Beden doygunluk termostatınızı kullanın

Beden doygunluk termostatınızı kullanın

Ya Bedensel Doygunluk Termostatınız Bozulduysa ?

termometre_derece_civali

İnsanlar çoğunlukla alışkanlıktan yer ve eski alışkanlıklarda inatçıdır. Mesela sinemaya gittiğinizde patlamış mısır alır ve hepsini yer bitirirsiniz. Reklamlar abur cubur yemeniz için aklınızı çeler. Sizde biraz daha atıştırırsınız. Bu durumda önümüzdeki yiyecekler tükenene kadar öğüten otomatik bir makineye dönüşürsünüz. Yiyecekler biter ve ne yediğinizi bilmezsiniz. Buna ‘farkında olmadan yeme’ denir. Yemek yemenin  en az keyif verenidir. Farkında olmadan yediğiniz için ne yediğinize dikkat etmediğinizden dolayı tükettiğiniz onca şeyi hatırlamanız mümkün değildir. Aslında bu durum bedensel  doygunluk termostatın bozulduğunun bir göstergesidir. Tabiki bu yeme alışkanlığı uzun vadede kilo alımına sebep olmaktadır.

Bazı zamanlarda bir bayram yemeğinde bir iftar sofrasında tıka basa karnı doyurmak bir aile geleneğidir ya da ev sahibini kırmamak ve sırf kaba görünmemek için tabağı bitirmek zorunda kalırsınız. Aslında bunlarda bir alışkanlıktır.

Bu durum bedensel doygunluk termostatının bozulmasının bir göstergesidir. Bu termostatı düzeltmenin yolu yeni yararlı alışkanlıkları edinmekten geçer.

Gerçekten Aç mısınız?

Yemekten önce açlık derecenizi yemekten sonra da doygunluk ya da tokluk derecenizi ölçün. Açlık derecenizi 0-10 arasında puanlama sistemi ile ölçün.

Fiziksel yönden bitkin

Kurt gibi aç

Oldukça aç

Hafif aç

Ne aç ne tok

Yeterince tatmin olmuş

Tok

Tıka basa yemiş

Patlayacak kadar yemiş

Mide bulantısı

Gerçekten aç olup olmadığınızdan emin değilseniz gözlerinizi kapayarak elinizi midenizin üzerine koyun ve kendinizle konuşmalarınıza, duygularınıza ve diğer tetikleyicilere değil vücudunuza odaklanın. Sağlıklı  ve dengeli bir ana ya da ara öğünü yedikten sonra ne kadar süre geçtiğini anımsamaya çalışın. Son iki saat içinde bir şeyler yediyseniz fiziksel bakımdan aç olmanız mümkün değildir. Son yediğinizin üzerinden dört saat geçmişse sahiden aç olabilirsiniz.

Açlık durumu saptadıktan sonra  yerken doygunluğu 5-6 puan düzeyine getirmek olsun. Bu arada bilinçli yiyerek yiyeceklerin tadına varın. Midenizden beyninize, midenizle ilgili sinyallerin gitmesi 20 dakika alır. Termostatınızı yemekten önce 3-4 puan yemekten sonra 5-6 puan olacak şekilde ayarlayın. Bilinçli sağlıklı seçenekler oluşturduğunuzda bedensel doygunluk termostatınızı ayarladığınızda kiloluysanız kilo vermeniz ve kilonuzu muhafaza etmeniz kolaylaşır.

Bu makale 19 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dr. Dyt.  Yeter Çelik

Dr. Dyt. Yeter ÇELİK, 1976 yılında Kırşehir’de doğmuştur. Lisans öncesi eğitimini Ankara’da tamamlamasının ardından Hacettepe Üniversitesi  Beslenme ve Diyetetik Bölümü’nde başladığı lisans eğitimini 1998 yılında  tamamlamış ve Diyetisyen unvanı almıştır. 2006 yılında lisansüstü derecesini, 2015 yılında ise doktora derecesini almıştır. 1998- 2000 yılları arasında Bodrum Dedeman Oteli Sağlıklı Yaşam ve Zayıflama Merkezi'nde, 2000 - 2016 yılları arasında Başkent Üniversitesi Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü'nde Diyetisyen olarak görev yapmıştır. Ayrıca 15 ay diyet polikliniği diyetisyenliği, 6 yıl pediatri diyetisyenliği (Pediatrik onkoloji, yanık, kalp damar hastalıkları, karaciğer ve böbrek nakli öncesi ve sonrası beslenme desteği, pediatrik parenteral ve enteral beslenme desteği, pediatrik diyabet hastalarında karbonhidrat sayımı eğ ...

Etiketler
Açlık hissi
Dr. Dyt.  Yeter Çelik
Dr. Dyt. Yeter Çelik
Ankara - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube