Diş kaybında implant estetik bir çözüm müdür?

Diş kaybında implant estetik bir çözüm müdür?

Araştırmalar diş eksikliği ya da dişsel açıdan kötü estetiğe sahip bireylerin sosyal hayatta problemler yaşadığını, hatta işe alım görüşmelerinde negatif etkiye sebep olduğunu ortaya koymuştur.

2009 yılında özel bir şirket, iş görüşmesinde dış görünüşün ne kadar etkili olduğu ile ilgili bir anket yapıyor. Ve katılımcıların %89’u çok önemli olduğunu söylüyor. Yine bir araştırma sonucuna göre, karşınızdaki birey 100 milisaniye kadar kısa bir süre içinde dış görünüşünüzle ilgili notunuzu veriyor. Bu durumda bir iş görüşmesi ya da mülakata giderken, özgüvenli bir gülümsemenin size katacağı artı değeri göz ardı etmemek gerekir diye düşünüyorum. Tabii ki bu gülümsemenin sırrı, bir bütünlük içinde sağlıklı dişlere sahip olmaktan geçiyor.

Kötü diş estetiği bir yana, günümüzde kesinlikle kabul edilemez olan diğer bir problem de diş eksikliğidir.  

Diş eksikliği denince akla ilk gelen tedavi seçeneği implantlar...Halk arasında yapay diş kökleri olarak bilinen dental implantlar, günümüzde diş eksikliklerinin tedavisinde vazgeçilmez hale geldiler. Doğal dişleri fonksiyon ve estetik olarak en iyi taklit eden bir tedavi alternatifi olan implantlar,  hemen hemen her yaşta bireye, uygun koşullar sağlandığında uygulanabilmektedir.

Peki neden implant? Öncelikle yaradılışımızdan gelen, belli sayıda ve belli görevleri olan dişlerimiz olduğunu hatırlatmak isterim. Dolayısıyla her bir diş eksikliğini, bir organ kaybı olarak kabul edebiliriz. Eksik diş olan bölgede yemek yemede zorluklar ve ilgili bölgede dişeti problemleri olmaya başlayacaktır. Bu da yerine göre fazla kilo alımına, hatta ciddi mide ve sindirim problemlerine bile yol açabilir. Hele bir de diş eksikliği ön bölgede ise konuşmada problemler, estetik olarak kötü bir görüntü ile birlikte psikolojik problemler de kaçınılmaz olacaktır.

Piyasada bizlerin bile takip edemediği kadar çok sayıda implant markası varken, implant uygulamasının güvenilirliğinden endişe duyulması çok normaldir. Sonuçta implantlar çene kemiği içine, sizin vücudunuza yerleştirilen parçalardır ve ‘kötü oldu çıkaralım, tekrar yapalım’ deme şansınız yoktur. Doğru endikasyon kapsamı içinde olan implant seçimi de tedavinin gidişatını etkileyen önemli bir unsur olarak değerlendirilmelidir.

Dental implantlar için bir aday olup olmadığınızı belirlemek için, komşunuzun değil, lütfen diş hekiminin tavsiyesini alınız.

Sağlıklı günler dilerim.

Uzm. Dt. Sevgen ERALP

Protez Uzmanı

 

 

Bu makale 15 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Dt. Sevgen Eralp

Uzm. Dr. Dt. Sevgen ERALP, lisans öğrenimini 2002-2008 yılları arasında Marmara Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi'nde (İngilizce) tamamlayarak Diş Hekimi unvanı almıştır. 2008-2011 yılları arasında ise Yeditepe Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Protetik Diş Tedavisi Anabilim Dalı'nda doktorasını yapmış ve Diş Protez Uzmanı olmuştur. Mesleki çalışmalarına Kadıköy'de hizmet veren Clinic Plus bünyesinde devam etmekte olan Uzm. Dr. Dt. Sevgen ERALP, üniversite hayatı boyunca ve sonrasında mesleki pek çok kongre, seminer ve konferansa katılarak kendisini sürekli geliştirmiştir. Bu konferans, kongre ve seminerlerden bazıları şöyledir;  12.Uluslararası Estetik Diş Hekimliği Kongresi - 10 Ekim 2008 14th Congress of Balkan Stomatological Society, 9th Scientific Congress of Bulgarian Dental Association - 6 Mayıs 2009 TDB 16.Ulusla ...

Etiketler
Diş kaybı
Uzm. Dr. Dt. Sevgen Eralp
Uzm. Dr. Dt. Sevgen Eralp
İstanbul - Diş Hekimi
Facebook Twitter Instagram Youtube