Botox hakkında sık sorulanlar

Botox hakkında sık sorulanlar

Clostridim  botulinum adlı bakteriden elde edilen bir ilaçtır. İlk kez 1977 yılında şaşılık tedavisinde kullanılmaya başlanmıştır. Bu tedavi sırasında kırışıkların üzerinde azaltıcı etkisi görülünce kozmetik amaçlı kullanımı gündeme gelmiştir. 1990’dan sonra kırışıklık tedavisinde kullanılmaya başlamıştır.

1995 yılında bölgesel aşırı terlemelerin tedavisinde de (hiperhidroz) kullanılmaya başlamıştır. Son yıllarda migren tedavisinde başarılı sonuçlar alınmaya başlamış ve yakın zamanda FDA tarafından  migren tedavisinde kullanımı onaylamıştır.

BOTOX NASIL ETKİ EDER?

Uygulandığı bölgede asetil kolin salınımına engel olarak  kaslarda geçici paralizi yapar ve  ter bezlerinde terlemeyi  azaltır. Kaslarda geçici etki 14 gün içerisinde tam olarak oluşur. 3-5 ay içersinde geri döner. Kaç seans uygulanırsa uygulansın yapılan incelemelerde kaslarda herhangi bir hasara rastlanmamıştır.

BOTOX SIRASINDA NELERE DİKKAT EDİLMELİDİR?

Tedaviden birkaç gün önce aspirin ,C vitamini. E vitamin, yeşil çay gibi morarmaya sebep olacak ilaçlar içilmemelidir. Uygulama öncesinde K vitaminli bir kremin kullanılması morarma  ihtimalini azatlığı için önerilebilir. Ancak morarma ihtimali oldukça düşüktür.

Botox alınmak istenen sonuca göre belli kas gruplarına uygulanır. Uygulama sonrasında ilacın bu bölgede kalması ve diğer kas bölgelerine geçmemesi için uygulanan bölgeyi ovuşturmamalı, makyaj yapılmamalı 4 saat başın dik olmasına dikkat edilmelidir.

BOTOX KİMLERE UYGULANMAZ?

Gebelik ve emzirme döneminde

Sinir ve kas hastalığında(M.graves, Eatan Lambert))

Bazi ilaçların kullanımında( aminoglikozid v.s)
 

BOTOXUN YAN ETKİLERİ NELERDİR?

Tecrübeli bir doktor tarafından uygulanırsa yan etkisi nerdeyse yoktur. Nadiren kısa sürede geçen  kızarma ve morarma olabilir.

Bunun dışında ilacın yer değiştirmesine bağlı yan etkiler görülebilir ki bu hastaların bölgeyi ovuşturmasına bağlı gelişebilir.

Hastalar uygulama sonrasında günlük aktivitelerine dönebilir.
 

BOTOX İLE KIRIŞIKLIK TEDAVİSİ NASIL UYGULANIR?

Yüz çizgileri dinamik ve statik olarak ikiye ayrılır.

DİNAMİK ÇİZGİLER: Mimik çizgileri dediğimiz çizgilerdir. Gülme, konuşma ve kızma sırasında cildin altındaki kasların kasılarak cildi kırıştırmasıyla oluşur.

STATİK ÇİZGİLER: yüz mimiksizken bile belirgin olan cilde yerleşmiş çizgilerdir.

Botox, yüzdeki dinamik çizgilerin tedavisinde  en başarılı yöntemdir.
 

Botox kırışıklık tedavisinde hangi bölgelere uygulanır?

•        Alındaki yatay ve dikey çizgilerin tedavisinde

•        göz kenarlarındaki kaz ayağı adı verdiğimiz çizgilerin tedavisinde

•        Boyundaki yatay ve dikey çizgilerin tedavisinde

•        Burun kaldırma amacıyla

•        Yanaklardaki sarkmaların toparlanmasında , yüz ovalini şekillendirmede

•        Ağız kenarındaki düşüklüğün ve üzgün ifadenin toparlanması

•        Ağız çevresinde sigara çizgileri dediğimiz kırışıklıkların tedavisinde

•        Çenedeki pütürlü görünümü azaltmada

•        Kaş  şeklini değiştirme, kaşın ve  göz kapağın kaldırılması amacıyla

Uygulama sonrasında etki birkaç gün içinde başlayabileceği gibi daha uzun da sürebilir.  14 gün sonra son halini alır.

 Kozmetik amaçlı botox tedavisi ilk yıl 3 kez, ikinci yıl 2 kez, üçüncü yılda 8 ay aralıklarla uygulanabilir. Tekrarlayan uygulamalar ilaca ihtiyacı azaltır.
 

BOTOX HİPERHİDROZİS (AŞIRI TERLEME ) TEDAVİSİNDE NASIL KULLANILIR?

