Dış gebelik (ekstrauterin gebelik)

Dış gebelik (ekstrauterin gebelik)

Gebeliğin, rahim içi boşluğu (endometrial kavite) değil bunun dışında yerleşmesi durumudur.

Tüm gebeliklerin yaklaşık % 2'sinde gözlenir.

Dış gebeliklerde tanısal gecikmeler, kanama nedeniyle ölümcül olabilir.

Dış gebelik, en çok (% 95) tüplerde yerleşir, ayrıca seyrekte olsa over (yumurtalık), serviks (rahim ağzı), kornual (rahim-tüp birleşme noktası), sezaryen yarası ve hatta abdominal (karın boşluğu) bölgelerde yerleşme ihtimali bulunur.

Cinsel yolla bulaşan hastalıklar, fazla cinsel partnerli yaşam, sigara (günde 1 paketten fazla), tüp bebek tedavisi, tüplerle ilgili cerrahi geçirmiş olmak ve daha öncesinde dış gebelik olmuş olması, dış gebelik riskini artıran durumlardır.

Gebelikten koruyan tüm korunma yöntemleri, dış gebelikten korur.

Ancak korunma yöntemlerinin bazılarının kullanımı esnasında başarısız olması durumunda, oluşan gebeliğin dış gebelik olma riski artar. Bunlar özellikle tüplerin bağlanması ve spiral (rahim içi araç) kullanımıdır.

DİKKAT!!

Bir korunma yöntemi kullansa bile adet gecikmesi olan her kadında, mutlaka GEBELİK TESTİ yapılmalı, test pozitif ise uygun olan en erken zamanda ULTRASONLA normal yerleşimli rahim içi gebelik görülmelidir.

Uygun vakit geçmesine (gebelik testi; beta-hCG>2000 mIU/ml) rağmen normal yerleşimli gebelik görünmüyorsa ya da beta-hCG değerleri ilerleyen günlere uygun artış gösteremiyorsa mutlaka dış gebelik araştırması yapılmalıdır. 

Dış gebelik tanısı için beta-hCG takibi, transvajinal ultrason (TVUSG), gerekirse rahimin kürtajla temizlenip parçanın patolojik incelenmesi yöntemleri kullanılır.

Dış gebelik tanısı konduğunda derhal tedavi planlanır.

Çok erken tanı konmuş ve artık ilerlemediği öngörülen dış gebeliklerde tıbbi ya da cerrahi tedavi yapmaksızın İZLEM yapılır ve beta-hCG değerlerinin sıfırlanması beklenir.

Bunun dışında kalan hastalarda hastanın kanamalı olmadığından ve tüplerde patlama olmadığından emin olmak şartıyla ilaç tedavisi başlanır. METOTREKSAT kullanımı doğru seçilmiş hastalarda (beta-hCG<5000 mIU/ml) % 90'dan fazla fayda sağlar. Metotreksat tedavisi genellikle tek doz nadiren çift doz yapılır.

Metotreksat tedavisine yanıt alınamıyorsa ya da hastada aktif kanama veya tüplerde patlama bulgusu varsa ameliyatla tedavi gerekir ki bu genellikle LAPAROSKOPİ ile olur.

Bu makale 12 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Uzay Yıldırım

Op. Dr. Uzay YILDIRIM, 1969 yılında Sivas’ta doğmuştur. Tıp eğitimini, Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde 1992 yılında tamamlayarak tıp doktoru ünvanı almıştır. İstanbul Zeynep Kamil Kadın ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi'nde ihtisas eğitimini tamamlayarak 1997 yılında Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı olmuştur. Op. Dr. Uzay YILDIRIM, 1998-1999 yılları arasında Tatvan'da vatani görevini yerine getirmiştir. Hemen ardından o dönemki adıyla Abant İzzet Baysal Üniversitesi Düzce Tıp Fakültesi'nde yardımcı doçent olarak görev yapmaya başlamış, 3 yıla yakın süre boyunca burada görev yapmıştır. 2002-2012 yılları arasında Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde, 2012-2015 yılları arasında Etlik Zübeyde Hanım Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde ve sonrasında kısa bir dönem Memorial Ankara Hastanesinde uzman doktor olarak çalışmıştır.  ...

Etiketler
Dış gebelik tanısı
Op. Dr. Uzay Yıldırım
Op. Dr. Uzay Yıldırım
Ankara - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube