Burun estetiği

Burun estetiği

Estetik Burun Ameliyatı

Burun insan için çok önemli bir organdır…Fonksiyonel ve estetik önemi olan bir yapı..Yüzün tam ortasındaki konumuyla stratejik bir yerde konumlanmıştır. Kişiye bakıldığı zaman dikkati en çok çeken yapıdır. Doğal ve güzel bir burun yüz güzelliğinin vazgeçilmezidir. Ayrıca burun nefes alma, koku alma, havanın nemlendirilmesi, ısıtılması gibi önemli fonksiyonları olan bir organımız.

İnsanlar olarak sosyal bir çevrede yaşıyoruz. Başka insanlarla devamlı yüz yüze iletişim içerisindeyiz. Görüntümüz tahmin edilemeyecek kadar ilişkilerimizi etkilemektedir. İnsani ilişkilerin başarısın da sağlıklı bir özgüven duygusuna sahip olmak önemlidir. 

Estetik ameliyatlar kişinin kendisini daha iyi hissetmesi için yapılan ameliyatlardır. İsteğe bağlı ameliyatlardır. Burundaki şekil bozuklukları yüzün yapıları arasındaki ahengi ve uyumu bozarak görünümünü, kişinin psikolojisini ve insan ilişkilerinde özgüvenini olumsuz etkilemektedir. Estetik burun ameliyatı kişinin bu tür problemlerini çözmek, doğal görünümlü, yüzün diğer yapıları ile uyumlu bir burun elde etmek ve kişinin yeniden özgüvenine kavuşmasını sağlamak için yapılır. Burada kişinin istek ve beklentilerinin gerçekçi olması çok önemlidir.

Sipariş yöntemi ile burun ameliyatı yapılmaz. Moda burun tanımlaması yanlıştır. Önemli olan kişiye, kişinin yüzüne uygun burun yapabilmektir. Estetik cerrahlar olarak burnun yapılarıyla oynayarak yüzün diğer yapılarıyla uyumlu ve orantılı olacak doğal görünümlü bir burun yapmaya çalışıyoruz. Bu nedenle denilir ki;” güzel burun yoktur, güzel yüz vardır.”

Estetik burun ameliyatları estetik cerrahinin en zor işlerinden birisidir. Burun anatomisinin değişkenliği, yüzün tam ortasında bulunması ve milimetrik değişikliklerin yüz görünümünü olumlu veya olumsuz etkileyebilmesi, kişinin yeni burnunu kabullenmesi gibi bir takım zorlukları bulunmaktadır.

Başarılı bir burun ameliyatı için hasta ve hekim ilişkisinin son derece sağlıklı olması gerekir. Hasta ile hekim karşılıklı olarak yapılacak ameliyatı ayrıntılarıyla konuşmalıdır. . Hasta beklentilerini gerçekçi ifadelerle ortaya koymalıdır. Doktor hastanın istek ve beklentilerini hiçbir ayrıntıyı kaçırmadan almalı ve neler yapılabileceğini ortaya koymalıdır. Estetik ameliyatların başarısında hastanın sosyokültürel seviyesi ve eğitim düzeyde önemli bir unsurdur. Hasta hekim arasında mutlak iyi niyet ve güven olmalıdır. En ufak bir güven sıkıntısı hasta içinde hekim içinde arzu edilmeyen bir süreç başlatabilir. Bu nedenle estetik cerrah inanmadığı ameliyatı yapmamalıdır. Gerçekten hastanın isteklerine ve beklentilerine cevap vereceğine, hastayı büyük oranda memnun edeceğine inandığı anda ameliyata karar vermelidir.

Estetik burun ameliyatlarında cerrahın deneyimi, bilgisi ve estetik anlayışı önemlidir. Son yıllarda estetik ameliyatlara ilginin artması nedeniyle başka branşlardan estetik plastik cerrahinin yaptığı işleri üslenen, “bak bende yapıyorum diyen” meslektaşlarımız bulunmaktadır. Tıbbın her alanında olduğu gibi, plastik cerrahlarda uzmanlık eğitimi ve sonraki mesleki yaşamında belli bir deneyim ve estetik anlayış kazanır. Yaptığımız ameliyatlar bu deneyimin ve anlayışın sonucudur. Yıllarca bir konuda çalışacaksın, uğraşacaksın belli bir birikim kazanacaksın ve sonra birileri çıkacak “bende yapıyorum ne olacak diyecek”.Bu her şeyden önce etik bir düşünce değildir. Yine de hangi doktora ameliyat olacağına hastaların kendisi karar verecektir.

Cerrah olarak ameliyatta yaptığımız iş; dokuları uygun şekilde bir araya getirmektir. Bundan sonraki iyileşme süreci cerrahın dışında gelişmektedir. Bu süreç kişiden kişiye farklılık göstermektedir. Dolaysıyla alınacak sonuçta kişiler arasında farklılıklar olabilmektedir.

