Çocuklarda okul çağı sorunları

Çocuklarda okul çağı sorunları

ÇOCUKLARDA OKUL ÇAĞI DÖNEMİ

Çocuğunuz okul çağında ise onunla ilgili önemli noktaları da bilmelisiniz. Onunla ilgili bu noktaları bilmeniz onu daha iyi anlamanıza ve onun da kendini anlaşıldığını hissetmesine etkili olur. Anlaşıldığını hisseden her birey uyumlu davranışlar içine girmeye daha meyillidir.

Okul çağı çocuğu artık şevkat ve özen dolu kreş ortamından rekabet ve başarının hakim olduğu bir ortama geçiş yapmıştır. Bu durum artık tam anlamıyla toplumsal ortamıdır. Kreş yaşantısıyla sosyal gelişimi başlamış ve gelişmiştir. Ve artık bu becerileri kullanma zamanı ilkokul ortamıdır. Bu beceriler özbakım, sosyal-duygusal, motor, zihinsel becerilerini, akademik ve kişilerarası beceriler olarak göstermesi ve ilerletmesi gerektiği noktasıdır. Okul öncesi dönemde bu becerilerini hem aile hem okul öncesi kurum tarafından, ne kadar öğrenme, geliştirme ve pekiştirme fırsatı yaşadıysa ilkokul ve sonrasında çocuk o kadar şanslıdır.

Okul çağı çocuğu kendisine ve gelişmekte olan vücuduna karşı olumlu tutum geliştirme, akranlarıyla iyi ilişkiler kurmayı öğrenme, uygun kız-erkek rollerini öğrenme, kişisel bağımsızlık kazanma, okuma-yazma-sayısal alanlarda temel beceriler geliştirme vb. gibi birçok alanda artık kişisel öğrenmelerini ve olgunlaşmasını, gelişerek ilerletmeye devam edecektir.

Bu yaşam yolunda her bireyin kendini algılayış biçimi, ne kadar sevdiği ve kendine saygı duyduğu önem arzeder ki bu benlik saygısıdır. Okul çağı çocuğunda da çok önemlidir.

Düşük benlik saygısı her türlü başarıya giden yoldaki en büyük engellerden biridir. Çocuklarınızda düşük benlik saygısını oluşturmamak ve benlik saygısını geliştirmek için siz anne babalara birkaç önemli tavsiyede bulunmanun tam sırası:

Kendisine ve geleceğini güvende hissetmesini sağlayın ki emniyet duygusu gelişin.

Başkaları tarafından kabul görmeye ve sevilmeye ihtiyaç duyar ki bu ait olma duygusudur.

Çocuğunuza verdiğiniz sözleri tutun ve sözlerini tutması için fırsat verin ki kişisel yeterlilik duygusu gelişsin.

Çocuğunuzun kişisel yeterliliğini zorlayacak şekilde ne çok az ne de çok fazla beklentiler yüklemeyin.

Yapabileceklerini göstermesi için fırsat tanıyın. Tek başına karar vermesine izin verin ki sorumluluk duygusu gelişsin.

Çeşitli etkinliklere katılması ve etkinliklerde aktif rol alması için olanaklar tanıyın ki katılımcılık -girişimcilik duygusu gelişsin.

Yapabileceği, deneyebileceği beklenti ve olanaklar sunun. Böylece kendini ifade edebilir, muhakeme edebilir, problem çözebilir ve yaptığı davranışların sonuçlarını hesaba katabilir ki bu da kendini kontrol ve disiplin duygusuna hizmet eder.

Sadece başarıları için değil, aynı zamanda çabaları, ufak çaplı değişimleri ve ilerlemeleri için de övgüde bulunun.

Her birey her alanda başarılı olamayabilir. Çoklu zeka nedir öğrenin. Çocuğunuzun hangi alanlarda güçlü olduğunu bilin ve zayıf alanlarını destekleyin. Siz de her alanda başarılı değilsiniz sonuçta..

Özetle;

çocuğunuzu sevin, saygı duyun, cesaretlendirin , destekleyin, rehber olun, takdir edin..ve en önemlisi ona bol bol sarılın!

Unutmayın..O sizin en değerli varlığınız..

 

 

 

 

Bu makale 13 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Klinik Psikolog  Beril Papuççuer Ceylan

1979 Antalya doğumluyum, ilköğretim ve lise eğitimimi Antalya’da tamamladım. İlk üniversitemi SDÜ Harita-Kadastro Bölümünü bitirdim ancak bu mesleği hayatım boyunca yapamayacağımı anladım ve 2. Üniversitem KTÜ’de, severek ve isteyerek girdiğim Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik bölümünü bitirdim. Ufuk Üniversitesi Gelişim-Sosyal Psikoloji ve İstanbul Kent Üniversitesi Klinik Psikoloji yüksek lisans öğrenimlerimi gördüm. Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezinde Psikolojik Danışman / Aile Danışmanı / Eğitimci, Özel Okullarda Psikolojik Danışman, Anaokulu ve Kreşlerde Psikolojik Danışman ve Okul Müdürü olarak çalıştım. Önce kurucusu olduğum Ankara Aile Danışmanlığı ve Eğitim Merkezinde daha sonra Ankara İzana Therapy’de Psikolojk Danışmanlık, Psikoterapi ve kurumlara eğitim ve danışmanlık hizmetleri verdim. Hasan Kalyoncu Üniversitesi  ve A ...

Etiketler
Okul çağı
Klinik Psikolog  Beril Papuççuer Ceylan
Klinik Psikolog Beril Papuççuer Ceylan
İstanbul - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube