Çocuklarda ateş nedir ve hangi yöntem ile en doğru ölçüm yapılır?

Çocuklarda ateş nedir ve hangi yöntem ile en doğru ölçüm yapılır?

Vücut ısısının normalin üzerine çıkması ateş olarak tanımlanır. Normal vücut ısısına ait sınırları belirlemek zordur. Genel olarak makattan ölçülen normal vücut ısısı 36.1 – 37.8 Cº olarak kabul edilir.

Çocuklarda vücut ısısı, erişkinlerden daha yüksektir ve ateşin gün içinde belli bir ritmi vardır. Akşam üstü saatlerinde,makattan ölçülen ateş, 38.5 dereceye kadar çıkabilmektedir. Çocuklarda en yüksek vücut ısısı saat 17-19 arasında, en düşük ısı ise saat 24- 06 arasında olmaktadır. Gün içinde 1.1 dereceye kadar değişiklik olabilir.

Rektal ölçüldüğünde 38ºC, ağızdan ölçüldüğünde 37.8ºC, koltuk altından ölçüldüğünde 37.2 ºC , deriden 38ºC derecenin üzerinde ölçülen vücut ısıları ateş olarak değerlendirilir.

Vücut sıcaklığı ölçen kişiye bir kaç faktöre bağlı olarak vücut ıssıs değişebilir. Ateşi etkileyen faktörler:

ölçüm yapılan saat

ölçümün yapıldığı vücut bölgesi

ölçüm tekniği

termometrenin türü

ölçümün yapıldığı ortam

ölçüm öncesi fiziksel aktivite

Ölçümlerde hangi yöntemin uygulanacağı çocuğun yaşına göre belirlenebilir. Bebeklerde rektal ölçümler, daha büyük çocuklarda ise koltuk altından ateş ölçülmesi daha doğru olmaktadır. Rektal yolla yapılan ateş ölçümü en doğru sonucu verrir.

Dijital termometreler en doğru ölçüm yapan termometrelerdir.

Çocuklarda cam termometrelerin vücut ısısı ölçümü amacı ile kullanılması  artık önerilmemektedir. AAP (Amerikan Pediatri Akademisi) bebek ve çocuklarda cam termometre kullanımını kesinlikle tavsiye etmemekte olup, ABD ve gelişmiş bazı ülkelerde cam termometre kullanımı yasaklanmıştır.(2008)

Vücut sıcaklığı termometre ile ölçülür. 
Ateş çeşitli şekillerde ölçülebilir:

Makattan ölçüm (rektal)

Koltuk altı

Kulaktan ölçüm(Timpana)

Ağız içinden ölçüm (oral)

Deriden

Makattan (Rektal) Ölçüm

Vücut sıcaklığının ölçülmesinde altın standart olarak kabul edilen vücut bölgesidir. Makattan ölçüm için dijital termometreler kullanılabilir. Termometrenin temiz olduğundan emin olunmalıdır. Alkol ile temizlenmelidir.. Dijital termometre ucu vazelin ile yağlanır ve çocuğun makadının içine 1.5-2 cm kadar nazik bir şekilde ilerletilir.  En az 3 dk süre ile makat içinde kalması sağlanır. Dijital termometre ötene kadar tutulur.

Koltuk Altı ölçüm (Aksiller)

Dijital termometre alkol veya temiz su ile temizlendikten sonra ucu koltuk altına gelecek şekilde  yerleştirilir. Termometrenin koltuk altında 4- 5 dakika kalması gereklidir.

Kulaktan (Timpanik) Ölçüm

2 yaş altındaki çocuklarda kulaktan ölçüm önerilmez. Çocuğun kulak kepçesi üst kısmından tutularak arkaya ve yukarıya doğru hafifçe çekilir. Termometrenin sensör kısmı hafifçe kulak içine itilir. Termometrenin ölçümü başlatan  düğmesine basıldıktan birkaç saniye sonra kulaktan çıkarılıp dijital göstergedeki değer okunur. Eğer çocuk ölçümden önce sıcak duş yapmış , soğuk ortamda kalmış, kulağın üzerine yatmış ise ölçüm 10-15 dakika bekledikten sonra yapılmalıdır.

Ağızdan Ölçüm

Termometrenin ağız içinde tutulması gerektiğinden 5 yaşından küçüklerde bu ölçüm tekniği önerilmez. Ağızdan ölçüm için dijital termometreler kullanılır. Termometre çocuğun dilinin altına yerleştirilir. Ağız kapalı tutularak termometrenin 3 dakika  süre ile dil altında kalması sağlanır

Deriden ateş ölçerler

Alından temas ile ölçenler ve çocuklarda çok hızlı bir şekilde ateşi ölçebilmelerine rağmen yüksek değerlerin koltuk altı veya makattan ölçülerek doğrulanması gerekir. Dezavantajı çok pahalı olmasıdır.

Bu makale 10 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Sultan Duyar Doğan

Uzm. Dr. Sultan DUYAR DOĞAN, 6 Ocak 1978 tarihinde Zevenbergen, Hollanda'da doğmuştur. Tıp eğitimi ve ihtisası süresince pekçok eğitime katılmıştır. Bu eğitimler şöyledir; 1990 -1996 yılları arasında Atheneum, Thomas More College (Dil okulu), 1996-1997 yılları arasında Limburgs Üniversitesi Tıp Fakültesi (Hasta ilişkileri ve iletişim becerileri eğitimi), 1997- 1998 yılları arasında Limburgs Üniversitesi Tıp Fakültesi Belçika (Doktorların sosyal becerileri eğitimi), 1996-1998 yılları arasında Limburgs Üniversitesi Tıp Fakültesi Belçika (ilk 2 sene, Tıp eğitimi), 2001 Erasmus Üniversitesi Rotterdam Hollanda (Bilimsel Tıbbi Araştırma: Pediyatrik Endokrinoloji), 1998 - 2003 yılları arasında Erasmus Üniversitesi Rotterdam Hollanda Tıp Doktoru (MD) derecesi, 2003 yılında Sophia Çocuk Hastanesi  Rotterdam Hollanda Çocuk psikiyatrisi, 2004 yıl ...

Etiketler
Deriden ateş ölçerler
Uzm. Dr. Sultan Duyar Doğan
Uzm. Dr. Sultan Duyar Doğan
İstanbul - Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
Facebook Twitter Instagram Youtube