Cerrahi iplikler ile ameliyatsız yüz germe

Cerrahi iplikler ile ameliyatsız yüz germe

Yıllar içerisinde yer çekiminin de etkisiyle cildimiz elastikiyetini yitirir. Bunun sonucu olarak yanak, çene ve boyun bölgesindeki, göz kapaklarındaki yumuşak dokular aşağıya doğru yer değiştirir. Yanak ve elmacık kemiğindeki dokuların aşağıya doğru kayması göz çukurlarını derinleştirir, burun yanından ağız köşesine doğru inen çizginin belirginleşmesine neden olur. Buda kişiye yorgun bir ifade verir ve olduğundan daha yaşlı gösterir. Bu hastalar özellikle burun kenarındaki çizgilerin belirginleşmesi nedeni ile o bölgenin dolgu ile tedavi edilmesi gerektiğini düşünürler. Aslında bu bir yanılsamadır. Hastaların burun kenarındaki çizgilere dolgu ihtiyacından çok yanak bölgesindeki sarkmış cildin toparlanmasına ihtiyacı vardır.

Ciltteki sarkması çok ileri seviyede olmayan, henüz yüz germe cerrahisi için erken olan hastalarda, cerrahi ipliklerle askılama alternatif bir tedavi seçeneği sunmaktadır.

Hangi Yaş Grubunda Uygulanır?

Uygulamada, hastanın cilt yaşı önemlidir. 30-35 yaşlarından itibaren hastanın ihtiyacına göre tüm yüz uygulaması ya da aşamalı uygulama şeklinde yapılabilir.

Nedir? Nasıl uygulanır?

Bu yöntemde kullanılan iplikler, PDO (polydioxanone) olarak adlandırılan bir malzemeden üretilmektedir. PDO, uzun yıllardır cerrahi girişimlerde kullanılan bir malzemedir. İplikler, çok ince iğneler içerisine yerleştirilmiş olarak bulunur ve iğneler yardımı ile uygun derinlikteki dokuya yerleştirilir. İplik yerleştirildikten sonra, iğne geri çekilir. Yüz bölgesine ortalama bir uygulamada 50-100 adet iplik yerleştirilir. Ancak, bu sayı uygulanacak bölgeye göre değişmektedir. Uygulanan iplikler 6-8 ay içerisinde kendiliğinden yok olur.  İşlem, lokal anestezi altında ofis şartlarında rahatlıkla uygulanabilir.

Etki Mekanizması Nedir?

Bu işlemde 2 grup iplik kullanılmaktadır. Her iki grup iplikte PDO adını verdiğimiz materyalden üretilir.

 1. grup iplik sadece ciltte kollajen üretimini arttırarak buna bağlı ciltte sıkılaşma ve toparlanma meydana getirir.

2. grup ipliklerde kollajen üretimini tetikleyen etki yanı sıra, lifting (askılama) etkisi de vardır.  2. grup iplik, üzerinde taşıdığı dikensi çıkıntılar aracılığı ile cilde tutunur, kilitlenir ve ciltte uygulama anında germe etkisi oluşturur.

Yerleştirilen iplikler vücut tarafından yabancı bir cisim olarak algılanır. Uygulanan bölgede kan dolaşımı artar. Bunu takiben, fibroblast olarak adlandırılan hücreler uyarılır, kollajen üretimi artar. Kollajen üretiminin artması ciltte lifting etkisi meydana getirir, cilt sıkılaşır, gerginleşir.

Ne Zaman Etki Görülmeye Başlar?

Ciltteki tamir mekanizması uygulamayı takiben başlar. Cilt günden güne tazelenip, aydınlanıp, toparlanır. İşlemin sonuçları ortalama 4-6 hafta sonra gözlemlenmeye başlar.

Kalıcılığı 1,5-2 yıldır.

Hangi durumlarda kullanılır?

Kaş askılama,

Yüzdeki kırışıklıkların tedavisinde (kaş çatma çizgileri, kaz ayakları, dudak çevresindeki kırışıklıklar gibi)

Yüz liftingi, yüz ovalinin belirginleştirilmesi,

Elmacık kemiği bölgesinde dolgunluk sağlamak için; yer çekiminin ve yaşın etkisi ile aşağıya doğru sarkan cilt dokusunun elmacık kemik bölgesinde toparlanarak şekillendirilmesi,

Hangi Vücut Bölgelerinde uygulanır?

İplerle askılama yöntemi sadece yüz bölgesinde değil, bacak içleri, göğüs bölgesi, boyun, çene altı, kol, karın bölgesinde de uygulanabilmektedir.

Üst kol bölgesindeki sarkmalarda, bacak iç bölgesindeki gevşekliklerde, memelerde ve karın bölgesindeki sarkmalarda uygulanabilmektedir. Farkı vücut uygulamalarında daha kalın ve dayanıklı ipliklerin kullanılmasıdır.

Cerrahi ipliklerle askılama yönteminin avantajları:

1-Lokal anestezi ile uygulanabilen bir yöntemdir.

2-Tüm yüz uygulaması 30-40 dakika içerisinde uygulanır. Sonrasında hemen sosyal hayata dönülebilir.

3-İz bırakmaz.

4-Basit ve güvenli bir işlemdir. Gerekirse tekrarlanabilir.

5-Yerleştirildiği bölgede kollajen üretimini uyararak etki gösterir.

6-Etkisi 4-6 hafta içerisinde görülmeye başlar.

7-Yerleştirilen ipler 6-8 ay içerisinde kendiliğinden erir.

8-Etkinliği 1,5-2 yıl devam eder.

9-Lifting etkisi olan iplerde, askılama ve germe etkisi anında görülür.

Sonuç olarak; cerrahi ipliklerle askılama yöntemi, henüz cerrahi olarak cilt germe ihtiyacı olmayan kişilerde, cerrahi girişim istemeyen hastalarda, klinik şartlarında, çok kısa sürede kolaylıkla uygulanabilen bir yöntemdir.

 

Bu makale 11 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Dilek Bağdatlı

Op. Dr. Dilek BAĞDATLI, 11 Haziran 1969 tarihinde Tekirdağ - Çorlu'da doğmuştur. Lisans öncesi eğitimini İzmir'de tamamlamıştır. 1986 yılında İzmir Kız Lisesi'nden mezun olmasını takiben 1986 yılında Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi'ni kazanmıştır ve tıp eğitimine başlamıştır. 1992 yılında mezun olarak tıp doktoru unvanı almıştır. Lisans eğitiminden sonra 1993 yılında 5 ay boyunca Burdur 'da mecburi hizmet görevini yerine getirmiştir. 1993 ( Kasım) -1995 tarihleri arasında İzmir Atatürk Eğitim Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Kliniği'nde araştırma görevlisi olarak görev yapmıştır. 1995-1998 tarihleri arasında Akdeniz Üniversitesi Mikrobiyoloji ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı'nda araştırma görevlisi olarak çalışmış ve ihtisas eğitimini tamamlayarak Mikrobiyoloji ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı unvanını almıştır. Op. Dr. Dilek BAĞ ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
instagram
Etiketler
Ameliyatsız yüz germe
Op. Dr. Dilek Bağdatlı
Op. Dr. Dilek Bağdatlı
İzmir - Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube