Çene estetiği ameliyat süreci nasıl oluşur?

Çene estetiği ameliyat süreci nasıl oluşur?

Çene estetiği hastanın yaşadığı rahatsızlıklar sonucu yapılan bir cerrahi işlemdir. Hastaların yaşadığı ortak bozukluklar genellikle üst ve alt dişlerin temas halinde olmayıp kapanmasını engellemesidir.

Çene estetiği ameliyatı kim olmalı?

Çene estetiği ameliyatı, çene kısmında görüntü ve işlev açısından zorluklar yaşayan hastalar için önerilir.

Alt ve üst dişlerin temasında sorun yaşayan hastalar doktor ile görüşebilir. Çene estetik sorunu aynı zamanda kesici dişlerin işlevini de bozar ve yemek yerken ve çiğnerken zorluklara sebep olur. Normal bir çene yapısında üst dişler alt dişlere göre biraz daha önde sıralıdır. Dişlerin arasındaki temas bozulur ve açıklık oluştuğunda çene estetiği ameliyatı önerilir.

Üst ve alt çene arasındaki açıklık arttıkça yüzün dış görüntüsünde de ve kemik yapısında da farklılıklar oluşur. Deformasyonun düzeltilmesi için çene estetiği ameliyatı uygun görülür.

Çene estetiği ameliyat süreci nasıl oluşur?

Çene estetiği ameliyatı üst ve alt dişlerin arasındaki uyuşmazlık sebebi ile ortaya çıkar. Bu sebepler arasında çenenin yeterli kadar gelişememesi (retrogeni) ile küçük kalması (mikrognati) veya fazla gelişerek (prognati) öne doğru uzaması olabilir. Sebebin doğruluğunu saptamak için “sefalometrik analiz” işlemi yapılır. Yüz kemik yapısına göre kemiklerin açısal doğruluğu ölçülür, ayrıca yumuşak doku özellikleri de incelenir. Alınan alçı kalıplar sonunda kesilerin nereden yapılacağına karar verilir. Çene estetiği ameliyatlarında kesiler genellikle ağız içinden yapılması tercih edilir, ancak özel durumlar oluştuğunda dışarıdan müdahale gerekebiliyor. Bu durumda hasta öncesinden bilgilendirilir.

Çene, eğer normalden küçük ise çene kemiği kesilir ve açık kalan kısma vücudun farklı yerinden alınan kemik dokusu nakledilir, eğer çene kemiği normalden büyük ise kemik dokusu kesilir ve çene estetiği ameliyatı ile geriye doğru çekilir.

Çene estetiği ameliyatı ortalama 1-1,5 saat kadar sürmektedir. Genel anestezi altında yapılmaktadır.

Çene estetiği ameliyat sonrası iyileşme süreci nasıldır?

Çene estetiği ameliyat sonrası yüz bölgesinde ödem oluşabilir. Bu ödem birkaç gün içinde geriler. Ameliyat sonrası kesiler tam olarak iyileşene kadar üste ve alt çene birbirine temas halinde tutulur. Özel bir fiksasyon uygulanır ve çene hareketsiz olarak kalırken dişler temas halinde kalarak uyum sağlanır. İyileşme süreci yaklaşık altı hafta gibi bir süre içinde tamamlanır. Kontrol için çekilen röntgen filminde çıkan sonuca göre fiksasyonlar çıkarılır.

Fiksasyon süreci içinde hasta bir kaşık ya da kaşık yardımı ile sulu gıdalar ile beslenir. Ağız sağlığının korunması ve dişlerin temizlenmesi için bu süre içerisinde gargara solüsyonları kullanılır.

Bu makale 16 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Murat Türegün

Prof. Dr. Murat TÜREGÜN, 1963 yılında Ankara'da doğmuştur. Lise öğrenimini TED Karabük Koleji'nde bitirdikten sonra, 1979 yılında İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1985 yılında GATA'da tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise 1988-1993 yılları arasında GATA Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Anabilim Dalı'nda yapmıştır. Cleveland Clinic Plastic Surgery Department'ta 1 yıl boyunca çalışmalar yapmış olan Prof. Dr. Murat TÜREGÜN, aynı süre zarfında Ankara Belis Estetik Cerrahi ve Lazer Merkezi'nde de görev yapmıştır. 1999 yılında Doçent, 2005 yılında ise Profesör unvanı almış olan Dr. TÜREGÜN, 2007 yılından beri yurtdışında da ameliyatlar yapmakla beraber, mesleki çalışmalarına İstanbul'da bulunan Marebelis Estetik'te devam etmektedir. Estetik Cerrahi, Mikrocerrahi, Maksillofasyal Cerrahi, Or ...

Prof. Dr. Murat Türegün
Prof. Dr. Murat Türegün
İstanbul - Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube