Boğuk ses ve tedavi ipuçları hakkında

Boğuk ses ve tedavi ipuçları hakkında

Boğuk ses , her türlü ses anormallikleri için kullanılan genel bir terimdir. Boğuk ses, 'nefes nefese kalınmış , törpü, gerilmiş ' gibi çıkabileceği gibi , 'yüksek ton ve volüm ‘ de de olabilir. Sesteki değişiklikler , çoğunlukla nefes borusu içerisinde ‘ ses telleri ‘ diye isimlendirilen bölümdeki bozukluklardan ortaya çıkar. Bunlar, karşılıklı olarak duran ve ‘ V ‘ harfi gibi gözüken iki adet gergin dokudur. Nefes alıp verirken, araları açıktır. Konuşur veya şarkı söylerken bir araya gelirler ve hava akciğerler den dışarı çıkarken sesi üretirler. Ses telleri saniyede 150- 250 vuru kadar hızlı titreşir. Ses telleri ne kadar gergin ve ne kadar kısa olursa , ses telleride okadar hızlı çalışır. Daha hızlı titreşim , daha ince ses çıkmasına neden olur. Ses tellerindeki şişme veya üzerlerinde kitle oluşması, tam olarak bir araya gelerek kapanmalarını önler ki bu da seste değişiklik meydana getirir.

Sebepleri nelerdir ?

Sesin boğuk çıkmasının birçok sebebi vardır. Neyse ki birçoğu, önemli değildir ve kısa bir süre içersinde kaybolur. En sık sebep, soğuk algınlığında , üst solunum yolu enfeksiyonlarında veya sesin fazla kullanılması sonucunda karşılaştığımız ses tellerinin şişmesidir.
 

Daha uzun süreli ses boğukluğu, çoğunlukla, sesin uzun süre aşırı, yüksek tonda veya uygun olmayan bir şekilde kullanılması sonucu oluşur. Bu kötü alışkanlıklar , ses telleri üzerinde ‘şarkıcı nodülü' diye bilinen sert, veya ‘polip' diye bilinen daha yumuşak kitlelerin oluşmasına sebep olurlar.
 

Ses tellerindeki nodüller, çalışırken veya oynarken seslerini yükselten çocuk ve yetişkinlerde sıktır. Bu nodüller ve polipler, nadiren kansere dönüşebilir.
 

Daha ileri yaşlarda karşılaşılan ses boğukluğunun bir sebebi de asitli mide muhtevasının yemek borusundan yukarı çıkarak ses tellerini tahriş etmesiyle oluşur. Bu şikayeti olan birçok kimsede yemek borusunda bir yanma görülmez.
 

Ses, genellikle sabahları daha kötüdür ve gün içersinde düzelir. Bu kişiler, boğazlarında bir takıntı, yapışık mukus veya boğazlarını sık sık temizleme ihtiyacı hissederler.
 

Sigara, ses boğukluğunun diğer bir sebebidir. Sigara, boğaz kanserinin en sık sebebi olduğu için, sigara içenlerde ses kısıklığı oluşursa mutlaka kulak, burun, boğaz hekimince muayene edilmelidir.
 

Ses boğukluğunun diğer nadir sebepleri: Alerji, trioid problemleri , nörolojik problemler, ses telleri bölgesine trvama ve bazen kadınlarda adet dönemidir. Birçok insanın sesi, yaşlandıkça değişikliğe uğrar.
 

Ses boğukluğumu kim tedavi edebilir? Soğuk algınlığı veya nezlenin yol açtığı ses boğukluğu, ses tellerini incelemeyi öğrenmiş aile doktoru , çocuk doktoru veya dahiliye uzmanı tarafından değerlendirilebilir. Ses boğukluğu, belli bir neden olmadan iki haftadan uzun sürerse , kulak , burun , boğaz ve baş, boyun hastalıkları uzmanınca değerlendirilmelidir. Ses rahatsızlıkları, kulak, burun, boğaz uzmanları, ses terapistleri , şan hocaları tarafından oluşturulan bir ekip tarafından ele alınabilir. Ses rahatsızlıklarının sebebine bağlı olarak orta-ya koydukları birçok özellikleri vardır.
 

