Cilt mantarlarında ozon tedavisi

Cilt mantarlarında ozon tedavisi

Dermatofitoz  olarak da adlandırılan cilt mantar enfeksiyonları, saç,kıl, deri ve tırnak gibi keratinize dokularda dermatofit cinsi mantarlar ile oluşan enfeksiyonlardır. 
Dermatofit olarak adlandırılan mantarlar; keratinaz,amilaz,üreaz ve lipaz   olarak adlandırılan cildimizdeki keratin dokusunu parçalayan (hidrolize eden) enzimleri ile  cildimize yerleşerek hastalık tablosunu oluşturabilirler.  

Farklı mantar türleri  vücutta  farklı bölgelere yerleşme eğilimindedirler. 

Deride yuvarlak,kuru, kızarık, kaşıntılı ve pullanan lezyonlar oluştururken, saçta alopesi, tırnakta renk değişikliği, kalınlaşma, şekil bozukluğu oluşur. 

 Cilt mantarları  bulaşıcı hastalıklardır ve toplumun en az %20’sini etkilediği düşünülmektedir. 

Yakın temas,  enfekte eşyaların (giysi,tarak,havlu,çarşaf, terlik gibi) kullanılması önemli bulaşma yollarıdır. 

Nem ,kalabalık yaşam, kişinin immün yetmezlik durumu kliniğin şiddetini belirler.
Kişinin bağışıklık sisteminin çöktüğü durumlar (diyabet hastalığı,kanser ve tedavisi görenler,beslenme bozukluğu vs)

Tanıda klinik ve laboratuar (direkt mikroskopi ve kültürde üretilmesi) tetkikleri kullanılır. 

Klasik tedavi,
Ciltte  ilgili bölgeye sürülen kremler (mikonazol, klotrimazol, ekonazol, terbinafin ) ve ağızdan alınan  (griseofulvin,ketakonazol,itrakonazol, terbinafin)  antifungal ilaçlar  kullanılır. 

Ancak ilaçların yan etkileri, diğer ilaçlarla etkileşimleri ve enfeksiyonun  sık sık tekrarı tedaviyi başarısız kılan olumsuz etkilerdir. 

YÜZEYEL MANTAR ENFEKSİYONLARININ OZON TEDAVİSİ 

Sistemik yapılan ozon tedavisi ile bağışıklık sisteminin güçlenmesi sağlanarak kişinin kendi savunma sistemleri ile ciltteki mantarların etkisini azaltır,yayılmasını engeller.

Ozon gazının direkt mantarları öldürücü etkisinden yararlanmak amacıyla, el ayaklardaki cilt ve tırnak mantarlarında ayrıca yapılan ozon torbalama yöntemi vücuda herhangi bir kimyasal ilaç girişine sebep olmadan mantarları öldürür.Ayrıca cilde tazelik ve gençlik kazandırır.

OZONLU YAĞ İLE MANTARLARIN TEDAVİSİ

Yapılan çalışmalarda (Sartori 2003) ozonyağının candida dahil olmak üzere tüm mantarlarda  etki gösterdiği bulunmuş. 

Ozonluyağın mantar ile temasından sonra mantarın kuru ağırlığı ve nükleik asit yapılarında  belirgin azalma, nükleik asitlerinde hasar oluşmuş.

Mantarların  deri tabakasına  tutunup hastalık oluşturmasından sorumlu  sorumlu  amylase,urease, lipase ,keratinase gibi enzim aktivitelerinin  ozonluyağ ile temastan sonra önemli oranda azaldığı izlenmiştir. (lesher&Zember, 2004)

Ciltteki ilgili bölgeye ozonluyağ sürüldüğünde kaşıntı, kızarıklık ve pullanmada azalma,lezyonun çapında küçülme,  devam eden uygulamalardan sonra tamamen iyileşme gözlenmektedir.

Cilt mantarlarının  klasik tedavisi  ve ozonluyağ ile yapılan karşılaştırmalı çalışmalarda her iki tedavi arasında anlamlı fark bulunamazken, tedaviden sonra ozonluyağ ile tedavi edilenlerde tekrarlamanın oldukça az görüldüğü izlenmiş. 

Ozonluyağın herhangi bir yan etkisinin olmaması, diğer kullanılan  hiçbir ilaç ile etkileşime girmemesi,hastalık tekrarlarının klasik tedaviye göre çok daha az olması ,bazı çalışmalarda klasik tedaviden daha başarılı olması mantarların tedavisinde klasik tedaviye alternatif olacağını göstermektedir. 

Kandida mantarında  etkili olması nedeniyle  genital mantar enfeksiyonlarında da  hamilelik dönemlerinde bile  yan etkisiz güvenle kullanılabilecek doğal bir üründür

Yapılan ozon tedavisi ile  mantar enfeksiyonuna zemin de hazırlayan başka hastalıkları da tedavi edilmiş olur.

 

Bu makale 17 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Beytiye Baş

Uzm.Dr Beytiye Baş, lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini başarıyla tamamlayarak Tıp Doktoru unvanı almıştır. 

Mesleki çalışmalarına Özel Muayenehanesi'nde devam etmektedir.

Etiketler
Mantar enfeksiyonu riskini arttıran durumlar
Uzm. Dr. Beytiye Baş
Uzm. Dr. Beytiye Baş
Bursa - Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp
Facebook Twitter Instagram Youtube