Diş eksikliği ve implant tedavisi

Diş eksikliği ve implant tedavisi

Toplumda her geçen gün artan ağız ve diş sağlığı bilinci, sürekli yenilenen erken teşhis yöntemleri ve teknolojik ekipmana rağmen, bazı olgularda dişin tedavisi malesef mümkün olmuyor ve istemesek de dişi çekmek zorunda kalıyoruz. Ama yine de; bu durum her şeyin bittiği anlamına gelmiyor. Eski çiğneme alışkanlığınızı geri kazanmak ve oluşan estetik problemleri ortadan kaldırmak için, hala geç kalmış sayılmazsınız.

Şu andaki tek zararınız dişin kaybedilmesi olsa da , eğer o boşluğu kendi haline bırakırsanız emin olun ki ağız içinde ve çiğneme sisteminizde çok daha kötü sonuçlar ortaya çıkacaktır. İlk olarak eksik diş olan bölgede çiğneme işlevini rahat yapamadığınızdan dolayı refleks olarak tek taraflı çiğneme yapmaya başlayacaksınız. Bu da bir müddet sonra çene eklemi problemleri yaşamanıza sebep olacaktır. Daha uzun vadede ise çekim yerindeki kemiğiniz fonksiyon görmediğinden o bölgedeki çene kemiğinizde sürekli bir erime söz konusu olacaktır.Doğanın kanunu gereği, komşu dişlerde boş alana doğru kaymalar meydana gelecek ve diş diziliminizde bozulmalar meydana gelecektir.Tüm bunların total etkisi olarak alışmış olduğunuz çiğneme şekliniz bozulacak; çene ekleminizde, boşluğa komşu dişlerde sorunlarla karşı karşıya kalacaksınız. Bunlara ilave olarak; eksiklik ön bölgede ise, estetik sorunlar da kaçınılmaz olacaktır. İşte tüm bu sorunları yaşamamak için; daha en başından, uygun bir tedavi planlamasıyla tüm bu problemleri ortadan kaldırabilirsiniz.

Günümüzde diş eksikliklerinin en ideal tedavi yöntemi implant tedavisidir. Gerek uygulandığı bölgedeki çene kemiğinin erimesini önlemesi, gerekse köprü için sağlam dişlerin kesilmesini önlemesi açısından en geçerli yöntemdir.İmplantlar, basit bir ifadeyle; eksik diş bölgelerinde kemik içine yerleştirilen, çoğunlukla titanyumdan üretilen, belli ebatlardaki küçük vidalardır. İmplantın kendisi; dişlerin kökü görevini gören, çene kemiğinin içinde kalan kısmıdır. İmplantın üzerine yerleştirilen parçalar da kesik diş formuna göre tasarlanmış, üzerine porselen dişin geldiği kısımlardır. İmplant tedavisi; tek diş eksikliği, birden fazla diş eksikliği ve total eksiklik durumlarında uygulanabilir. Basit bir lokal anestezi ile uygulanabilen bir işlemdir. Hastadan işlem öncesinde alınan röntgenler veya tomografilerle kemiğin boyutları ve kalitesi belirlendikten sonra implantın pozisyonu ve boyutları da hesaplanarak, implant en uygun bölgeye yerleştirilir. Bazı vakalarda ;diş çekimiyle aynı seansta implant yerleştirilse de, genel olarak diş çekiminden sonra, çekim yerinin iyileşmesi için 2 ay bekleme süresi gereklidir.İmplant uygulandıktan sonra üzerine dişin yerleştirilmesi için de belirli kriterler vardır. Standart uygulamalarda alt çenede ortalama 3 ay, üst çenede ortalama 4 ay, implantın kemikle kaynaşması için beklenen bir süre vardır.Fakat bazı durumlarda tüm şartlar yerine getirilebiliyorsa, implantın üzerine hemen yükleme yapılabilir. Beklenmesi gereken olgularda, hastaya bu süreyi dişsiz geçirmemesi  için geçici dişler takılır. Bu sürenin sonunda implantların üzerine porselen dişlerin yapılması işlemi uygulanır.

İşlem sırasında herhangi bir ağrı ve acı duyulmazken, işlemden sonra da hekiminizin tavsiyeleri ve reçete ettiği ilaçlarla,  postoperatif dönemi en rahat şekilde geçirmeniz sağlanır. Hijyenik koşulların maximum önem taşıdığı ve kullanılan implant sisteminin önemli bir rol oynadığı bu tedavi sonrasında konforlu bir yaşam sürebilmeniz çok önemlidir. Bu sebepten dolayı; işlem öncesinde tüm detayları konuşabileceğiniz, aklınızdaki her soruya cevap bulabileceğiniz, iletişim konusunda sorun yaşamayacağınızı düşündüğünüz bir hekime kendinizi emanet etmeniz , size işlem öncesinde gönül rahatlığı, işlemden sonra da sağlık ve huzur getirecektir.

 

 

Bu makale 7 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dt. Anıl Doruk

Etiketler
Vidalı diş
Dt. Anıl Doruk
Dt. Anıl Doruk
İstanbul - Diş Hekimi
Facebook Twitter Instagram Youtube