Bu kahvalti nasil yapilacak?

Bu kahvalti nasil yapilacak?

Okullarin açilmasiyla beraber çocuklarin eslenme düzeni de değişti. Tatildeyken erken kalkmayan çocuğa okul zamani erken kaldirip kahvalti ettirmek ilk haftalarda zor olabilir, ancak imkansiz değildir. Sabah kalkar kalkmaz kahvalti etmeyi çoğumuz sevmeyiz. Ancak dersleri dinleyip anlayabilmek ve verimli bir okul zamani geçirebilmek için kahvalti vazgeçilmez bir öğündür. 

Kahvaltiyi çocuklara sevdirmek ve daha keyifli hale getirmek için bir kaç tüyoya ne dersiniz?

1. Kahvaltiyi hep beraber yapin. Çocuklar rol model olarak ebeveynerini gözlemlerler her zaman. Nasil ağzinizdan çikan bir kelimeyi hemen kapip bir süre sonra size ya da çevresine söylüyorsa yediklerinizi de gözlemleyip benzer şekilde davranir. Eğer siz kahvalti etmiyoraniz çocuğunuzun kahvalti etmesini bekleyemezsiniz. 

2. Kahvalti için farkli seçenekler sunun. "İmam hergün pilav yemez" ise siz de çocuğunuz da her gün ayni ayni şeyleri yemek zorunda değilsiniz. mesela yarin bir değişiklik yapip sütlü yumurta yapin kahvaltiya. hazirlamasi 5 dakika yemesi 3 dakika alir. Ertesi gün çikolatali misir gevreği ve süt koyun masaya, diğer gün tost yapin, bir sonra ki gün domates ve salatalikli beyaz peynirli sandviç hazirlayin.

3. Gece bir şeyler yedirip yatirmayin çocuğunuzu. Yatmadan 2 saat öncesine kadar besin alimi devam edebilir bu normaldir. Ancak çocuğum çabuk büyüsün ya da daha hizli büyüsün ya da daha uzun olsun diye yatmadan hemen önce süt ya da atiştirmalik  vermeyin. Gece uykuya geçen tüm organlar sadece yaşamsal sinirlar için çalişir. Midesi dolu yatan bir çocuk sabah aç kalkmayacaktir.

4. Bol su içtiğine emin olun. Çocuklarin okul da içtiği su miktari genelde sandiğinizdan azdir. Matarayla ya da plastik şişelerle yaninda taşyabileceği su miktari en fazla 750 cc olacaktir. Eve geldiğinde ve yatana kadar olan sürede su tüketmesini sağlarsaniz hem sindirim sistemi hem de barsaklari daha rahat çalişacak ve daha keyifle yemek yiyecektir.

5. Yemesi için zorlamayin ya da cezalandirmayin. Yetişkinlerin bir çok yeme sorunu çocukluktan gelir. "Arkandan ağlar, yemezsen oyuncak yok, sen yemezsen çingenelere veririm, yemezsen polis amcalar gelir alir seni" gibi çocuğu yemeğe zorlayan ifadelerin sik kullanimi çocuklarda kalici sorunlara yol açar. Çocuklar saftir. Tuvaleti gelince nasil söylüyorsa acikinca da söyleyecektir. Eğer yeterli yemediğini düşünüyorsaniz büyümesini takip edin. Bir diyetisyene danişin, boy ve kilo ölçülerini takip edin ama yemek yemesi için baskilayici olmayin.

 

Uzm. Dyt. Nilberk KARAMAN

Bu makale 14 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dyt. Nilberk Karaman

2004 yılında Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümünde lisans eğitimini,

2008 yılında Marmara Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Biyokimya Anabilim Dalı Beslenme ve Hastalıkların Biyokimyası bölümünde lisansüstü eğitimini tamamladı.

2012 yılında Başkent Üniveristesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Beslenme ve Diyetetik Bölümünde doktora eğitimine başladı. 

2004- 2011 yılları arasında özel sektörde çeşitli hastane ve özel zayıflama merkezlerinde hizmet verdi..

2011 yılında VIP DİYET Beslenme Eğitimi ve Danışmanlık Hizmetleri'ni kuran Uzm. Dyt. Nilberk KARAMAN, bireysel ve kurumsal olarak beslenme çözümleri sunmaktadır.

Aile, bireysel, iş ortakları ve aylık paketlerle size özel beslenmeyi Beslenmenin En Renkli Hali'nde yeniden tanımlıyor.

Etiketler
Çocuklarda besin alerjisi
Uzm. Dyt. Nilberk Karaman
Uzm. Dyt. Nilberk Karaman
İstanbul - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube