Çağımızın hastalığı: obezite

Çağımızın hastalığı: obezite

OBEZİTE VE MORBİD OBEZİTE NEDİR? 

Obeziteyi, kısaca vücutta aşırı yağ birikimi olarak tanımlayabiliriz. WHO ( Dünya Sağlık Örgütü) ise obeziteyi '' Vücutta hastalıklara neden olacak biçim ve oranda anormal, fazla miktarda yağ birikmesi'' olarak tanımlanmaktadır. 

Morbid Obezite ise ortaya çıkardığı ölümcül sorunlar nedeniyle yaşamı ciddi olarak tehdit eden ileri derecede şişmanlık olarak olarak tanımlanır. Vücut Kitle İndeksi (VKİ) 40'ın üstünde olanlar morbid obez olarak kabul edilir.  Vücutta yağ oranı ortalama olarak kadınlarda %25-30, erkeklerde %15-20'dir.

OBEZİTENİN TEHLİKELERİ NELERDİR, NE GİBİ HASTALIKLARA YOL AÇAR?

Obezite vücudun tüm sistemlerinde bozukluğa yol açar. Uzmanlar, obez kişilerin yaşıtlarına göre 12-15 yıl daha az yaşadığını söylemektedir. Obezite, Tip 2 Diabetes Mellitus (Şeker hastalığı), hipertansiyon, kalp ve damar hastalıkları, yağ metabolizması bozuklukları, uyku apnesi, reflü, cinsel bozukluklar, kemik ve eklem sorunları, solunum sistemi bozuklukları gibi birçok hastalığa neden olmaktadır. Obez hastaların dış görünümleri bozulduğu için bu hastaların sosyal yaşam ve ruh sağlığı da bozulmakta, depresyon gibi birçok sorunlar ortaya çıkmaktadır. Obez hastalarda meme ve kalın barsak kanserleri gibi bazı kanser türleri daha çok görülmektedir. 
 

OBEZİTE TEDAVİSİ NASIL OLMALIDIR?

Obezite tedavisinde 1. Diyet 2. Egzersiz 3. İlaç tedavisi 4. Cerrahi tedavi seçenekleri vardır.

Tedavide diyet ve egzersizin büyük rolü vardır. Öncelikle hastalar yaşam tarzını değiştirmelidir. Hastalar iyi bir beslenme eğitimi almalı, bu konudaki yanlışları öğrenmelidir. Egzersiz mutlaka hayatın içinde yer almalıdır. Tüm bunlar yetersiz kaldığında belli grup hastalarda ilaçlar denenebilir. Ancak bunların da çoğunun ciddi yan etkileri tespit edilmiş olup, günümüzde hala çok etkili, yan etkisi az bir ilaç yoktur. 

Yapılan çalışmalar göstermiştir ki morbid obezite tedavisinde cerrahi dışı yöntemlerle kalıcı kilo verme oranı %2 civarındadır. Günümüzde morbid obezitenin kalıcı ve etkin tedavisi cerrahidir.
Obezite tedavisi tamamen bir ekip işidir. Endokrinoloji, genel cerrahi, psikiyatri, beslenme ve diyet  uzmanlarından oluşan bir ekip hastayı değerlendirmeli, tedavi yöntemini belirlemelidir.

HANGİ OBEZ HASTALARA CERRAHİ TEDAVİ ÖNERİYORSUNUZ?

VKİ=40 kg /m2 ve üzeri olan morbid obez hastalarda ek bir yandaş hastalık olmasa bile, 
VKİ=35-40 kg/m2 arasındaki obez hastalarda hipertansiyon, kalb ve damar hastalıkları,  tip 2 DM, hiperlipidemi, uyku apne sendromu vb. hastalıklardan en az birinin varlığında cerrahi tedavi endikasyonu vardır.

Bu makale 14 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Doç. Dr. Osman Yıldırım

Doç. Dr. Osman YILDIRIM, 10 Mart 1961 tarihinde Kırşehir Kaman’da doğmuştur. Lise öğrenimini 1978 yılında Ankara Yıldırım Beyazıt Lisesi’nde bitirdikten sonra Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde başladığı tıp eğitimini 1984 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. Mecburi hizmet yükümlülüğü kapsamında 1984-1986 yılları arasında Ünye’de görev yaptıktan sonra 1986 yılında Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde ihtisasına başlamış, 1990 yılında eğitimini tamamlayarak Genel Cerrahi Uzmanı olmuştur.  Uzmanlık sonrasında mesleki hayatına 1990 yılından 2014 yılana kadar Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde devam eden Doç. Dr. Osman YILDIRIM, 2008 yılında Doçent Doktor unvanını almıştır. 2015 yılından beri Çankaya'daki özel muayenehanesinde hizmet vermekte olan Doç. Dr. Osman YILDIRIM, iyi derecede İngilizce b ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
instagram
Etiketler
Obezite tedavisi nedir
Doç. Dr. Osman Yıldırım
Doç. Dr. Osman Yıldırım
Ankara - Genel Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube