Dıabetık ayak

Dıabetık ayak

Diabet son yıllarda bütün dünyada bir salgın halinde artmaktadır. Kendi ülkemizde bu oran kabaca %10' dur. Diabet hastalığında genel metabolik olaylar dışında uzun vadede genelde iki sistemde hasar oluşur.

a- Sinir sistemi; Diabet hastalığında polinoropati gelişir, bu beyin ile bacak-kol arasında iletişimi sağlayan çevre sinir dokularının fonksiyonlarının bozulmasıdır bunun sonucunda kollarda eldiven tarzında, bacaklarda çorap tarzında uyuşmalar olur. Polinoropati tiroid bezinin az çalışmasından, kurşun zehirlenmesinden, alkolizm den ve bazı ilaçlardan ortaya çıkabilir. Diabetik nöropati şeker hastalarının kabaca % 7 sinde görülür. Ayakta yanma, üşüme gibi algı bozuklukları, uyuşukluk, karıncalanma, elektriklenme görülür. Parmaklarda pençeleşme, basıp-yürümede bozukluk başlar,ileri formlarda ayak iskeleti tamamen deforme olur. Otonom sinir sistemi de tam çalışmadığı için cilt kurur ve kolayca yaralanabilir bir hale gelir. Tabanda his kusuru (koruyucu duyunun kalkması) sonucu  ayaklarda kolaylıkla yaralar açılır. Bu yaralara enfeksiyonun da eklenmesi sonucu , sorun bazen kontrolden çıkarak, ayağın kaybına kadar giden bir süreç başlar. Amerika birleşik devletlerinde yapılan tüm bacak amputasyonlarının yarıdan çoğu tek başına diabetik ayağa bağlıdır.

b- Damar sistemi;  Damar sistemin in diabetten etkilenmesi sonucunda beyin, kalp,  göz, böbrek ve bacak damarları hastalanarak bu organlarda hayati bozukluklar ortaya çıkar. Bu bozukluklar ilgili branşlar tarafından tedavi edilirler. Konumuz olan diabetik ayakta damarlar genelde diz ile ayak bileği arasında bozulmakta ve ayağın kan ile beslenmesinde yetersizlik ortaya çıkmaktadır. Yetersiz kan ile beslenen ayakta duyu kusurları nedeni ile oluşan yaralar kolaylıkla enfekte olur ve yetersiz kan geldiğinden iyileşmesi çok zordur. Yapılması gereken; diabette kan şekeri düzeyinin kontrolü ve damar-sinir bakımından ayakların periodik olarak kontrol edilmesidir. Ayak bakımının ve hijyeninin önemi net olarak bilinçli ve kusursuzca gerçekleştirilmelidir. Diabetik ayakta yara açılmasının en önemli sebebi sinir sisteminin hastalanmasıdır. Bunun için bacakta bu sistemin araştırılarak değerlendirmesi yapılmalı ve diğer şartlarda uygun ise bu sinirler baskıdan kurtarılarak fonksiyonlarının yeniden kazanılması sağlanmalıdır.

Bu makale 12 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Fatih Parmaksızoğlu

Prof. Dr. Fatih PARMAKSIZOĞLU, 16 Mayıs 1953 tarihinde doğmuştur. Lisans öncesi eğitimini 1972 yılında İstanbul’da bitirmiştir. Ardından İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini ve aynı üniversitenin Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı'nda yaptığı ihtisas eğitimini başarıyla tamamlayarak Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı olmuştur. İhtisası sonrasında yurtdışında pek çok eğitime ve çalışmalarda bulunarak mesleğinde ilerlemiş olan Prof. Dr. Fatih PARMAKSIZOĞLU, 1989-1990 yılları arasında Fransız Pasteur Hastenesi El Cerrahisi Eğitimi, 1989 yılında Northwick Park Hospital Microsurgical Workshop Londra'da Mikrocerrahi Eğitimi, 1991 yılında Canniesburn Hospital Glasgow Workshop Flap kursu, 2005 yılında Dr JR. Urbaniak North Carolıne USA'da Femur Başı -Osteonekroz ve 2010 yılında John Hopkins University Del ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
Etiketler
Diabetik ayak
Prof. Dr. Fatih Parmaksızoğlu
Prof. Dr. Fatih Parmaksızoğlu
İstanbul - Ortopedi ve Travmatoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube