Bel için riskli pozisyonlar

Bel için riskli pozisyonlar

Günlük aktivitelerimiz esnasında vücudumuzun dikey veya yatay konumda aldığı çeşitli pozisyonlar ve beraberinde ortaya konan faaliyetin şekli bel fıtığına yakalanma riskini önemli oranda artırır veya azaltır.

İnsanın dikey pozisyonda bulunması omurganın alt kısımlarını önemli miktarda basınç altında bırakır. Çünkü bu kısmın yukarısında yer alan tüm vücut ağırlığı birkaç santimetre karelik dar bir omur parçası üzerine biner ve bu küçük kısım tarafından taşınır. Buna karşılık vücudun dik değil de desteksiz bir tarzda eğik pozisyona gelmesi, yani düşey olarak orta hattan sapması beldeki omurlar üzerine binen yükü, yani basıncı bariz şekilde daha fazla artırır.

Yapılan bilimsel araştırmalarda beldeki diskin içerisine basınç ölçebilen bir cihazla girilmiş ve çeşitli vücut pozisyonlarının diskteki basıncı ne şekilde etkilediği araştırılmıştır. Görülmüştür ki, burada bele en az yükün bindiği pozisyon, kişinin sırt üstü yattığı ve bacaklarının altını bir cisimle destekleyerek hafifçe yükselttiği pozisyondur. Ayrıca sandalyede desteksiz otururken bele binen yük, ayakta dik olarak dururken bele binen yükten daha fazladır.

Halbuki insanlar bunun tam tersinin doğru olduğunu zannederler. Neticede ayakta dik pozisyonda dururken bele binen yükün gerçekte daha az, otururken daha fazla olduğu bilinmelidir. Bu pozisyondan daha kötüsü, yani belde bulunan disklerdeki basıncı daha da artıran durum, sandalyede otururken öne doğru eğilerek yerden bir cismi almaktır. En kötüsü ise ayakta dururken öne doğru eğilerek dizler düz konumda yerdeki bir ağırlığı kaldırmaktır. Bu durumda kaldırılan ağırlığın miktarı arttıkça bel fıtığına yakalanma riski de giderek artacaktır.

Oturur pozisyonda iken kişi arkasına bir destek koyarsa veya oturduğu sandalyenin arka kısmını geriye doğru tedrici olarak yatırmaya başlarsa, bele binen yük giderek azalacak ve bel bu durumda çok daha rahatlamış olacaktır.

Öksürmek, gerinmek veya kahkaha ile gülmek ise belde yer alan disklerdeki basıncı bariz şekilde artırır. Şikâyetleri bir öksürmeyi takiben başlayan pekçok hasta ile karşılaşmaktayız.

Sağlıklı bir bele sahip olmak için günlük yaşantımızda riskli pozisyonlardan daima uzak durmalıyız.

 

 

width=200  width=200

 

width=152  width=69

 

width=99  width=99

 

width=101  width=91

Yukarıda çizimleri görülen çeşitli vücut pozisyonlarında bele binen yük 1'den 8'e kadar numaralanmış ve en azdan çoğa doğru artarak sıralanmıştır.

 
 

width=101

Daha önce bel rahatsızlığı geçirmiş kişilerin yüksekten atlamalarını asla önermeyiz.

 

 

Bu makale 12 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Doç. Dr. Ahmet Yıldızhan

Doç. Dr. Ahmet YILDIZHAN, 1956 yılında Samsun’da doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimini Kuleli Askeri Lisesi’nde birincilikle bitirmiştir. Ardından Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde başladığı tıp eğitimini başarıyla tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasının ise Gülhane Askeri Tıp Akademisi Nöroşirürji Anabilim Dalı'nda yapmış ve Nöroşirürji Uzmanı olmuştur. Doç. Dr. Ahmet YILDIZHAN, askerlik vazifesini Gülhane Askeri Tıp Akademisi’nde Nöroşirürji Uzmanı olarak yerine getirmiş ve sonra Amerika Birleşik Devletleri’ne giderek Harvard Üniversitesi’nde mezuniyet sonrası eğitimi görmüştür. Başta bel fıtığı konusunda yaptığı bilimsel çalışmalar olmak üzere birçok bilimsel çalışması ABD’de yayınlanmış, klasik ders kitaplarında ve dünyadaki çeşitli dergilerde referans olarak yer almıştır. Ayrıca yurtiçi ve yurtdışından gelen çok sa ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
instagram
Etiketler
Risk
Doç. Dr. Ahmet Yıldızhan
Doç. Dr. Ahmet Yıldızhan
İstanbul - Beyin ve Sinir Cerrahisi
Facebook Twitter Instagram Youtube