Cinsel istek nedir?

Cinsel istek nedir?

Kişinin karşı cinsle ilişkiye girme arzusuna cinsel istek denilmektedir.Cinsel partneri çekici bulma, yazılı veya görsel erotik materyallere karşı ilgi, cinsel içerikli rüyalar veya fanteziler kurma, cinsel etkinlikle ilgili arzuların farkında olunmasıdır. Bir partnerle cinsel ilişkiye girmeyi istemektir. Cinselliğin azalmasına ilişkin hayal kırıklığını da kapsamaktadır. Görme, koklama, işitme, dokunma gibi cinsel uyarılar düşünce ve duygular cinsel isteği meydana getirir

Kadında Cinsel İsteksizlik Neden Olur?

Kadınlarda cinsel isteksizlik (cinsel soğukluk, frijidite) problemleri en sık görülen cinsel sorunlardandır.Cinsel isteksizlik; cinsel haz eksikliği, cinsel arzu azalması, frijidite ve cinsel soğukluk gibi isimlerle de anılmaktadır.

Cinsel arzu-istek insandan insana farklı olmakla beraber, haftadan haftaya ya da yıldan yıla bile değişkenlik gösterir.

Stres,duygular,genel sağlık durumu,yorgunluk cinsel istek düzeyini sürekli değiştirir.Özellikle doğum sonrası cinsel isteksizlik sık görülmektedir.

Kadınlarda daha sık olmak üzere toplumumuzda ortalama % 70 oranında cinsel isteksizlik görülmektedir.

Cinsel İsteksizlik Başka Ne Tür Sorunlarla Beraberdir?

Cinsel isteksizlik vajinal kuruluk ve anorgazmi (orgazm olamama) sorununa yol açabilir.

Cinsel isteksizlik yaşayan kadınlar cinsel uyarılmadan ya çok az haz alır ya da hiç almazlarken,aynı zamanada, klitoral kanlanma da  olmayabilir. Yani, cinsel ilişki sırasında penisin vajina içindeki mekanik uyarısına bağlı klitoral şişme ve lubrikasyon (ıslanma) da azdır. Bu nedenle vajinal kuruluk ortaya çıkabilir. Cinsel soğukluk yaşayan kadınlarda orgazm güçlükleri de bulunur.

Kadında Cinsel İsteksizlik Nasıl Anlaşılır?

İlişkiyi ve eşler arasındaki uyumu etkileyecek kadar cinsellikten uzak durmak

Cinsel ilişki olmasa da olur diye düşünmek

Cinsel ilişkiye acı veren, zevksiz bir iş ya da görevmiş gibi katlanmak

Cinsel ilişkiden tatmin olmamak

Cinsel isteksizliğin ilişkide tartışmaya yol açması ve bu durumun özellikle evliliklerde çiftleri birbirinden uzaklaşmaya itmesi kesinlikle cinsel terapi gerektirir.

Cinsel İsteksizliğin Başlıca Nedenleri Nelerdir?

Çocukluktan itibaren cinselliğe karşı aile ya da çevreden olumsuz baskılar

Cinsel ilişkinin kötü,pis ya da tehlikeli olduğu inancı

Cinsel ilişkide zevk almaktan ya da yakınlaşmadan korkmak

Geçmişte yaşanılmış kötü cinsel tecrübeler,cinsel taciz

Kişinin eşine karşı duyduğu bastırılmış öfke

Partnerin cinsel ilişki konusundaki teknik ya da duygusal eksiklikleri

Cinsel İlişkide kontrolünü kaybetme korkusu

Doğum sonrası depresyon ve yorgunluk

Stresli iş yaşamı

Eşle olan geçimsizlik ve anlaşmazlığa bağlı olarak yatakta tepkisel bir cinsel isteksizliğin başlaması kaçınılmazdır.

Evlilikteki kalitenin düşmesi cinsel isteksizliği getirir

Bazı hastalıklar,hormon bozuklukları,kadın hastalıkları (myom , kist ya da enfeksiyonlar, menapoz ve vajinada kuruluk…) ve kullanılan bazı ilaçlar.

Doğum sonrası hormon değişimleri de cinsel isteksizlik yapabilmektedir.

Cinsel İsteksizlikle Vajinismus Benzer Midir?

Hayır,vajinismus hastalarında cinsel isteksizlik yoktur.Vajinismus hastalarında cinsel istek vardır ve çiftler tam bir birleşme sağlayamasa da birbirlerini farklı şekillerde tatmin edebilmektedirler. Yüzeyel ilişki (sürtünme ile) cinsel tatmin, hatta dıştan klitoris yolu ile orgazm olmalarında bile hiç bir sorun yoktur. Bu nedenle cinsel isteksizlik sorunundan farklıdır.

Ancak vajinismus hastaları her olumsuz ilişki denemelerinden sonra zamanla cinsel ilişkiden uzaklaşabilir, ilişki deneme sıklığı azalıp cinsel isteksizlik sorunu ile karşı karşıya gelebilirler.

Tedaviyle cinsel ilişki korkusunu aştıktan sonra rahat bir şekilde ilişkiye giren vajinismus hastalarında, zaman içerisinde haz da tekrar yerine gelecektir.

Cinsel İsteksizlik Nasıl Tedavi Edilir?

Masters ve Johnson’un cinsel terapi yöntemi başta H. Kaplan olmak üzere çeşitli hekimlerce geliştirilmiştir. Hastanın değerlendirilmesinden sonra bireysel, grup, çift ve evlilik terapileri uygulanabilmektedir.

Cinsel isteksizlik ve tüm diğer cinsel tedavilerde yaklaşımların dört temel özelliği vardır:

Çift birlikte tedavi edilir.

Öncelikle cinsel isteksizlikte tedavi; altta yatan nedene göre yapılır.Tıbbi bir nedene bağlı isteksizlik tedavisi çeşitli ilaçlarla yapılmaktadır.

Çiftin cinsel ve cinsel olmayan ilişkilerinde söz ve davranış değişiklikleri ile daha iyi bir iletişim kurmalarına ve ilişkilerindeki çatışmaları çözmeye yardım edilir. Amaç çiftle işbirliğine girerek sorunu çözme sorumluluğunu çifte vermektir.

Cinsel ilişkinin anatomi, fizyoloji (işlevi) ve psikolojisi hakkında bilgilendirilerek eksik ve yanlış bilgileri

Ev ödevleri ve aşk oyunları verilir. Çiftteki sevgi bağının varlığı tedaviye şans tanıyan en önemli özelliktir.

Cinsel isteksizliğin tedavisi kişiye özeldir. Bilinmeldir ki; Terapi ile başarı oranı oldukça yüksektir.

Cinsel İsteksizlik - Cinsel Soğukluk(Frijidite) Tedavi Edilmezse?

Cinsel isteksizliğe çift olarak yıllarca katlanıldığında ; cinsel ilişkideki çatışmanın ve cinsel isteksizliğin gün içi tartışmalara,kavgaya ve hatta bazen boşanmaya ya da aldatmaya gitmesi kaçınılmazdır.

Ya da kişiler bu duruma adapte olur ve cinsellik hayatlarında görev gibi nadiren zoraki yapılan bir şey haline dönüşür.

Cinsel isteksizliğin tedavisi zaman ve sabır gerektirir. Tedavi sırasında eş desteği de şarttır.Terapiye yanıt oldukça yüksektir.

Bu makale 19 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Didem Kurban

Op. Dr. Didem KURBAN, Ankara'da doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini başarıyla tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, Ankara Dr. Zekai Tahir Burak Kadın Sağlığı Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde yaparak Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı olmuştur. 2003 Yılından itibaren bir çok devlet hastanesi ve özel hastanelerde görev almış olan Op. Dr. Didem KURBAN, 2011 - 2014 yılları arasında Özel HRS Hastanesi'nde, Tüp Bebek alanında deneyim sahibi olmuştur. 2014-2016 yılları arasında ise, Prof. Dr. Özgür Deren ile normal ve riskli gebelikler üzerine çalışmıştır. Ulusasl ve uluslararası dergilerde yayınlanmış bir çok makalesi bulunan Op. Dr. Didem KURBAN, aynı zamanda bir çok eğitim ve kurs programı sertifikasına sahiptir. İyi derecede ingilizce ve al ...

Etiketler
Cinsel soğukluk(frijidite) tedavi edilmezse?
Op. Dr. Didem Kurban
Op. Dr. Didem Kurban
Ankara - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube