Bel ve boyun ağrısı

Bel ve boyun ağrısı

Bel Ağrısı

Yaşamın herhangi bir evresinde insanların %65-80’i bel ağrısından yakınır. Önemli bir kısmı düzelirken , % 10 kadarı 6 aydan daha uzun sürer. %10 hastada ise sistemik bir hastalığın bulgusu bel ağrısı olabilir.

Cinsiyet, yaş, ağrının özellikleri , hastanın mesleği, diğer hastalıkları hatta ruhsal durumu bile tanı ve tedavi için önemlidir.

Bel Ağrısı Nedenleri Nelerdir?
Doğumsal yapısal bozukluklar
Akut veya kronik zorlanma( kötü duruş , yumuşak doku ağrısı ..)
Dejeneratif hastalıklar
Metabolik hastalıklar ( osteomalsi, osteoporoz, Paget ..)
İltihabi romatizmal hastalıklar ( Ankilozan spondilit , ve benzerleri, )
Enfeksiyonlar
Tümörler
İç organlardan yansıyan ağrılar
Muayene kadar laboratuar veya görüntüleme yöntemleri ile tanı konur.

Tedavi Seçenekleri Nelerdir?
Tedavi ise tıbbi olduğu kadar , fizik tedavi ve egzersiz, bazen antidepresan kullanımı ve yaşam koşullarının düzenlenmesidir.

Amaç tanıya göre hastayı en kısa sürede normal yaşam aktivitesine döndürmektir.

Boyun Ağrısı

Bel ağrısından daha az görülmekte birlikte oldukça sık rastlanan şikayettir.

Dejeneratif hastalıklar, kötü postür, geçirilmiş kazalar, ankilozan spondilit gibi romatizmal hastalıklar , miyofasial sendrom  veya polimiyalgia rheumatica ile boyun ağrısı oluşabilir.

Tanıya göre ağrı kesici ve kas gevşeticilerin yanı sıra, lokal enjeksiyon, fizik tedavi ve egzersiz tedavisi ve antidepresan kullanımı gerekebilir.

Bu makale 13 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Nurdan Kotevoğlu

Prof. Dr. Nurdan KOTEVOĞLU, lisans öncesi öğrenimlerinin ardından İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1984 yılında başarıyla tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, 1987 - 1991 yılları arasında İstanbul Göztepe SSK Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı'nda yapmıştır. Ayrıca 1992 - 1994 yılları arasında İstanbul Üniversitesi İç Hastalıkları Ana Bilin Dalı'nda Romatoloji (Fiziksel tıp ve Rehabilitasyon) yan dal uzmanlık eğitimini tamamlamış ve 1999 yılına kadar Başasistan ve Romatoloji uzmanı olarak görevine devam etmiştir. 1999 - 2007 Yılları arasında Şişli Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde, görev almış olan Prof. Dr. Nurdan KOTEVOĞLU, 2006 yılında ''Doçent Doktor'' unvanı almıştır. Yerli ve yabancı tıp dergilerinde yayın kurulu üyelikleri Ulusal ve ulus ...

Etiketler
Dejeneratif hastalıklar
Prof. Dr. Nurdan Kotevoğlu
Prof. Dr. Nurdan Kotevoğlu
İstanbul - Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon
Facebook Twitter Instagram Youtube