Ne Zaman Bir Kulak , Burun, Boğaz Hekimine Muayene Olmalıyım ?

- Ses boğukluğu, iki , üç haftadan uzun sürerse

- Ses boğuklu ile beraber şu belirtiler de görülürse :

nezle veya soğuk algınlığının oluşturmadığı ağrı

Tükürükle kan gelmesi

Yutma güçlüğü

Boyunda şişlik

- Birkaç günde uzun süren, sesin tamamen bozulması veya hiç çıkmaması


Ses Kısıklığı Nasıl Değerlendirilir ?

Kulak , burun, boğaz hekimi, ses boğukluğunuzun ve genel sağlığınızın tam bir hikayesini dinleyecektir. Ses tellerinize bir ayna veya endoskop vasıtası ile bakacaktır.
 

Bu işlemler, çoğu hasta tarafından kolayca tolere edilebilen işlemlerdir. Gereken durumlarda, ses bozukluğunun akustik incelemesi de yapılabilir.
 

Ses Bozuklukları Nasıl Tedavi Edilir ?

Tedavi, sebebe bağlıdır. Çoğu ses boğukluğu ses istirahati ve sesin kullanımın değiştirilmesi ile yapılır. Hekim, sesin nasıl kullanılacağını belirtebilir, ses tedavisi ile uğraşan özel kişilere sevk edebilir veya ‘nodül , polip' gibi belirgin hastalıkların varlığında operasyon yapabilir .Sigara ve dumanından uzak durulması tembih edilir. Sıvı alımı faydalıdır.
 

Ses terapistleri, ses /dil laboratuarında, ses bozukluğu olan kişilere seslerini nasıl kullanacaklarını öğretirler. Bazen kişiler, sigara içme, seslerini uygun kullanmama ve yüksek sesle konuşma, bağırma gibi kötü alışkanlıklar edinebilirler.
 

Ses terapisti bunların nasıl düzeltilebileceğini gösterir ve tekrarlanmalarını önler. Kişinin problemi özel olarak şarkı söylemek ile ilgili ise, şan hocaları yardımcı olabilir.
 

Hafif Ses Boğukluğumu Önlemek ve Tedavi Etmek İçin Ne Yapabilirim ?

- Sigara içiyorsanız, bırakın

- Alkol, kafein gibi vücudun kuru kalmasına sebep olan şeylerden kaçının

- Sigara duamı bulunan yerlerde uzak durun

- Bol su için

- Evinizdeki havayı nemlendirin

- Diyetinize dikkat edin , alkol ve acılı yiyeceklerden uzak durun

- Sesinizi fazla ve yüksek kullanmayın

- Profesyonel ses bakımını öğrenin

- Sesiniz boğuk olduğu zaman konuşmaktan ve şarkı söylemekten kaçının (Bu ,bükülmüş bir bileğe rağmen yürümek gibidir)

Bu makale 20 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Yusuf Can

Op. Dr. Yusuf CAN, 30 Mart 1960 tarihinde Samsun'da doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1984 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. Mezuniyetinin hemen ardından Almanya Gelsenkirchen Marienne Hospital’de Genel Cerrahi üzerine 6 ay çalışmalarda bulunmuştur. İhtisasını ise İstanbul Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde yapmış ve Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı olmuştur. İhtisası süresince Horlama ve Uyku apnesi, Kronik sinüzitler ve Endoskopik Sinüs Cerrahisi, Fonksiyonel ve Estetik Burun cerrahisi, Pediatrik (Çocuk) KBB konularına özellikle ilgi duymuş olan Op. Dr. Yusuf CAN, bu dönemde çok sayıda kongre, kurs ve seminerlere katılmış olup Almanya’da Lazer Cerrahisi, Horlama ve Uyku Apne Cerrahisi, Fonksiyonel Endoskopik sinüs cerr ...

Etiketler
Kulak burun boğaz
Op. Dr. Yusuf Can
Op. Dr. Yusuf Can
İstanbul - Kulak Burun Boğaz hastalıkları - KBB
Facebook Twitter Instagram Youtube