Böbrek hastaları ne yememeli ?

Böbrek hastaları ne yememeli ?

Böbrek hastaları için önemli olan  tedavilerden biri de diyet ve perhiz uygulamalarıdır. Özellikle  kronik  böbrek yetmezliğinde  yenilen yemeğin türü, içilen suyun miktarı normal insanın ihtiyaçlarından daha farklıdır.

Diyet tedavisi kişiye özel olduğundan hastaların,  neleri yememesi gerektiğinin tam listesi uzman doktorlar tarafından belirlenmesi gerekir. Kişinin kilosu, hastalık derecesi, kan bulguları, yaşı bu noktada önem kazanmaktadır.

Böbrek hastalarında görülen sodyum birikimini azaltmak için tuz ve sodyum alımı kısıtlanmalıdır.  Tuz ve sodyum çokluğu vücutta sıvı birikmesine, kalp yetmezliğine ve hipertansiyona davetiye çıkaran önemli etkenlerdendir. Tuzu azaltmak adına zeytin, tuzlu peynir, tuzlu kraker ve bisküviler, cipsler, hazır çorba ve benzeri gıdalar,  et ve tavuk bulyon tabletler uzak durulması gereken yiyeceklerin başında gelir. Bunların tüketimi susuzluk hissini tetiklediğinden  fazla sıvı alımına sebep olur.  Bu tip  hastaların idrara çıkma sıkıntıları olduğu için fazla su  ve sıvı yiyecek tüketmemeleri gerekmektedir.

Böbrek rahatsızlığı olanların fosfor değerleri de önemlidir. Fosfor düzeyinin  yüksek olması kemiklerde kalsiyum kaybına, eklem ağrılarına ve  kırılmalara  yol açabilir. Fosfor içeren besinlerden uzak durup diyetisyenin önönerdiği ölçüde süt, yoğurt tüketimine dikkat edilmelidir.

Fosfor açısından zengin olan besinler:

Kuru baklagiller ( barbunya, nohut, fasulye, mercimek, bulgur)

Kuruyemiş ve yağlı tohumlar ( ay çekirdeği, kabak çekirdeği, fındık, fıstık )

Tarhana çorbası

Balık

Kahve ve meşrubatlar

Kurutulmuş sebze ve meyveler

Baharatlar, kakao, çikolata, Hindistan cevizi

Böbrek hastalarının bunların hepsinden uzak durması gerekir.

İdrarla atılan, kalp ve kas çalışmasında önemli bir rolü olan potasyum böbrek yetmezliği olan hastalarda 2 mg altında olmalıdır. gerekli olan bu potasyum ölçüsü sebze ve meyve tüketimini kısıtlamakla sağlanır.

Potasyumda zengin olan besinler:

Semiz otu, asma yaprağı, tere otu, roka, kara lahana, kereviz, enginar, bakla, pazı, ıspanak ve kurutulmuş sebzeler

kavun, muz, kayısı, yeni dünya, kivi, nar, avokado ve kurutulmuş meyveler

mantar, patates, mısır, çikolata

Potasyum zengini olan besinlerde diyetisyenin izin verdiği miktarın dışına çıkmamalıdır.

Sıvı yiyecek ve içeceklerde dikkat edilmesi gereken husus fazla tüketimi engellemektir. Böbrek rahatsızlığı olanların sıvıyı vücuttan atmaları zor olduğu için gün içerisinde çıktıkları idrar kadar sıvı tüketmeleri gerekmektedir.

Sıvı kontrolü için uzman tavsiyeleri:

Sofra tuzu ve sodyumlu yiyeceklerden uzak durun

Susuzluğunuzu giderecek kadar için

Limon dilimleriyle ağzınızı nemlendirin

Ağzınızı soğuk sıvılarla çalkalayın fakat içmeyin

Böbrek hastalarının yememesi gereken şeylerin  arasında önemli olan   bir konuda diyette izin verilen  yiyeceklerin ölçüsüdür. Büyük boy bir elma bir porsiyon sayılırken farklı bir meyvenin yarısı bir porsiyon hükmündedir.  Bunun için özel kitapçıklardan yardım almak mümkündür.erdiği ölçüde süt, yoğurt tüketimine dikkat edilmelidir

Bu makale 17 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dyt. Bürge Köker

Dyt. Bürge KÖKER ÇOBANER, 17 Eylül 1982 tarihinde doğmuştur. Lisans eğitimini Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü'nde tamamlamış ve Diyetisyen unvanı almıştır. 

Üniversite eğitimlerinin ardından, 2010-2012 yılları arası Ankara Şehir Kulübü-Mostlife Kentpark'ta, 2012-2014 yılları arası İnteraktif diyet zayıflama merkezi'nde görev yapmış olan Dyt. Bürge KÖKER ÇOBANER, 2014 yılından itibaren Medicalpark Batıkent Ankara Hastanesi'nde devam etmektedir.

Etiketler
Kişiye özel diyet
Dyt. Bürge Köker
Dyt. Bürge Köker
Ankara - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube