Bölgesel incelme ve selülit tedavisi

Bölgesel incelme ve selülit tedavisi

Şişmanlık hakkında genel bilgi:

Yaşamın ilk birkaç yılında yeni yağ hücrelerinin oluşum hızı fazladır. Yağ depolanması arttıkça yağ hücrelerinin sayısı da artar. Şişman çocuklarda yağ hücrelerinin sayısı normal çocuklardakinin 3 katına kadar ulaşabilir. Ergenlikten sonra yağ hücrelerinin sayısı yaşam boyu hemen hemen aynı kalır. Bu nedenle özellikle süt çocukluğu döneminde çocukları aşırı beslemenin yaşam boyu şişmanlığa yol açabileceği bildirilmektedir. Gençliğinde normal ölçülerde olup orta ya da ileri yaşlarda şişmanlayanlarda şişmanlık büyük oranda mevcut olan yağ hücrelerinin büyümesi sonucunda gelişir. Bu tipteki şişmanlık küçük yaşlardan beri olan şişmanlığa göre tedaviye daha iyi cevap verir.

Fazla kilolar kadın erkek herkesin sorunu olabilir. Fazla kilolardan kurtulmak için uygun diyet, egzersiz ve düzenli bir yaşam şattır. Ancak bu şartları yerine getiren kişilerde bile belirli bölgelerde kaybolmayan inatçı yağ birikimleri olabilir. Kadınlarda daha çok basen, kalça bölgesi ve uyluk iç yüzlerde, erkeklerde ise karın ve bel bölgelerinde yağlanma görülür. Yağ dokusunun toplandığı karın, bel, kalça, uyluk dış ve iç tarafı, diz çevresi gibi vücudun belli bölgeleri diyet ve egzersize dirençli yağ birikim bölgeleridir.

Sellülit nedir?
Sellülit, yağ tabakasının deri altında düzensiz, küçük çıkıntılar halinde birikmesine bağlı olarak derinin portakal kabuğu görünümünü kazanmasıdır. Bu durumdan özellikle diyet ve egzersize dirençli olan deri altı yağ dokusu sorumludur. Tıbbi olarak sellülit bazı hekimlerce hastalık olarak kabul edilir. Yaygın görüş ise sellülitin bir hastalıktan çok kozmetik bir sorun olduğu yönündedir. Sellülit kadınların %90’ının sorunudur. Erkeklerde de görülür fakat çok nadirdir. Şişmanlık ile direkt ilişkilidir ve şişman olan her kadında sıklıkla görülür fakat tersi doğru değildir, yani zayıf kadınlarda da sellülit görülebilir.

 Sellülitin Dereceleri:
1.derece: Derinin görünümü normaldir. Ancak iki parmak arasında sıkıştırıldığı zaman hafif pürüzlü görünüm ortaya çıkar.                                                                                              
 2.derece: Ayakta dururken görülen portakal kabuğu görünümü yatınca kaybolur.
3.derece: Hem ayakta hem de yatarken portakal kabuğu görünümü mevcuttur.
4.derece: Portakal kabuğu görünümü oldukça belirginleşmiş ve cilt sıkıştırıldığında hassas ve ağrılı hale gelmiştir.
 
Sellülitin oluşum nedenleri:
• Genetik yatkınlık
• Düzensiz ve yanlış beslenme
• Yetersiz su tüketimi
• Tiroid ve diğer hormonal bozukluklar
• Alkol, kolalı içecekler, kahve ve tütünün aşırı miktarda tüketimi,
• Doğum kontrol hapları
• Düzensiz uyku
• Hareketsiz bir yaşam
• Hızlı ve stresli yaşamın yaratttığı gerginlik, kaygı ve güvensizlik gibi ruhsal etkenler
• Cevreden çeşitli yollarla sürekli olarak alınan toksik maddeler
• Tuz, su dengesinde değişikliklere neden olan idrar söktürücü ve müshillerin gelişigüzel kullanımı
• Karaciğer ve sindirim sistemi bozuklukları, kabızlık, korse, dar elbiseler, kalp yetersizliklerine bağlı dolaşım bozuklukları

Bölgesel İncelme ve Sellülit tedavisinde kullanılan tıbbi yöntemler:
 1- Liposuction: Cerrahi bir uygulamadır. Deri altında yer alan fazla yağ dokusunun vakum yardımı ile alınmasıdır. Liposuction ile ilgili geniş bilgiyi daha önceki yazılarımda bulabilirsiniz.                                                                                                                            
 2- Karboksiterapi : Cilt altına çok ince iğnelerle karbondioksit gazı verilmesi şeklinde uygulanır. Uygulanan bölgelerde reaktif olarak oksijen miktarı artar, kan dolaşımı ve metabolizma hızlanır. Sonuç olarak bölgesel incelme ve sellülitlerde düzelme görülür.          
 3- LPG Cellu M6 ile vakum tedavisi: FDA tarafından onaylanmış bir metodtur. Sellülitli bölgeye vakum ve masaj uygulanması esasına dayanır. Bu işlemin bağ dokusu liflerini gerdiği ve kırdığı ileri sürülmektedir. Uygulanan vakum ve masaj, kan ve lenfatik dolaşımı artırarak  bölgesel incelme yapar ve sellülit oluşumundaki kısır döngünün kırılmasını sağlar. 
4- Elektrofizyoterapi: Elektrik uyarımı ile kaslarda kasılma sağlamak ve yağ dokusunu eritici etki yaratmak amacına yöneliktir.
5- Mezoterapi: Bölgesel yağ birikimi olan veya sellülit oluşumu görülen bölgeye,  belli ilaçların çok ince iğneler kullanılarak enjeksiyonundan ibarettir.  Verilen ilaçların etkisi ile yağ hücreleri parçalanır ve bölgesel incelme ve sellülitlerde azalma görülür.                           
6- Lenfatik Drenaj ( Pressoterapi ) :Temel olarak basınç sistemiyle çalışan ve mekanik etkiyle lenfatik ve genel dolaşımı artırarak bacaklarda oluşmuş ödem ve toksik maddelerin atılımını sağlayan bir yöntemdir. Bacaklara  özel bir tulum giydirilerek uygulama yapılır.                                                                                                                                        
7- Radyofrekans Dalgaları ile Tedavi :Sellülit,  bölgesel incelme ve cilt germe tedavisinde son günlerde sık olarak kullanılmaya başlanan etkili bir yöntemdir. Radyo dalgaları vücuttaki su molekülleri ile iyonlarını (sodyum-potasyum-kalsiyum- magnezyum) harekete geçirir. Bunların hareketlenmesine bağlı olarak enerji açığa çıkar ve bölge ısınır. Isınan yağ hücrelerinin duvarı parçalanır ve yağlar erimeye başlar. Eriyen yağlar, ısı etkisi ile bölgede artan kan ve lenf dolaşımına karışarak ortamdan uzaklaştırılır.

Bu makale 19 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Erhan Şafak

Etiketler
Yağ
Op. Dr. Erhan Şafak
Op. Dr. Erhan Şafak
Bursa - Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube