları daha sık ve yoğun bir hal alır. Bir çok gebe bu kasılmaları doğum eylemi gibi algılar ve yanlış alarm vermiş olur.

 

Yalancı eylemde;

-Kasılmalar düzensi, aralıkları tahmin edilemezdir.

-Kasılmaların şiddeti ve sıklığ artmaz

-Sıklıkla tüm karında gerginlik oluşturan bir kasılmadır

-Hareket ya da pozisyon değişikliği ile ağrı azalır ya da geçer

-Kanlı akıntı, nişan yoktur

 

Kasılmalarınızın sıklığını süresini kaytedmeye çalışın, gerçek eylemde en az 30 sn süren gittikçe uzyarak 60 –90 sn süren ve sıklığı gittikçe artan kasılmalar our, pozisyon değişikli yalancı eylemde sizi rahatlatırken gerçek eylemde işe yaramaz. Gerçek eylemde sırt bel ağrıları olur , aşağıya doğru baskı hissedilir. Yalancı eylemde ise daha çok alt karın ve kasıklarda rahatsızlık hissi vardır.

Bu makale 7 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Burçin Demirel

Op. Dr. Burçin DEMİREL, 1975 yılında İstanbul'da doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini başarıyla tamamlayarak 1999 yılında tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, İstanbul Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde yapmış ve Kadın Hastalıkları ve Doğum uzmanı olmuştur. Uzmanlık eğitimi sonrasında 2005 yılında Yakacık Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesi'nde, 2005 - 2007 yılları arasında Özel Esenler Hayat Hastanesi'nde, 2007 - 2008 yılları arasında Siirt Seyyar Cerrahi Hastanesi'nde, 2008 - 2009 yılları arasında Bingöl Devlet Hastanesi'nde, 2010 - 2017 yılları arasında ise, Özel İçerenköy Bayındır Hastanesi'nde görev yapmış olan Op. Dr. Burçin DEMİREL, ulusal ve yerel bir çok dergide yayın ve makalesi bulunmakta ayrıca, Jinekolojik Cerrahi veya Girişi ...

Etiketler
Doğum belirtileri
Op. Dr. Burçin Demirel
Op. Dr. Burçin Demirel
İstanbul - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube