Dişeti hastalıkları "periodontoloji"

Dişeti hastalıkları "periodontoloji"

              Periodontoloji diş ve çevresini oluşturan destek yapılara ait (kemik, dişeti sement, periodontal memran) hastalık teşhis ve tedavi yöntemlerini inceleyen bilim dalıdır. Halk arasında yaygın olarak "piyore" veya "diş eti çekilmesi" olarak tanınan ve dişlerin kaybı ile sonuçlanan diş eti hastalıklarının; tedavi amaçlı diş taşı ve bakteri plağının temizlenmesi, cerrahi teknikler ile hastalığın tedavisi ve hastanın ağız ve diş bakımı konusunda bilgilendirilip motive edilmesi bu uzmanlık alanına girmektedir.

Dişeti İltihabı Nedir?

Dişler düzgün temizlenmediğinde, üstlerinde ve aralarında biriken yiyecek artıkları bakteri üretirler. Bakteri plakları diş çürüklerinin ve diş eti iltihaplarının baş sorumlusu olup, zamanla tükürüğün çökelmesi sonucu diş taşlarını oluştururlar. Başlangıcı Gingivitis ve ilerlemiş hali Periodontitis diye adlandırılan hastalık ,dişleri saran kemik ve diş eti iltihabının adıdır. Diş eti iltihabı sadece gözle görülen diş etini değil, kemik dokusunu da etkilediğinden kontrol altına alınmayan bir diş eti hastalığı sonuçta çürüksüz dişlerin sallanmasına ve bu dişlerin kaybına neden olur.

Diş eti İltihabının Belirtileri Nelerdir?

Diş etinde kanama (diş fırçalarken yada kendiliğinden),
 

Ağız kokusu,
 

Kırmızı ve şiş diş etleri,
 

Ağızda tat bozukluğu,
 

Diş etlerinin çekilerek diş kökünün açığa çıkması,
 

Sallanan dişler,
 

Zamanla eğilen ya da çarpıklaşan dişler.

İltihabın bu derecede ilerlemesi genelde ağrısız olduğu için hasta olayın farkında olmayabilir. Eğer hastalık ileri safhaya kadar gelmişse tedavi periodontal cerrahi ile mümkün olmaktadır. Periodontal tedavilerin başarısı ancak tedavi sonrası düzenli ağız bakımının devam ettirilmesi ile mümkündür.

Bu makale 14 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dt. Arzu Yalnız Zogun

Dt.Arzu Yalnız Zogun,1972 yılında Elazığ'da doğmuştur. Lisans öncesi öğreniminlerinin ardından, İstanbul Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nde başladığı eğitimini 1994 yılında bitirerek diş hekimi unvanını almıştır.  5 yıl boyunca Acıbadem Hastanesi'nde,6 yıl boyunca Cosmodent Diş Hekimliği ve İmplantoloji Merkezi'nde görev yapmış olup mesleki çalışmalarına 2000 yılından beri kendi muayenehanesi'nde çalışmalarına devam etmektedir. Yurt dışında özellikle Fransa ve İsviçrede İmplantoloji alanında çalışmalara katılmış olup her yıl implantoloji ve Estetik Diş Hekimliği alanlarındaki yenilikler üzerine yapılan kongrelere katılmaktadır. Diş hekimliğinde önemli bir yere sahip, EDAD (Estetik Diş Hekimliği Akademisi Derneği) ve OSSADER (OsseoIntegrasyon Akademisi Derneği) üyelikleri vardır. İyi derecede İngilizce ve orta derecede Fransızc ...

Etiketler
Diş fırçalama
Dt. Arzu Yalnız Zogun
Dt. Arzu Yalnız Zogun
İstanbul - Diş Hekimi
Facebook Twitter Instagram Youtube