Dişhekimliğinde laser

Dişhekimliğinde laser

DİŞHEKİMLİĞİNDE LASER MUCİZE YARATABİLİR Mİ?
Hemen cevap vereyim: HAYIR!
Öncelikle LASER'in ne olduğuna bir göz attıktan sonra, dişhekimliğinde kullanım alanlarından ve yararlarından bahsetmek, son olarak da kamuoyunda yanlış bilinen LASER bilgilerine işaret etmek ve onları okuyucular için düzeltmek istiyorum.
LASER uygulamaları, 60'lı yıllardan beri tıp alanında kullanılmaktadır. Yakın zamana kadar diş hekimliği alanında sadece diş beyazlatma ve yumuşak doku operasyonlarında kullanılan LASER enerjisi, günümüzde daha geniş alanlarda kullanılır hale getirilmiştir. Hem diş minesi gibi insan vücudundaki en sert doku da dahil sert dokular, hem de damak veya dişeti gibi yumuşak doku işlemleri için çok uygundur. Bu uygulamalardan bazıları, diş çürüklerinin temizlenmesi, kanal tedavilerinde kanalların dezenfeksiyonu, yani bakterilerden arındırma, çene kemiğinde ve dişetinde her çeşit cerrahi işlemler, dişetinin şekillendirilmesi, estetik diş tedavileri, hassas dişlerin hassasiyetinin giderilmesi, koyu renkli diş etlerinin renginin açılması, uçuk ve aft tedavileridir. Sert dokuda, titreşim yapmaması, küçük müdahalelerde anesteziye gerek duyulmaması nedeniyle LASER uygulamaları, diş hekimi korkusu olan her yaş grubu hasta için tercih edilebilir. Yine yumuşak dokuda, kanamasız operasyonlar yapılabilmesi ve iyileşmenin doğru uygulamada çok hızlı olması büyük avantajlarındandır.
Gücü ayarlanabilen LASER ışınının çürük dokuyu seçici davranması az madde kaybıyla tedavinin tamamlanmasını mümkün kılar. LASER'in çeşidi kullanılan kristalin cinsine göre isim alarak değişmektedir. LASER cihazında kullanılan bu kristaller LASER'e sadece ismini vermekle kalmayıp lazerin dalga boyunu da belirlemektedirler. Kullanım alanları lazerin dalga boyuna göre değişmektedir. Diş hekimliğinde ağırlıklı olarak kullanılan LASER'ler Nd-YAG LASER, Diode LASER. Erbium-YAG LASER, CO2 LASER ve KTP LASER olarak sıralanabilir.
Şimdi halk arasında yanlış bilinen bazı kavramlara göz atalım:
LASER dolgu veya LASER ile yapılan dolgu

Evet yukarıda da belirttiğim gibi, LASER ile çürük temizlenebilir, ancak beyaz dolgu maddesi mavi renkte halojen ışıkla sertleştirilir. Dolgu LASER ile yapılmaz.
LASER ile 5 dakikada implant yapımı
LASER ile dişeti kesilebilir ancak implant yerleştirilecek kemikte LASER ile işlem yapılmaz. LASER ile dişeti kesilmesi daha hızlı değildir, daha uzun sürer. LASER ile dişeti kesilmesi yara iyileşmesini de hızlandırmaz. Kısacası implant cerrahisinde LASER uygulaması hiçbir açıdan avantaj sağlamaz, kaldı ki “LASER ile implant yapımı” ismini hak edecek kadar büyük öneme de sahip değildir.
LASER ile ameliyat iğnesiz yapılabilir.
Sadece küçük müdahelelerde anestezisiz, yani iğne yapılmadan işlem yapılabilir. Derinlemesine girişimlerde mutlaka lokal anestezi ile hastanın ağrı duymaması sağlanmalıdır. 

Bu makale 15 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Doç. Dr. Dt. Hakan Bilhan

Doç. Dr. Dt. Hakan Bilhan
Doç. Dr. Dt. Hakan Bilhan
İstanbul - Diş Hekimi
Facebook Twitter Instagram Youtube