Dış basur

Dış basur

Dış basur (hemoroid) makata dışarıdan bakıldığında görülebilen çıkıntılara verilen isimdir, ıkınmakla içerden dışarı çıkana ise iç hemoroid denir. Bazen tuvalette dışarı çıkıp kendiliğinden ya da el yardımıyla içeri girer bunlar da iç olarak değerlendirilir.
 

Dış Basur Nedir

Anal bölgede ele gelen, itmekle içeri girmeyen parmak gibi çıkıntılardır. Büyüklükleri kişiye göre çok değişmektedir ve tedavi edilmemesi durumunda büyüme eğilimindedir. Memeler deri ile kaplı damar yumağı şeklinde yapılardır. İçerdekiler 1-4 arası derecelendirilirken dışarıdakiler büyük küçük şeklinde sınıflandırılır yani sayısal derecelendirme yoktur. Makat bölgesindeki yerleşimi genellikle Mercedes işareti gibi 3 kadranlıdır. Seyrek olarak daha fazla sayıda olabilir.
 

Dış  Basur Nedenleri

Genel olarak acı ve genetik yapı suçlansa da asıl neden fazla ıkınmaktır. Tuvalette uzun süre kalmak ve bu süre zarfında fazla şiddetli ıkınmak en önemli nedendir.
Ikınmaya ve buna paralel dış basurlara neden olan şeyler;
Acı tüketimi; acının yaptığı yanma hissi sebebiyle hasta rahatlamak için gereğinden fazla ıkınır.
Kabızlık; En sık nedenlerdendir, ıkınmaya bağlı olarak zamanla büyür
Normal doğu; Ebe gebeyi doğum esnasında daha fazla ıkınmaya zorlar bu da sorunu ortaya çıkarabilir.
Aşırı ishal; İshal sebebiyle rahatlayamayan hasta daha uzun süre tuvalette kalır.
 

Dış Hemoroid Belirti ve Bulguları

Kaşınma, memelerin sürtünmesi ve nemin uzaklaşamaması nedeniyle olur.
Görüntünün kötü olmasından kaynaklanan şikayetler.
Ezilme sonucu ağrı olabilir
Kötü koku yapabilir
Tahretlenirken dışkı kalıp çamaşırda kirlilik yapabilir
Zamanla kahverengi görünüm alabilir.
 

Dış Basura Benzer Hastalıklar;

Siğil (kondilom, kondiloma akümünata)
Makat çatlağında görülen sentinel tag
Apseler
Et benleri
Makatta pıhtı toplanması
Tromboze hemoroid
Anal dermatitten  (mayasıl) kaynaklanan deri kabalaşması
 

Teşhis

Genellikle hastalar doğru teşhis koymuş bir şekilde gelirler ama sık olmasa da siğil, sentinel tag, apse, et beni, pıhtı toplanması ve tromboze hemoroidle karıştırabilirler. Hasta teşhis koymuş olsa da doktor bunu muayeneyle doğrular. Muayene yanı sıra anoskop yapılarak içerde olup olmadığından ve bağırsakta başka (kanser vs) olmadığından emin olmak gerekir. Yine tuşe rektal yani parmak muayenesi ve makat endoskopisi de yapılabilir.
 

Dış Basur Nasıl Geçer

Kendiliğinden ya da ilaçla düzelme ihtimali yoktur. Aslında yapısal bozukluk dişin çürümesi gibidir. Bazı bitkisel ilaç satanlar veya sülükle iyileştiğini söyleyenler aslında dış basurdan değil yukarda bahsettiğimiz gibi anal hematom benzeri sorunlardır. Anal hematom hiçbir şey yapılmasa bile kendiliğinden % 100 düzelen bir durumdur. Hasta “ilaç kullandım geçti” sanar. Tek tedavi yolu müdahaledir.
 

Dış Basur Tedavisi Nasıl Yapılır

Tek tedavisi ameliyatla yapılır. İçerde de hemoroid yoksa basitçe kesilerek çıkarılabilir. İçerde de varsa bu durumda içerdekilerle birlikte kesilerek alınır ki bu ciddi ağrılı bir süreçtir. Bunun dışında THD yöntemi uygulandığında memeler tamamen kaybolmasa da belirgin ölçüde büzüşür. Lazer ve  lastikle boğma (RBL, rubber band ligasyon) asla uygulanmaz. Özellikle lastikle boğma uygulanırsa dayanılmaz ağrılar olur. Tedavi yöntemleri ile ilgili ayrıntılı bilgi i.in idea klinik sitesinden yararlanabilirsiniz. Klasik cerrahi ile tedavide anüsteki estetik görünümdeki sorunlar da düzeltilebilir.
 

Basurun Şişmesi
Şişme daha çok aşırı ıkınmayla memenin içine kan dolmasıyla ortaya çıkar, kendiliğinden düzelen geçici bir durumdur. Büyüklüğüne göre hafif bir ağrı olabileceği gibi çok şiddetli düzeylerde de olabilir. Şişme döneminde genellikle cerrahi müdahale yapılmaz. Bu süreci daha rahat atlatmak için ağrı kesici tabletler, anestol merhem gibi uyuşturucu merhem ve ılık su oturma banyosu önerilir.
 

Dış Basur Kanaması

Dışardakiler içerdekilerden daha dayanıklı deri örtüsüyle kaplı olduğu için kanama hiç görülmez diyecek kadar seyrek bir durumdur. Kanama varsa büyük ihtimalle iç hemoroid kaynaklıdır küçük ihtimalle de fissür (makatta yırtık,çatlak) gibi bir hastalıktan kaynaklanmaktadır. Op Dr Atilla Kaya
 

Bu makale 9 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Atilla Kaya

Op. Dr. Atilla Kaya, 1961 yılında Malatya’da doğmuştur. İlk, orta ve liseyi Malatya'da bitirerek lisans öncesi eğitimini tamamlamıştı. 1980 yılında üniversitesi sınavını kazanarak Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesini başlamıştır ve lisans eğitimini 1986 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanını almıştır. İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı’nda ihtisasını tamamlamıştır. Yandal eğitimini Genel Cerrahin’in alt branşı olan Proktoloji (Hemoroid ve Kıl Dönmesi) alanında yapmıştır. Mardin Nusaybin Akarsu Nahiyesi Sağlık Ocağı, Ankara Gölbaşı Belediye Tabipliği, İstanbul Samatya Hastanesi, Ankara Elmadağ Devlet Hastanesi ve Osmaniye Devlet Hastanesi’nde görev yapmıştır. Op. Dr. Atilla Kaya, birçok hastane ve klinikte çalışmıştır. 2006 yılından itibaren ortağı olduğu Medicalart Cerrahi Kliniği'nde çalışmalarını ...

Etiketler
Basur ağrısı
Op. Dr. Atilla Kaya
Op. Dr. Atilla Kaya
İstanbul - Genel Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube