Bebeklerin ilginç uyku alışkanlıkları (horlama, aşırı terleme, sallanma, kafa vurma, diş gıcırdatma)

Bebeklerin ilginç uyku alışkanlıkları (horlama, aşırı terleme, sallanma, kafa vurma, diş gıcırdatma)

Bebeğiniz bazen uyurken horluyor veya homurdanma sesi çıkarıyorsa, muhtemelen endişelenecek bir şey yoktur. 

Birçok bebek burun tıkanıklığı olduğunda horlar ve hayatın ilk birkaç haftasında burun tıkanıklığı yaygındır. 

Bebeğinizin nezlesi varsa, nefes almayı daha rahat hale getirmek için bir buharlaştırıcı veya nemlendirici deneyin.

Ne zaman endişelenmeli: Kalıcı horlama bazen bir sorun olduğunu gösterebilir.

Ne yapmalı: bebeğinizin doktoruna horlamasından her zaman bahsetmenizi öneririz. 

Bebeğinizi çocuk doktoru kontrol edebilir. Gerekli görmesi durumunda ileri değerlendirme için sizi KBB ya da Göğüs hastalıkları uzmanına yönlendirebilir.

Bebeğinizin çok terliyorsa

Bazı bebekler, derin uyku esnasında kıyafetlerini ıslatacak düzeyde bolca terler. Bebeklerin derin uykuda geçirdikleri süre çok uzun olduğundan daha büyük çocuklar ve erişkinlerden daha fazla terlemeleri normaldir. 

Ne zaman endişelenmeli: aşırı terleme çeşitli enfeksiyonlar ve uyku apnesinin yanı sıra - özellikle yemek yerken - konjenital kalp hastalığının bir işareti olabilir. 

Ne yapmalı: Bebeğinizin uyuduğu oda ılık olmalı ama sıcak olmamalıdır (21-23 derece). Oda sıcaklığını hafif giyinik bir yetişkine göre rahat bir aralığa ayarlayın. Bebeğinizi, örtüsüz rahatça uyuyabileceği kıyafet miktarında giydirin. 

Kural olarak, siz bulunduğunuz odada sıcaktan bunalıyorsanız çocuğunuz da bunalıyordur. 

Ev soğuksa ve bebeğiniz ince giydirdiğiniz halde yine de terliyorsa, doktoruyla konuşun.

Bebeğiniz sallanıyor ya da kafasını vuruyorsa

Sallamak pek çok ailenin çocuğunu sakinleştirmek için kullandığı bir yöntem olup sonrasında da bebek sallanmayı kendini sakinleştirmek için kullanabilir. Pek çok bebek dört ayak üzerinde ya da oturduğu yerde kendi kendine sallanır. 

Kafa vurmak da Sallanmak gibi, bazı bebeklerin kendilerini rahatlatmak için kullandıkları ortak bir davranıştır. 

Garip bir şekilde, bebeğiniz kendini ağrı ve acıdan uzaklaştırmak için kafasına vurabilir - örneğin diş çıkaran veya kulak enfeksiyonu olan çocuklar. 

Kafa vurma genellikle bebek 6 aylık olduktan sonra başlar ve birkaç ay hatta yıllar sürebilir, fakat çoğu çocuk 3-4 yaşına kadar bunu bırakır. 

Bu nadiren herhangi bir duygusal veya gelişimsel sorunun işaretidir.

Ne zaman endişelenmeli: Nadir durumlarda, özellikle bebeğinizin gelişimsel gecikmeleri varsa, bu durum bir sorunu işaret edebilir.

Ne yapmalı: inatlaşmaya döndürmeyin, dikkatini dağıtmaya çalışın. 

Bebeğiniz dişlerini gıcırdatıyorsa 

Bebeklerin yarısından fazlası, özellikle uyurken dişlerini gıcırdatır. 

Gıcırdatma her yaşta ortaya çıkabilir, ancak ilk dişlerini çıkaran bebeklerde en sıkgörülür (genellikle yaklaşık 6 ay). 

Ses sinir bozucu olsa da, gıcırdatma genellikle bebeğinizin dişlerine zarar vermez.

Ne zaman endişelenmeli: Bebeklerde diş gıcırdatma nedenleri arasında yeni dişlerin yarattığı his, ağrı (örneğin bir kulak ağrısı veya diş çıkarma) ve burun tıkanıklığı gibi solunum sorunları olabilir.

Ne yapmalı: Doktorunuz, gıcırdatmanın diş minesindeki etkisini kontrol edebilir, gerek görürse diş hekimine yönlendirebilir.

Çok az sayıdaki bebeğin dişleri yoğun diş gıcırdatma dolayısıyla zarar görmektedir.

Soluk alışverişi sırasında duraklamalar oluyorsa

Muhtemelen bebeğinizin nefes alma ritminin uyurken değişmiş olduğunu fark etmişsinizdir. 

5-10 saniye bekleme sonrası hızlı nefes almaya devam edebilir ya da ilk önce hızlı daha sonra yavaş nefes alabilir. 

Buna "periyodik solunum" diyorlar ve bebeklerde yaklaşık 6 aylık olana kadar yaygın. Bebeğinizin bu düzensiz solunum şekli uykuda kaldığı sürenin yüzde 5'ine kadar çıkabilir.

Bazı bebeklerde merkezi uyku apnesi görülür ve bu durum 20 saniyeye kadar nefes almalarını durdurabilir. 

Bu bölümler normaldir ve beyin sapında, nefes almayı düzenleyen merkezin olgunlaşmamış olmasına bağlı olabilir. 

Ne zaman endişelenmeli: Ancak duraklamalar 20 saniyeden uzun sürerse, çocuğunuzun doktoru bebeğinizi muayene etmek ve değerlendirme için bir uzmana sevk etmek isteyebilir. 

Çoğu durumda, bebeğin düzensiz solunması endişelenecek bir şey değildir.

Ayrıca bir yenidoğanın elleri ve ayaklarının zaman zaman mavimsi görünmeside olağandışı değildir - bebeğiniz ağlıyorsa veya öksürüyorsa veya biraz üşürse olabilir. 

Ancak bebeğinizin alnı, dili, tırnakları, dudakları veya gövdesi SÜREKLİ mavi görünüyorsa, yeterince oksijen almakta zorlanıyor olabilir.

Ne yapmalı: Bebeğinizi sırtüstüyatabilmesi, kolayca nefes almasına yardımcı olmak için yapabileceğiniz en yardımcı tek şeydir. 

Ancak bebeğiniz nefes almayı keserse, cevap verip vermediğini görmek için ona hafifçe dokunun veya dürtün. Cevap vermezse derhal yardıma ihtiyacı var.

Bebeğiniz nefes almayı keserse ve onu uyandıramıyorsanız, bebek kardiyopulmoner resüsitasyonunu (CPR) hemen vermeye başlayın ve birinden yardım istemek için 112'yi aramasını isteyin. Yalnızsanız, iki dakika CPR'den sonra 112'yi arayın ve yardım gelinceye veya bebeğiniz tekrar nefes almaya başlayana kadar CPR'ye devam edin.

Bu makale 11 Haziran 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Yusuf Karaer

Uzm. Dr. Yusuf Karaer, lisans öncesi öğreniminlerini tamamladıktan sonra, Tıp eğitimini  Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise Hacettepe Üniversitesi'nde tamamlayarak Çocuk ve Ergem Psikiyatristi unvanının sahibi olmuştur. Psikoterapisi, Motivasyonel Görüşme ve Oyun terapisi eğitimleri almış, Onlarca tıp fakültesi öğrencisinin TUS’a, pek çok hastanın da okul ve üniversite sınavlarına çalışmasında motivasyonel görüşme teknikleri ile kendi yapılandırmış olduğu doğru çalışma tekniklerini kullanarak yardımcı olmuştur. Bunun yanında motivasyon ve çalışma alanında, okuduğu kaynaklar ve kendi tecrübelerini sentezleyerek geliştirmiş olduğu 4-5 seanslık, yapılandırılmış motivasyonel görüşmeleri LGS, TYT, AYT VE TUS’a hazırlanan pek çok öğrenciye başarıyla uyguladım ve uyguluyorum. Bugüne ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
Etiketler
Çocuk sağlığı
Uzm. Dr. Yusuf Karaer
Uzm. Dr. Yusuf Karaer
Zonguldak - Çocuk ve Ergen Psikiyatristi
Facebook Twitter Instagram Youtube