Diş eti hastalıkları !

Diş eti hastalıkları !

(Dişeti hastalığı dediğimizde kastedilen bölge: diş; onu saran kemik dokusu; dişin kemiğe tutunmasını sağlayan doku (ki biz buna periodontium diyoruz) ve dişi çevreleyen kemiği örten dişeti dokusudur. Anlaşılacağı üzere DİŞETİ HASTALIĞI bu sistemin hastalığıdır)

Hayatlarının bir devresinde, her 4 yetişkinden 3 tanesi, Piyore veya Dişeti hastalığı olarak ta bilinen Periodontitis' ten etkilenir. Özellikle kadınlar, yaşamlarının belirli evrelerinde periodontal hastalık riski taşırlar. Hormonal değişiklikler, dişetlerine kan akışını etkiliyebilir ve bakteri plağındaki irritan maddelere dişetinin tepkisi artabilir. Eğer periodontal hastalık riskiniz yüksek ise, böyle zamanlarda durumun kötüleştiğini farkedersiniz.

DİŞETİ (Periodontal) HASTALIKLARININ SEBEBİ: Dişe tutunan yapışkan bir bakteri plağının o dişin çevresindeki kemik ve dişetinde sebep olduğu infeksiyondur. Bu bakteri plağı, dişetlerinizi tahriş eden toksinler ( zehirler ) üretir.

Periodontal hastalığın Gingivitis denilen ilk evrelerinde, dişetleri şişer, rengi pembeden kırmızıya döner ve kolaylıkla kanar. Bu zehirlere ( toksinlere) vücudun tepkisi dişetlerinin dişten ayrılması şeklinde olur ve buralarda dişeti cebi denen derin boşluklar oluşur. Periodontal rahatsızlığın Periodontitis adını aldığı son devrelerinde, dişi destekleyen kemik ve yumuşak dokular tahrip olur ve diş sallanmaya başlar, bu durumda ya kendiliğinden düşer veya bir diş 0hekimi tarafından çekilmesi gerekir.

Bu makale 10 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dr. Dt. Sibel Öznur  Örsal

Dr. Dt. Sibel Öznur ÖRSAL, 1966 yılında doğmuştur. Lise eğitimini Ankara Atatürk Lisesi'nde bitirdikten sonra Hacettepe Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi'nde lisans eğitimine başlamıştır. 1990 yılında üniversiteden mezun olmuş ve Diş Hekimi unvanı almıştır. Hemen ardından Hacettepe Üniversitesi Periodontoloji Anabilim Dalı'nda Araştırma Görevlisi olarak girmiş ve 1995 yılında Periodontoloji Uzmanı olmuştur. Dr. Dt. Sibel Öznur ÖRSAL'ın eğitimine devam ederken ve eğitimi sonrasında pek çok bilimsel çalışması olmuştur. 12 yıl boyunca Dentamed Diş Tedavi Polikliniği'nde görev yapmasının ardından 2007 yılı itibariyle Nişantaşı Doktorlar Merkezi'ndeki özel muayenehanesinde çalışmalarını sürdürmektedir. Yerli ve yabancı kongrelerde katılımcı ve konuşmacı bulunan Dr. Dt. Sibel Öznur ÖRSAL, Türk Periodontoloji Derneği ve IAP üyesidir. Mu ...

Etiketler
Dişeti hastalıkları
Dr. Dt. Sibel Öznur  Örsal
Dr. Dt. Sibel Öznur Örsal
İstanbul - Diş Hekimi
Facebook Twitter Instagram Youtube