Aşırı terleme,  yapısal veya genetik bazı yatkınlıklara bağlı olarak görülen bir durumdur. Avuç içi, ayak tabanı, kol altı, yüz bölgesi en sık görülen terleme bölgelerdir. Terleme  emosyonel stres , ısı artışı, fiziksel aktivite sonucu daha çok artar. Terlemenin şiddetini görebilmek için iyot-nişasta testi yapılabilir.  Testte yoğun terleyen bölgelerde kahverengi görünüm olur. Bölgesel terleme tedavisinde botox enjeksiyonu çok  sık başvurulan bir  yöntemidir.  Uygulama oldukça rahattır. Botox minik dozlarda belli aralıklarla cilde enjekte edilir. 1 hafta sonra etki başlar 9-12 ay devam eder. Uzman kişiler tarafından yapılan uygulamalarda herhangi bir yan etki görülmez nadiren minik morluklar olabilir.
 

 SIK SORULAN SORULAR

Botox yüz bölgesinde ifadeyi bozar mı? İfadeyi bozmadan kırışıklıklardan kurtulmak mümkün müdür? 

Daha önce botox yaptırmamış hastaların en büyük endişesi yüz ifadelerinin bozulacağı herkes tarafından botox yaptırdığının anlaşılacağı korkusudur. Ancak bununla ilgili endişeler yersizdir çünkü botoxta ifade bozulması tamamen yüksek doz uygulamalara bağlı oluşur. Hastanın kas yapısına uygun dozlarda yapılan enjeksiyonlarda ifade bozulmadan kırışıklıklar açılır.

Botox uygulamasından sonra hep botox yaptırmak zorunda mıyım?

Bu tedavide sürekli yaptırmak gibi bir zorunluluk yoktur. İlacın etkisi 3-4 ay  sonra kaybolur. Bunu takip eden 2 aylık dönemde iyilik hali devam eder. Daha sonra da çizgiler eski haline döner. Ancak hastalar tedaviden memnun oldukları için tedaviye devam ederler.

Botox uygulaması yaptırırsam uzun dönemde cildim daha kötü olur mu?

Botoxla  kırışılık tedavisi neredeyse 20 yıldır milyonlarca hasta üzerinde

uygulanmıştır. Ve bu konuda herhangi bir problemle karşılaşılmadığı gibi düzenli yapılan uygulamalarda sonuçların çok daha iyi olduğu ve ciltteki düzelmenin arttığı tespit edilmektedir.

Botox tedavisine  erken mi geç mi başlamak daha ıuygundur?

Kırışıkların erken döneminde çizgiler dinamik çizgilerdir ve botoxla kolaylıkla tedavi edilebilir. Tedavi edilmeyen dinamik çizgiler zamanla statik çizgi aşamasına gelir ki o  zaman botox uygulaması çizgiyi tamamen tedavi edemez lazer, peeling, dolgu gibi ek uygulamalara da ihtiyaç duyulur bu nedenle erken başlayan uygulamalarda başarı daha yüksektir.

Botox yılan zehirimidir?

Botox bir bakteriden elde edilir. Kullandığımız pek çok ilaçtan  farklı değildir. İlaçlar sonuçta benzer şekilde elde edilir. Yılan zehiri değildir.

Botox uygulamasının vücuda herhangi bir zararı var mıdır?

Uygulama çok küçük dozlarda yapılır. Ancak uygulandığı alanda etki eder. Genel dolaşıma katılması yok denecek kadar azdır.

Bu makale 11 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Şale Kutsal Yılmaz

Uzm. Dr. Şale Kutsal Yılmaz, tıp eğitimini Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde tamamlamasının ardından Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde Farmakoloji ihtisasının tamamlamıştır ve ihtisas eğitiminin sonunda Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin Dermatoloji kliniğinde ihtisasa başlamış ve Dermatoloji eğitimini tamamlamıştır. Ardından Dr. Zekai Tahir Burak Hastanesi'ne uzman doktor olarak atanmıştır. Uzm. Dr. Şale Kutsal Yılmaz,  deri yaşlanması, antiaging, lazer tedavileri, botox- dolgu enjeksiyonları, mezoterapi, peeling, deri cerrahisi, kilo yönetimi, bölgesel zayıflama gibi konularda eğitimlere katılmıştır, deri ve cinsel yolla bulaşan hastalıkların tedavisi, antiaging yaklaşımlarla ilgili çalışmalarını ise kendi kliniğinde sürdürmektedir. Kendisi ayrıca bazı kozmetik firmalarının danışman doktoru olarak da görev yapmakta ...

Etiketler
Botulinum
Uzm. Dr. Şale Kutsal Yılmaz
Uzm. Dr. Şale Kutsal Yılmaz
Ankara - Dermatoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube