Diyette en sık yapılan hatalar

Diyette en sık yapılan hatalar
DİYETTE EN SIK YAPILAN HATALAR
Toplumda gelir seviyesinin yükselmesiyle diyet yapan insanların sayısında da artış meydana gelmiştir ve gün geçtikçe de artmaktadır. Ancak bu durum bilinçsiz diyet yapan insan sayısının artışını da beraberinde getirmiştir.
Yapılan en büyük hata diyet denilince akla gelen tek şeyin zayıflamak olması. Oysa ki diyet; kişinin yemesine müsaade edilen besinlerin yeterli miktarlarının dengeli bir şekilde öğünlere dağıtılarak oluşturulan bir beslenme programıdır. Yani diyet; insanın doğumuyla başlayıp ölümüne kadar devam eden süreçte sağlıklı beslenmesi için geçerli bir beslenme listesidir.
Diyette yapılan en sık hatalara değinecek olursak; DİYET KİŞİYE ÖZELDİR, MODA DİYETLER GEÇİCİDİR.
Diyet kişinin yaşına, cinsiyetine, sosyal hayatına, herhangi bir sağlık problemine, vücut bileşimine( vücuttaki yağ, sıvı, kas vb oranlar) göre değişken olduğu için kişiye özeldir. Bu konuda uzman kişi ise diyetisyen veya beslenme uzmanıdır. Tek besine dayalı, çok düşük kalorili diyetler kesinlikle sağlıklı beslenmeden uzak diyetler olup; bir başkası için hazırlanmış veya internette hazır olarak bulduğunuz kalorili diyetleri uygulamak sakıncalıdır. Daha fit görünmek isterken sağlığınızdan olabilirsiniz. Ayrıca moda diyetler; uygulanması zor ve hayat boyu uygulanması neredeyse imkansız diyetler olduğu için de maalesef sadece belirli bir süre devam edebilmektedir, hatta sadece birkaç günde bitebilmektedir.
HER DOĞAL ÜRÜN MASUM DEĞİLDİR
Özellikle son zamanlarda zayıflama amacıyla kulaktan dolma bilgiler doğrultusunda kullanılan birçok kimyevi ve bitkisel destekler, sağlıklı zayıflamanın oldukça ötesinde kalmaktadır. Hatta sağlığa zarar vermektedir. Birçok bitkisel destek laksatif ve diüretik etkileri sayesinde kişide sıvı kaybına neden olduğundan geçici ağırlık kaybına neden olmaktadır. Ancak kişiler bunun farkında olmadığı için, zayıfladığını zannetmektedir. Oysa bu sadece geçici bir süreçtir ve o bitkiyi tüketmeyi bıraktığı andan itibaren vücut kaybettiği sıvıyı karşılayacak ve verilen kilolarda yerine gelecektir. Unutulmamalıdır ki; ot, çay, iğne, ilaç gibi hiçbir yöntem tek başına bir kişiyi incecik yapacak kadar mucizevi değildir.
AZ YEMEK, ÖĞÜN ATLAMAK
Uzman yardımı olmaksızın diyet yapan kişilerde en çok karşılaştığımız düşünce; ne kadar az yersem o kadar çok zayıflarım. Bu durum da beraberinde öğün atlamayı getirmektedir. Araştırmalar günün en çok atlanan öğününün kahvaltı olduğunu ve kahvaltı yapmayanların gün içinde daha yüksek kalori aldıklarını gösteriyor. Çünkü; uzun süren açlık dönemlerinden sonra kan şekeri düşer, bu da tatlı besin ihtiyacımızı artırır. Bu da az kalorili besinlerden kaçarken, daha yüksek kalorili besinler tüketmemize neden olur. Ayrıca uzun süren açlık dönemlerinde yavaşlayan metabolizmaya bağlı olarak kilo vermek yerine kilo alımına neden olmaktadır.
BAZI BESİNLERİ TAMAMEN HAYATINDAN ÇIKARMAK
Diyet bir yaşam tarzıdır, sadece belirli bir döneme ait olmamalıdır. Bu yüzden hiçbir besin hayattan tamamen çıkarılmamalıdır. Çünkü hayattan çıkarılan besin sayısı arttıkça diyetten uzaklaşma süresi yakınlaşmaktadır.
SIVI BESİNLERLE SU İHTİYACINI KARŞILAMAYA ÇALIŞMAK
Su besinlerin sindirilmesi, metabolik atıkların atılması ve dolyısıyla metabolizmanın hızlanması için elzemdir. Bu yüzden tüketilen çay, kahve, meyve suyu veya bitki çayları suyun yerini tutmadığı gibi günlük alınan kalori miktarını da artırmaktadır.
DİYET ÜRÜNLERİNDEN SINIRSIZ TÜKETMEK
Light ürünler içeriğindeki yağ veya şeker oranı azaltıldığı için kalori değeri eşdeğer ürünlere göre azalır. Ancak kalorisiz değildir. Bu yüzden tüketim miktarına dikkat edilmezse kilo alımına neden olabilmektedir.
Doğru diyet ile kilo vermek imkansız değildir. Eğer sürekli diyet yapıp kilo veremeketen şikayetçiyseniz öncelikle diyetinizin doğruluğunu gözden geçirin ve ikinci basamak olarak da bir beslenme günlüğü tutun. Gün içerisinde 1 lokmacık diye yediğiniz besinler de dahil olmak üzere yiyip içtiklerinizi dürüstçe yazın. Niye kilo veremediğinizi göreceksiniz.
Diyet sağlıklı yaşam içindir. Sadece tartıya çıktığınızda ibrenin sola kaydığını görmek için diyet yapanlardan olmayın. Doğru diyet ile sağlıklı yaşam dileğiyle...

Bu makale 8 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dyt. Tuba Nergiz Özkan

Etiketler
Diyet nasıl yapılır
Dyt. Tuba Nergiz Özkan
Dyt. Tuba Nergiz Özkan
Konya - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube