Böbreğin iç kısmı, idrar yolu (üreter) kanserleri nedir?

Böbreğin iç kısmı, idrar yolu (üreter) kanserleri nedir?

Böbreğin içindeki küçük idrar kanalları, böbreğin iç kısmındaki idrar havuzu (Pelvis ) ve böbrekde oluşan  idrarı İdrar kesesi (Mesane ) ne taşıyan Üreter (İdrar Yolu= İdrar Kanalı )  kanserleridir. 

Belirtiler Nedir? Teşhis Nasıl Koyulur?

Bu hastalığın tek ve en önemli belirtisi idrarda kan görülmesidir. Bu idrar tahlilinde yada çıplak gözle görülebilir, bunun dışında hastalıklı taraf böğür ağrısı da olabilir.
Teşhis IVP; CT, İdrar kesesine  Endoskopi (Sistoskopi=Kamera ile girerek İdrar kesesi içini görmek, böbrekden mesaneye gelen idrarın rengini görebilmek ), gerekirse URS yöntemiyle (İdrar Yolu ve böbrek taşları bölümünde detaylı anlatıldı ) ile idrar kesesinden şüphelenilen idrar yoluna girip böbreğin içine kadar kamera ile görüntülemek  ile konur. 

Tedavi Nedir?

Bu hastalığın tedavisi yukarıda anlatılan böbrek kanserinden biraz daha farklıdır, bu hastalıkda hem hastalıklı taraf böbreği, hem o taraf idrar kanalı=idrar yolu= üreter ve  idrar yolunun  açıldığı mesane (idrar kesesi ) bölümünün çıkarıldığı bir ameliyattır. 
Bu hastalık ameliyat sonrası bile % 70 hastada İdrar Kesesinde  (mesane) tekrarlayabileceği için mesane nin idrar yolunun açıldığı bölümü çıkarılıyor. 

Ameliyat Sonrası Süreç

Hastalarımızı evlerine gönderdikden sonra belirli aralıklarla idrar kesesi ne kamera sistemi ile girip endoskopi (sistoskopi) yapıyoruz. Tedavi bölümünde yukarıda anlatıldığı gibi bu kanserlerin idrar kesesinde sonradan tekrarlama ihtimali için bu takip yapılıyor. 

Tedavide Kemoterapi Var mı?

Böbreğin niç kısmı ve idrar yolundan kaynaklanan kanserlerde ameliyat sonrası takiplerde uzak organlara yayılım =metastaz oluşur yada ameliyat sırasında alınan lenf dokusu örneklerinde kanser yayılımı saptanır ise bu durumun tedavisi  kemoterapidir. 

Ameliyattan Uzun Süre Sonra Takipler Sırasında İdrar Kesesinde=Measanede  Kanser Tekrarladı (Nüks etti ) Ne Yapılıcak?

Mesane= İdrar kesesi  kanserlerinde anlatıldığı gibi Endoskopik kamera ile idrar kesesine girip tümörü kapalı ameliyatla çıkarıyoruz (TUR Tm ameliyatı ) ve patolojiye gönderiyoruz. Patoloji raporuna göre idrar kesesi kaslarına kadar derinleşmiş bir sonuç gelirse (T2 High Grade) Mesane Kanserleri bölümünde anlatıldığı gibi idrar kesesi lenf dokuları , prostat ve meni keselerinin çıkarıldığı " Radikal Sistektomi" ameliyatının yapılması gerekiyor, hastalarımızın genel sağlık durumu bu büyük ameliyat a elverişsiz ise idrar kesine radyoterapi tedavisi uygulanıyor. 

Patoloji rapor sonucu idrar kesesi katlarına derinleşmemiş seklinde ise idrar kesesi içine ilaçlama yapıyor ve endoskopik takibe alıyoruz.

 

Bu makale 11 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Tahir Karadeniz

Prof. Dr. Tahir KARADENİZ 1957 yılında Ankara'da dünyaya gelmiştir.Orta ve lise öğrenimini TED Ankara Maarif Koleji'nde tamamlamıştır.1975-1982 yılları arasında İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nde tıp eğitimi aldıktan sonra 1984- 1989 yılları arasında  ihtisasını  İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Üroloji Anabilim Dalı'nda tamamlamıştır. Mecburi hzimetini Kastamonu'da yaptıktan sonra Askerliğini Denizli Askeri Hastanesi'nde Üroloji Uzmanı, Tbp. Asteğmen olarak yapmıştır.1996 yılında "Üroloji Doçent" ünvanını almış; 1998 yılında Türkiye’de ilk ve tek yapılan ÖSYM’nin hazırladığı Klinik Şef Merkezi sınavını derece ile kazanıp çalıştığı "Okmeydanı Eğitim Araştırma Hastanesine Üroloji Klinik Şefi (Direktörü) olmuştur. 2013 yılında Yeni Yüzyıl Üniversitesi'nde profesörlüğe atanmış ve hâlen Medicana International İs ...

Prof. Dr. Tahir Karadeniz
Prof. Dr. Tahir Karadeniz
İstanbul - Üroloji
Facebook Twitter Instagram Youtube