Diş beyazlatma (bleaching, ağartma) nedir?

Diş beyazlatma (bleaching, ağartma) nedir?

Diş beyazlatma; dişlerin yüzeyindeki gözenekli mine yapısında oluşan renkli, organik ve inorganik maddelerin diş beyazlatma jelleri ile giderilmesi işlemidir.

Neden diş beyazlatmaya ihtiyaç duyuluyor?

Modern toplumlarda kişiler, dişlerinin görünümüne hayli önem veriyorlar. Dişlerdeki şekil ve renk bozuklukları psikolojik rahatsızlıklara neden olabiliyor. Diş hekimliğinde estetik ve restoratif maddelerin gelişmesi sayesinde pek çok renk, şekil ve konum bozuklukları kolaylıkla çözümlenebiliyor. Bunların arasında yer alan renklenmiş dişlerin beyazlatılması (bleaching) yöntemi, diğer restoratif metotlara kıyasla daha ekonomik, kolay ve zahmetsizdir.

Dişler neden beyazlığını kaybediyor?

Dişlerin oluşumları esnasında meydana gelen yapısal bozukluklar, çocukken veya anne karnındayken kullanılan bazı antibiyotikler, yedikleriniz ve içtiklerimiz (sigara, çay ve kahve gibi boyayıcı alanlar) ve içilen sulardaki flor miktarı dişlerimizde renkleşme yapabilir. Ayrıca yaş ilerledikçe dişler eski beyazlığını yitirir, grileşir ve boyları aşınır. Aşındığı  bölgelerde yani çiğneme yüzeylerinde ve  kenarlarda mine aşındığı için altındaki rengi daha sarı olan dentin tabakası ortaya çıkar.

Dişlerde iki çeşit renklenme oluşur:

İç renklenme: Dişlerin oluşumları sırasında oluşan yapısal bozukluklar (ilaçlara bağlı veya fazla flor alımına bağlı vb.) bu sınıfa girer. Bu tip renkleşmelerde bleaching işlemi olumlu sonuçlar verir. Bazı insanların diş rengi aynen göz ,ten renklerimizin farklılığı gibi ,farklılık gösterebilir. Kimimizinki neredeyse süt beyazı olabildiği gibi, kimimizinki kremsi sarılığa sahiptir. Sarı olan diş rengini birkaç ton açabilmek için sert fırçalamak, çok fırçalamak, karbonat vs. kullanmak faydasızdır. Bunu şöyle açıklayalım: Rengi mesela kırmızı olan bir tişörtü istediğimiz kadar çitileyelim, defalarca yıkayalım. Rengi beyazlamaz. Ama kazayla çamaşır suyu sıçramış kaç tişörtümüzü beyaz lekeler oluşturduğu için çöpe atmışızdır. Örnekteki çamaşır suyunun yaptığı ‘bleaching’tir.Yani ‘ağartma’dır.

Dış Renklenme: Diş yüzeyine sigara, çay, kahve ve kola gibi boyayıcı bazı gıdalardan yapışan renklenmelerdir. Çoğunlukla diş taşı temizliği ve sonrasında bu lekelerden kurtulmak mümkündür. Bir önceki tişört örneğinden yola çıkarsak, üzeri tozlanmış çamurlanmış, yemek lekeleri oluşmuş kirli diyebileceğimiz kırmızı tişörtümüzü köpüklü yıkayıp çitilersek toz, çamur lekeleri çıkar eski kırmızı rengine kavuşur. Diş yüzeyindeki dış renkleşmeler de aynen böyledir, diş taşı temizliği ve polisaj ile çıkar, dişler eski orijinal rengine kavuşur. Bu renk hala sarı daha da beyazlasın istiyorsak ağartma yapmamız gerekir.

Diş beyazlatma yöntemleri nelerdir?

Beyazlatma işlemi iki şekilde uygulanır:

Ofis ortamında bir saat içinde gerçekleştirilen Power Blaeching; beyazlatıcı jel ve ışıktan oluşan, kısa sürede diş rengini 3-4 ton açabilen en hızlı, güvenilir ve etkili beyazlatma sistemidir.

Evde diş beyazlatma (Home Bleaching); ağızdan alınan basit bir ölçü ile kişiye özel hazırlanan plastik ağızlıkların içine jeller konularak yapılan beyazlatma işlemidir. Ortalama 5-7 günde istenen beyazlama sağlanır. Günde 4-8 saat takılması gereklidir (renge ve jele bağlı olarak değişebilir).

Herkes diş beyazlatabilir mi?

Herkes beyazlatabilir ancak beyazlatma öncesi diş hekimi muayenesinden geçilmesi gerekir. Ağzında ilerlemiş çürükleri ve ilerlemiş dişeti hastalığı olanlar, tedavilerini yaptırdıktan sonra beyazlatma işlemini uygulatmalıdır. Bunun dışında büyüme ve gelişimini tamamlamamış kimselere önerilmemektedir. Ayrıca gebelere ve emziren annelere de dikkatli yapılmalıdır.

Beyazlatma güvenli midir yoksa dişlere zarar verir mi?

Yapılan araştırmalar ve mikroskopik çalışmalar; yüzde 10 beyazlatma solüsyonu kullanımında hiçbir zarar olmadığını göstermiştir. Yapısal değişiklik ve kalıcı hasar oluştuğunu gösteren tek bir araştırma bile yoktur. Farklı konsantrasyonda ilaçlar da kullanılabilir ancak bunların da nasıl ve ne kadar kullanılacağına doktorunuz karar verecektir.

Dişler herkeste aynı oranda mı beyazlar?

Herkeste aynı oranda olmaz; renginin ne kadar açılacağı dişin yapısına göre değişir.

Diş beyazlatmanın yan etkileri nelerdir?

Bütün beyazlatma jelleri az çok hassasiyete sebep olur. Soğuk-sıcak içeceklere ve havaya bile karşı oluşan bu hassasiyet rahatsızlık verir. Bu, normal ve beklenen bir yan etkidir. Hassasiyet 24-48 saat içinde geçmezse beyazlatıcı kullanımının kesilmesini tavsiye ederiz. Hassasiyet durumunda, diş hekiminizin uygulayacağı florür ve size önereceği diş macunu veya kremleri bu diş hassasiyetini azaltacaktır. Hassasiyeti azaltmak için içerisinde potasyum nitrat bulunduran diş macunları da işe yarar.

Beyazlatmanın etkisi ne kadar sürer?

Beyazlatma işleminden alınan sonuç, kişinin diş yapısına bağlı olarak değişir ve yaklaşık 6 ay-2 yıl arasında sabit kalır. Tabii ki bu süre kişinin kendisine de bağlıdır. Beyazlatma sırasında ve sonrasında en az iki hafta dişleri boyayan maddelerden uzak durulmalıdır.(aşırı salçalı yemekler,kahve,kırmızı şarap,demli çay,nar,vişne suyu gibi boayıcı renkli meyveler)ve tabi ki dişler düzenli olarak doğru ve etkin biçimde fırçalanmalıdır.

Sonuç olarak dişlerinizin dizilişinden, formlarından, gülme hattınızdan yani güldüğünüz sırada dişlerinizin ne kadar göründüğünden memnunsanız, sadece rengi daha beyaz olması sizi tatmin edecekse, blaching işlemi sizin için en minimal tedavi seçeneğidir, kolaydır, kuron kaplama veya laminalara göre ekonomiktir. Fakat buna rağmen beyaz kalma süresi sınırlıdır. Tekrar aynı işlemi belli aralıklarla uygulamak gerekir. Kalıcı beyazlık istiyorsanız veya dişlerinizin dizilişinden, formundan,küçüklüğünden memnun değilseniz porselen laminalar sizin için uygundur. Hekiminizle beklentinizi ayrıntılı olarak paylaşırsanız, en doğru tedavi seçeneğini birlikte seçebilirsiniz.

Bu makale 14 Haziran 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Dt. Dentamer Diş Kliniği

3D Dijital Gülüş Tasarımı, Ortodonti, İmplantoloji, Dişeti Hastalıkları ve Cerrahisi, Çene Cerrahisi, Sabit ve Hareketli protez, Radyoloji, Çocuk Diş Hekimliği, Tedavi, Endodonti Tüm Diş Hekimliği branşlarında en üstün digital teknoloji ile donatılmış kliniğimizde uzman kadromuz ile hizmetinizdeyiz…

16 Eylül 2017 de açtığımız Bursa Balat Kavşağı Berk Platin İş Merkezindeki üç katlı kliniğimiz Teknolojik ve digital cihazlarla estetik Diş hekimliği uygulamaları ve özellikle 3D Gülüş tasarımı konusunda ülkemizde öncü kliniktir. Yaklaşık 20 yıldır özel Diş Doktoru olarak hizmet ettiğimiz Bursa’ya bu kliniğimizi kazandırmanın büyük mutluluğunu yaşıyoruz. Teşekkürler..

Etiketler
Bleaching
Uzm. Dr. Dt. Dentamer Diş Kliniği
Uzm. Dr. Dt. Dentamer Diş Kliniği
Bursa - Diş Hekimi
Facebook Twitter Instagram Youtube