Çocuğunuzda dikkat eksikliği varsa ne yapmalısınız?

Çocuğunuzda dikkat eksikliği varsa ne yapmalısınız?

Çocuklarda dikkat eksikliği belirtileri nelerdir? Çocuğum çok dikkatsiz ne yapmalıyım? Dikkat arttırıcı oyunlar nelerdir? Çocuğumun dikkatini arttırmak için neler yapabilirim?

Çocuklarda Dikkat Eksikliği Belirtileri

Çocuklarda dikkat eksikliği belirtileri nelerdir? Çocuğum çok dikkatsiz ne yapmalıyım? Dikkat arttırıcı oyunlar nelerdir? Çocuğumun dikkatini arttırmak için neler yapabilirim?

Çocuklarda yaygın olarak 3-5 yaşları arasında görülen dikkat eksikliğini anlamak pek kolay değildir. Dikkat eksikliği görülen çocuklarda aşırı hareketlilik, konsantre olamama, dikkatinin çabuk dağılması, düşünmeden ani hareketler gösteren, sabırsızlık ve dağınıklık gibi etkenler söz konusudur.

Araştırmalara göre her 20 çocuktan birinde mutlaka bu dikkat eksikliği görülür. Böyle durumlarda öncelikle yapılması gereken bu eksikliğin ne kadar ileride olduğunu gözlemlemektir.

Eksiklik düzeyi çok fazla ise doktora gösterilebilirken daha hafif düzeyde görülen çocuğa dikkat arttırıcı egzersizler yapılabilir.

Dikkat eksikliği görülen bu çocuklarda tutarsız davrandıklarından dolayı çevresinde birtakım sorunlar meydana gelir ve buda çocuğun sosyalleşmesiniolumsuz yönde etkilemektedir.

Peki çocuğunuzun dikkat eksikliğini önlemek için neler yapılabilir?

Gün içerisinde boş bir vaktiniz olduğunda çocuğunuzu alıp dikkatini açacak oyunlar oynayabilirsiniz. Mesela kağıtlara karışık meyve isimleri yazarsınız ve çocuğunuzdan söylediğiniz meyveyi bulup kendinize vermesini söyleyin. Böylelikle çoğunuz oyun yoluyla hem eğlenir hemde kelime haznesi gelişir.

Anne ve babalar, çocuğun gelişimine fayda sağlamayan gelişi güzel oyuncaklar alacağına zeka oyunları yada dikkat gerektiren oyuncaklar alabilirler. Satranç, puzzle ve kelime oyunları çocuğunuzu geliştirebilir.

Bir çocuğun dikkatini arttırmak için belli bir yaşa gelmesini beklemeyin. Her yaşa göre dikkat arttırıcı oyunlar bulabilirsiniz. 4 yaşına gelmiş bir çocuğa resimler arasında fark bulma gibi oyunlar oynayabilirken 10 yaşlarındaki bir çocuğa biraz daha daha fazla ayrıntılı oyunlar oynatabilirsiniz. Yani çocukların yaşlarıyla seviyelerine doğru orantılı olacak oyunlar seçmeniz okuldaki ders başarısında da etkili olacaktır.

Görsel işlenen derslerde, anlama oranı yüksek olan hareketli çocuklar, soyut düşünme gerektiren ve sosyal bilimlere yakın derslerde istenen başarıyı gösteremeyebilir. Okuldaki dersleri, evde oyun haline getirerek, dikkat çekici görsel ya da objelerle çocuklarınızın eğitim hayatında da farklılık gözlemleyebilirsiniz.

En fazla odaklanılan ya da beğenilen durumları ödül vererek çocuklarınızın ilgisini o yöne çekerken, yapmasını istediğiniz şeyleri, örneğin kitap okumak gibi, kendiniz de yaparak eğilimi artırmanız mümkün.

Bu makale 12 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Pedagog Okan Bal

Uzm.Pedagog Okan BAL 1984 yılında Mersinin Anamur ilçesinde doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından, 2003 yılında Çukurova Üniversitesi Rehberlik ve Psikolojik Danışma Bölümün'de başladığı lisans eğitimini 2007 yılında başarıyla tamamlamıştır. 2010 Yılında Gaziantep Üniversitesi Rehberlik ve Psikolojik Danışma Bölümü Yüksek Lisansına başladı ve 2012 yılında mezun olduktan sonra Uzmanlık Ünvanını almıştır. Aile Danışmanlığı ve Evlilik Terapisti Eğitimi Sertifikası, Eğitim Danışmanlığı ve Öğrenci Koçluğu Sertifikası, Oyun Terapisti ve Wisc-r Zeka Testi Sertifikalarına Sahiptir. Ayrıca çocuk gelişimi ve çocuk psiklojisi, çocuk değerlendirme testleri, ergenlik ve ergenlik psikolojisi, anne baba eğitimi, öfke ve stres yönetimi, Sınav kaygısı, etkili iletişim, yeni test teknikleri, stres depreyon ve kaygı, okul uyum sorunları, k ...

Etiketler
Dikkat eksikliği oluşumu
Uzm. Pedagog Okan Bal
Uzm. Pedagog Okan Bal
Ankara - Pedagoji
Facebook Twitter Instagram Youtube