Burun tıkanıklığı

Burun  tıkanıklığı

Neden Açık Bir Burun?

Burun estetik olduğu kadar fonksiyonel bir organdır. Burun birinci fonksiyonu koku almaktır. Koku kadar önemli olan diğer bir görevi ise nefes alma organı olmasıdır. Bunlara ilaveten burun adeta vücudun ilk koruma organıdır. Alınan havayı filtre etmek yani temizlemek, ısıtmak, nem oranını artırarak %95’üstüne çıkartmak ve böylece akciğerlere gitmesini sağlamak insan için hayati bir durumdur. Burnun bunlar dışında bir diğer görevi de sesin rezonansını yani bize özgü olmasını sağlamaktır. Burun bu görevleri yerine getirebilmesi için açık olmak mecburiyetindedir.
Akciğerler kandaki karbondioksit ve oksijen değişiminin yapıldığı organlardır. İşte bu gaz değişiminin en üst düzeyde olması için burnun fonksiyonunu tam yapması ve akciğerlere temiz, ısıtılmış ve nem oranı yüksek hava göndermesi gerekir. Çünkü vücudumuzun diğer organlarının sağlıklı çalışması kanın oksijen miktarının yüksek olmasına endekslidir. Bunun için burun fonksiyonunu bozan patolojilere son derece önem verilmeli ve kısa zamanda düzeltilmelidir.
Sağlıklı kalabilmek için burnumuzu her halükarda açık ve normal çalışır bir şekilde tutmayı başarmalıyız.

Burun Tıkanıklığı hangi problemlere neden olur?

1- Burun tıkanıklığı ilk başta ağız kuruluğu, farenjit ve larenjit gibi sorunlara neden olur
2- Uyku düzeni bozulur ve horlamaya neden olur. Kişi gece yeterli dinlenilemez
3- Sabah yorgun kalkılır. Erken yorulma ve gün boyu fizik aktivitede azalma olur
4- Koku alma fonksiyonu bozulabilir
5- Cinsel performansta azalma olabilir
6- Kalp ve damar hastalıklarının şiddetini artırır. Tansiyon yüksekliğine zemin hazırlar
7- Kulak havalanmasının bozulmasına bağlı işitme kayıplarına neden olur
8- Sinüzitlere zemin hazırlar. Çocuklarda alt ıslatma sorunları oluşur
9- Ses düzeni bozulur. İleri olgularda burundan konuşma başlayabilir

Bu sorunları kaldırmak ya da oluşmasını engellemek için burundan normal nefes almalıyız.

Burun Tıkanıklığı Nedir?
Burun tıkanıklığı bir solunum organı olan burnun soluk alıp verme fonksiyonunu yapamaması olarak ifade edilebilir. Burnun içyapısı anatomik olarak iki yapıdan oluşur. Bunlardan birincisi burun boşluğunu sağ ve sol diye ikiye ayıran ve ortada bulunan burun bölmesi (Septum), ikincisi ise burun her iki taraf yan duvarlarında bulunan alt, orta ve üst burun etleridir (Konkalar). İşte burun tıkanıklığına neden olan hastalıklar temel olarak bu iki yapıdan, burun mukozasından ve geniz boşluğundan köken alan patolojilerdir. Bu patolojiler doğumsal olabildiği gibi, sonradan da gelişebilirler. Ancak bunların hemen hepsinin tedavileri vardır.

Burun Tıkanıklığının Nedenleri
Burun Bölme Eğriliği
Burun Eti Büyümeleri
Burun Polipleri
Burun Alerjileri
Nazal Valf Tıkanıklıkları
Burun Tümörleri
Burun Yabancı Cisimleri (Taşlar ve Diğerleri)
Burun Arka Deliği Tıkanıklığı (KoanalAtreziler)

Bu makale 12 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Orhan Gedikli

Prof. Dr. Orhan GEDİKLİ, 10 Aralık 1955 yılında Trabzon'da doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından 1973 yılında Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1979 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde yapmış ve 1988 yılında Kulak, Burun ve Boğaz Hastalıkları Uzmanı olmuştur. Uzmanlık eğitiminin ardından Kırklareli Üniversitesi Sağlık Yüksek Okulu, Acıbadem Bakırköy Hastanesi, Medicalpark Hospital ve Bakü Klinika Özel Hastanesi gibi pek çok kurumda görev yapmış olan Prof. Dr. Orhan GEDİKLİ, mesleki çalışmalarına 1998 yılından beri Fatih'te bulunan özel muayenehanesi'nde devam etmektedir. Ayrıca kendisi, Türk Tabipler Birliği, Türk K.B.B. ve Baş Boyun Cerrahisi Derneği, Türk Kulak Burun Boğaz Vakfı, Türk Rinoloji Derneği, Rinolojik Alerji Der ...

Etiketler
Burun tıkanıklığı nedir?
Prof. Dr. Orhan Gedikli
Prof. Dr. Orhan Gedikli
İstanbul - Kulak Burun Boğaz hastalıkları - KBB
Facebook Twitter Instagram Youtube