Diş sıkma - gıcırdatma ve aşınma

Diş sıkma - gıcırdatma ve aşınma

Diş sıkma ve gıcırdatma stres kaynaklı olabildiği gibi alt çeneyi tutan kaslardaki tetik noktalarındaki düğümlenmelerden de olabilir.

Sıkma ve gıcırdatma sadece dişlerde değil temporomandibuler eklemde de hasra neden olabilir.Bağlantılı olarak boyunda, omuz ve kollarda,  belde ağrı oluşabilir.

Dişler yiyecek ve içeceklerin oluşturduğu asitlere karşı duyarlıdır. Asitli ve gazlı içeceklerin bol tüketilmesi (pH 2.5–3,0) minede aşınmaya neden olur. Gene beslenme bozukluğu olanlarda (bol beyaz un ve şekerli yiyecekler tüketenler, sık antibiyotik kullananlar) midedeki asit (reflü denilen mide asidinin yemek borusu boyunca yukarıya çıkması rahatsızlığı ile) dişleri, özellikle de arkadaki azı dişlerini etkiler. Çok ileri vakalarda ön dişlerde bile aşınmalar görülebilir.

Diş gıcırdatma (bruksizm) de dişleri aşındırır. Gıcırdatmanın yapılma süresine göre dişlerin kesici yüzeyleri aşınır, hatta dişlerin pulpaları(sinirleri) açığa çıkacak kadar aşındıran kişiler vardır. Diş gıcırdatma ve sıkma sadece dişlere değil, alt çene eklemine (temporomandibuler eklem) de zarar verir.

Kişilerin dişlerini çok sert ve çok sık olarak aşındırıcı macunlarla fırçalamaları, dişlerine daha beyaz dişlere sahip olabilmek için kimyasal maddeler sürmeleri dişlerin aşınmasına, dişetlerinin bir miktar çekilmesine neden olur. Unutmayın dişleriniz tahta değildir. Sert fırçalar, beyazlattığını iddia eden aşındırıcısı fazla olan macunlar, her türlü kimyasal madde dişlerinize zarar verir.

  Tedavi değişik şekillerde yapılabilir.

   Stresi ortadan kaldırabilmek için psikoterapiye gitmek veya hipnozla davranış düzeltme terapisi yaptırılabilir.

   Diş sıkma ya da gıcırdatma sadece geceleri yapılıyor ise gece plağı kullanmak da bir çözümdür. Gece plağı sıkma ya da gıcırdatmayı engellemez ama bunların eklemde problem yaratmasını engeller. Bazen gündüz de dişlerini sıkan kişiler görülebilir. Bu kişilerde davranış düzeltme terapileri yapmak yeterlidir.

    Diş sıkma ve gıcırdatma nedenlerinden birisi de bağırsak florası bozukluğu olduğundan, bağırsak florasının düzenlenmesi ve nöralterapi yapmak hem gıcırdatmayı hem de stresi önler.

    Diş sıkmanın bir nedeni de çiğneme kaslarının tetik noktalarının kasları germesidir. Bunları ortadan kaldırabilmek için nöralterapi yapmak gerekir.

Bu makale 14 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dt. Tijen Secerli Dürer

Dt. Tijen SECERLİ DÜRER, lisans öncesi öğrenimlerinin ardından İstanbul Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi'nde başladığı lisans eğitimini 1988 yılında tamamlayarak Diş Hekimi unvanı almıştır. 

1991 yılından beri özel muayenehanecilik yapmakta olan Dt. Tijen SECERLİ DÜRER, 1995 yılından beri akupunktur, hipnoz ve nöralterapi yöntemlerini diş hekimliğinde kullanmaktadır. Bununla birlikte Ticaret Üniversitesi Uygulamalı Psikoloji programını da bitirmiş olup hastalarının diş hekimi fobisini yenmelerine de yardımcı olmaktadır. 

Dt. Tijen SECERLİ DÜRER, başarılı çalışmalarına İsanbul - Sarıyer'de bulunan özel polikliniğinde ve Beşiktaş'ta hizmet veren Group Dent Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği'nde devam etmektedir.

Etiketler
Diş aşınması
Dt. Tijen Secerli Dürer
Dt. Tijen Secerli Dürer
İstanbul - Diş Hekimi
Facebook Twitter Instagram Youtube