Çocuklardaki çarpık ayak deformitesi

Çocuklardaki çarpık ayak deformitesi

Nedir?: KONJENİTAL  PES EQUİNOVARUS DEFORMİTESİ olarak bilinen doğuştan çarpık ayak hastalığı, ayakların doğuştan içe ve aşağıya doğru olan eğikliğidir. 1000 doğumdan 1 tanesinde görülür ve erkek çocuklarda sık rastlanır. Günümüzde hamilelik sırasında yapılan USG takiplerinde tanı konabilen bir ortopedik problemdir. Tek ayakta veya her iki ayakta olabilir. Ailede varsa bebekte görülme oranı 2 kat artar.

Nedenleri: Kesin nedeni bilinmemektedir. Ayaktaki şekil bozukluğunun sebebi,  bebeğin baldır kaslarındaki kısalık ve gerginlik nedeni ile ayakta içe dönüklük ile eklem-kemik arası ilişkisinin bozuk olmasıdır. Bu hastalar GKD yönünden de araştırılmalıdır. Rahatsızlık tek taraflı ise rahatsız olan taraftaki baldır da daha incedir.

Tedavi hemen doğumu takiben haftalık alçı değişimleri ile başlamak çok önemlidir. Çünkü erken tedavi ile ayak tam olarak düzelebilir veya cerrahiye duyulan ihtiyaç azalır. Her hafta alçı pozisyonu değiştirilir, böylece aşamalı olarak düzelme sağlanır. Ayağın tam düzelmesi 8-12 hafta içinde olur. İnatçı olgularda cerrahiler uygulanır. Alçıdan sonra da ayağa 2 yaşına kadar Ponseti cihazı giydirilir.

12 yaşında ayak son şeklini almasına rağmen kızlarda 15-16, erkeklerde 17-18 yaşına kadar kontroller devam edilmelidir.                                                                                               

Bu makale 11 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Mahmut Kömürcü

Prof. Dr. Mahmut KÖMÜRCÜ, 1964 yılında Ankara’da doğmuştur. Lisans öncesi eğitimini 1982 yılında Kuleli Askeri Lisesi'nde tamamlamıştır. 1982 yılında Gülhane Askeri Tıp Fakültesi’nde başlamış olduğu tıp eğitimini 1988 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. 1989- 1991 yılları arasında Malatya’da 400 yataklı Sahra Hastanesi Başhekimi olarak kıta hizmeti görevini yerine getirmiştir.1991 yılında GATA Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı'nda ihtisas eğitimine başlamış ve 1995 yılında eğitimini tamamlayarak Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı olmuştur. 1995-1998 yılları arasında Elazığ Asker Hastanesi’nde çalışmıştır. GATA Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı'nda, 1998 yılında Yardımcı Doçent olmuştur. 2000-2001 yılları arasında Amerika’da Hospital For Special Surgery, Duke Üniversitesi ve Wake Forest Üniversitesi Ortopedi ve El C ...

Prof. Dr. Mahmut Kömürcü
Prof. Dr. Mahmut Kömürcü
Ankara - Ortopedi ve Travmatoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube