Çinkonun önemi

Çinkonun önemi

Çinko, vücudumuz için son derece önemli olan esansiyel bir mineraldir. Optimal sağlık için her gün belirli miktarlarda alınması gerekmektedir. Bu yazımda da çinkonun insan sağlığı üzerine etkilerinden bahsedeceğim. 

Çinko eksikliği hamilelik, yaşlılık gibi fizyolojik nedenlere bağlı olabildiği gibi malabsorbsiyon hastalıkları, karaciğer hastalıkları gibi patolojik nedenlerden kaynaklanıyor olabilir.  Çinkodan fakir beslenme yada intestinal faktörler diğer nedenler arasındadır.

Çinko eksikliğinde ortaya çıkan klinik bulgular:

-sık enfeksiyonlara yakalanmak
-çocuklarda büyüme-gelişme geriliği
-yara iyileşmesinde gecikme
-saç dökülmesi
-tırnak kırılması
-konjenital anomaliler
-cinsel isteksizlik-kısırlık
-dikkat dağınıklığı – hafıza ile ilgili sorunlar
-koku-tat duyusunda bozukluklar-iştahsızlık
 
Bazı besinler çinko emilimini etkileyerek çinko eksikliğine yol açabilmektedir. Fitatlar, kalsiyum, oksalat ve kadmiyum gibi maddeler çinko emilimini azaltmaktadır.
 
*Çinko, DNA sentezinde rol alan bazı enzimlerin yapısına girmektedir. Gebelerde yetersiz çinko tüketimi DNA sentezini bozarak konjenital malformasyonlara sebep olabileceği bilinmektedir.
 
*Çinko, antioksidan olduğu için serbest radikal ve oksidatif strese karşı koruyucu etki göstermektedir. Böylece bağışıklık sistemini koruyarak hastalıklara yakalanmayı önlemiş olur.
 
*Sık enfeksiyon hastalıklarına yakalanan kişilerin çinko değerlerine de bakılmalıdır ve eksiklik varsa giderilmelidir.
 
*Özellikle diyabetli hastalarda idrarla çinko atılımı fazla olmaktadır. Bu yüzden diyabetli hastaların çinko düzeylerini düzenli kontrol ettirmeleri faydalı olacaktır.
 
*Prostat bezinin düzgün fonksiyon gösterebilmesi için çinkoya gereksinim vardır.
 
*Kadınlarda çinko eksikliği yumurta gelişimini bozarak kısırlığa neden olabilmektedir.
 
*Yaşlanma ile beraber göz dokusundaki çinko düzeyi giderek azalmaktadır.  Çinkonun göz sağlığına olumlu etkileri vardır.
 
*Çinko, kalp-damar sağlığına da olumlu etkiler göstermektedir. Yapılan çalışmalar çinkodan fakir beslenmenin kalp-damar hastalıkları arasında ilişki olduğunu göstermiştir.
 
*Çinko, beyin hücreleri arasında iletişi sağladığı için bilişsel fonksiyonların doğru çalışmasını sağlar.
 
Diyetsiyen Tuğba Cici

Bu makale 8 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dyt. Tuğba Cici

Dyt. Tuğba CİCİ, lisans öncesi öğrenimini Neuenmarkt-Wirsberg Grund und Hauptschule'de (Almanya), Markgraf Georg Friedrich Gymnasium'de (Almanya) ve Hamdi Bozbağ Anadolu Lisesi'nde tamamlamştır. Ardından İstanbul Bilim Üniversitesi Beslennme ve Diyetetik başlamış olduğu lisans eğitimini 2014 yılında tamamlayarak Diyetisyen unvanı almıştır. Lisans eğitimini tamamladıktan sonra başlamış olduğu Acıbadem Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik yüksek lisans eğitimine hala devam etmektedir. Mesleki çalışmalarına Vital Fulya Plaza'da bulunan özel merkezinde devam eden Dyt. Tuğba CİCİ, üniversite eğitimi süresince ve sonrasında pek çok mesleki kongre, eğitim ve seminere katılmıştır. Ayrıca kendisi iyi derecede Almanca, İspanyolca ve İngilizce bilmektedir. Dyt. Tuğba CİCİ'nin katılmış olduğu eğitim, konferans ve seminerlerden bazıları şöyledir; ...

Etiketler
Sağlıklı beslenme alışkanlığı
Dyt. Tuğba Cici
Dyt. Tuğba Cici
İstanbul - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube