Bel ağrısı ve tedavisi,

Bel ağrısı ve tedavisi,

Bel ağrısı gelişmiş toplumlarda fonksiyonel yetmezlik ve sakatlık yapan en önemli nedenlerden biri olarak tanınmaktadır. Tüm insanların % 90'i hayatlarının herhangi bir döneminde bel ağrısı ile karşılaşırlar. Bel ağrısı bütün yaş gruplarında % 20 - 30 arasında bir sıklık göstermekte ve ağrıya en çok 40 - 50 yaş grubunda rastlanmaktadır.

Bel ağrısının nedeni sıklıkla ağır kaldırmak olmakla birlikte, gebelik, doğum, ağır ev işleri, yanlış yatak seçimi, geçmişteki düşmeler, çarpmalar, kazalar, yanlış oturma, hatta bazen yalnızca öksürmek, hapşırmak, ıkınmak bile olabilmektedir.

Özellikle mekanik bel ağrılarında tedavi maliyetlerinin çok yüksek olmasının yanısıra, ağrının kronikleşmesinin hasta üzerindeki olumsuz etkileri çok önemlidir.

Zorlanmadan kaynaklanan bel ağrıları (ciddi bel fıtığı olmayan) ilaç tedavisi, yatak istirahatı, fizik tedavi, sıcak uygulama, masaj gibi değişik yöntemlerle tedavi edilebilirler. Ancak bu yöntemlerin öncelikle hekime danışarak uygulanması gerekmektedir.

Bel ağrısını önleme ve koruma bir bilgilendirme ve eğitim işidir. Kişilerin bellerini tanımaları, belin hangi hareketle nasıl zorlanacağını bilmeleri, bel ağrısına yol açan risk faktörlerini, egzersizlerin ağrıda nasıl etkili olduklarını, günlük yaşamda ağrıdan nasıl korunabileceklerini öğrenmeleri, uzun vadede ise bel ağrısına rağmen günlük yaşamlarına nasıl devam edeceklerini ve ağrı ile nasıl baş edebilecekleri anlamaları gerekmektedir.

Bu makale 7 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. E. Onur Kulaksızoğlu

Op. Dr. E. Onur Kulaksızoğlu 1970 senesinde Kütahya'da doğan Op. Dr. E. Onur Kulaksızoğlu, Ahmet Kanatlı Lisesini derece ile tamamlamış ve ortaokul-lise eğitimi sırasında bölgesel ve ulusal birçok bilgi yarışmasına katılmıştır. Ege Üniversitesi Tıp Fakültesine 1987 yılında başlamış, 1993 yılında Tıp Doktoru ünvanını alarak mezun olmuştur. Tıp eğitimi sırasında birçok etkinlik ve organizasyonda yer alan Op. Dr. Onur Kulaksızoğlu, ilk kez 1993 yılında düzenlenen "İlaç tanıtım günleri” organizasyonunu yapan kişidir. Bu organizasyon hala her yıl yapılmaktadır. 1993-1995 yılları arasında Karaman Devlet hastanesinde mecburi hizmetini tamamladıktan sonra 1995 ile 1997 yılları arasında Mersin ve Tarsus’ da hizmet vermiştir. 1997 yılı Ağustos ayında Erciyes Üniversitesi Beyin ve Sinir Cerrahisi bölümünde uzmanlık eğitimine başlayan ve bu eğ ...

Etiketler
Bel ağrısını önleme ve koruma
Op. Dr. E. Onur Kulaksızoğlu
Op. Dr. E. Onur Kulaksızoğlu
İstanbul - Beyin ve Sinir Cerrahisi
Facebook Twitter Instagram Youtube