Burun estetiği ameliyatıyla burun küçültebiliyor, büyültebiliyor, varsa kemer alınıyor. Burun delikleri küçültüp, burun ucu düşük ise kaldırabiliyoruz. Karşıdan bakıldığında burun ucu çok geniş ve dağınık görünüyorsa daraltabiliyoruz. Tam tersine burun ucu dar ise genişletebiliyoruz. Burun ucu aşırı kalkıksa normal seviyeye indirebiliyoruz. Burun çok uzunsa kısaltabiliyoruz, çok kısaysa da uzatabiliyoruz. Eğik ve çarpık ise düzeltebiliyoruz.

Burun ameliyatları bilimle sanatın bir arada olduğu bir işlemdir. Sonuçta ortaya çıkan eser bilimsel ve sanatsal değer taşır. Burada zevk ve kabullenme devreye girer. Bir sanat eserinin güzel olup olmadığı göreceli ve kişiden kişiye değişir. Yapılan burun ameliyatının sonucu tıpkı bir sanat eseri gibi göreceli olup kişiler arasında farklılık arz etmektedir. Cerrah olarak bizim kötü olduğunu düşündüğümüz bir burun hasta tarafından güzel hatta çok güzel olarak değerlendirilebilmektedir. Aksine güzel olarak değerlendirdiğimiz bir burun hasta tarafından “felaket “olarak algılanabilir. Bu nedenler estetik burun ameliyatında, elde edilen sonucun hasta tarafından kabullenilmesi ve algılanması çok önemlidir.

Burun ameliyatları mutlaka hastane koşullarında, uygun şartlarda ve genel anestezi ya da sedasyon ile uydularak yapılması gerekir. Asla basite alınacak bir ameliyat değildir. Türkiye’de lokal anestezi ile burun ameliyatı yapılması çok yaygındır, ama bunun genellikle hastalar için çok kötü bir deneyim olduğunu görüyorum. Hastanın ve cerrahın rahat olması, geniş bir müdahale imkanı sağlaması açısından genel anestezi altında veya sedasyonla birlikte lokal anestezi ile burun ameliyatı en uygun olanıdır.
Ameliyat açık ya da kapalı teknik ile yapılabilir. Ben açık tekniği daha fazla tercih ediyorum. Açık teknik cerraha her şeyi görme şansı veriyor. Ben de görerek yapmayı seviyorum, hiç bir şey şansa kalmıyor. ”Açıyorum, bakıyorum ve gerekeni yapıyorum.”Kapalı tekniği bazı basit müdahale gerektiren ameliyatlarda nadiren kullanıyorum.

Ameliyat süresi tamamen cerraha bağlı bir süreçtir. Estetik burun ameliyatı ortalama 1saat 20 dakika sürmektedir. Bazen zor vakalarda bu süre 3 saate kadar uzayabilmektedir.
Hastalarım en çok burun tamponlarından korkmaktadır. Halk arasında hala eskiden kullanılan şerit şeklindeki tamponlar ve alınırken duyulan kahredici acılar konuşulmaktadır. Artık birçok hastada tampon kullanma ihtiyacı hissetmiyoruz, tampon kullandığımız hastalarda ise yeni üretilen silikon tampon kullanıyoruz ve bu tür tamponlar alınırken hastaya ciddi bir rahatsızlık vermemektedir. Tamponlar ameliyattan 3 gün sonra çıkarılmaktadır.

Ameliyattan sonra yüz bölgenizde, özellikle göz altı bölgelerde morluk ve şişlikler olacaktır. Bunlar zamanla kendiliğinde geçmektedir.

Her şeye rağmen hastayı ve ya cerrahı memnun etmeyen sonuçlarla karşılaşılabilmektedir. Estetik burun ameliyatlarında istenen sonuç alınması için bazen ikinci, bazen de üçüncü ameliyatlara gerek duyulabilmektedir.
Estetik burun ameliyatları uygun şartlarda ve hastanın ayrıntılı bir şekilde değerlendirdikten sonra yapıldığı takdirde hasta memnuniyeti yüksek olan bir ameliyattır. Hastaya özgüven duygusu kazandırmakta, kendisini daha iyi hissetmekte ve sosyal yaşamda daha başarılı olmaktadır.

OPR. DR. MUHAMMET ERKAN
ESTETİK CERRAH

Bu makale 20 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Muhammet Erkan

Op.Dr Muhammet ERKAN, 1973 yılında Trabzon'da doğmuştur. Lisans öncesi eğitimlerinin ardından Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1998 yılında tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Kliniği'nde ihtisasını yapmış ve 2008 yılında Plastik Cerrahi Uzmanı olmuştur.

Mesleki çalışmalarına, Özel Kliniği'nde devam etmektedir

Op.Dr Muhammet ERKAN, Anestezi uzmanı Dr. Gönül ERKAN'la evli olup iki çocuk babasıdır
 

Yazarı sosyal medya'da takip edin
instagram
Etiketler
Burun estetik ameliyatlar
Op. Dr. Muhammet Erkan
Op. Dr. Muhammet Erkan
Trabzon - Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube