Bebeklerin ağız ve diş bakımı nasıl yapılmalıdır? nelere dikkat edilmelidir?

Bebeklerin ağız ve diş bakımı nasıl yapılmalıdır? nelere dikkat edilmelidir?

Bebeğinizin dişleri henüz sürmeden yani ağıza çıkmadan önce, temiz bir gazlı bez ile yatma zamanında  ya da emzirme sonrası dişetleri yumuşakça temizlenebilir.

İlk dişlerin çıkması bebeğiniz ortalama 6 aylıkken gerçekleşir. İlk dişler ağıza çıktıktan sonra, yani 6 aydan büyük bebeklerde, dişler önce temiz bir gazlı bez ile daha sonraları parmak fırçaları ya da bebeklere özel üretilmiş yumuşak kıllı diş fırçalarıyla öğün sonraları temizlenmelidir. Ağız ve dişlerin temizliği bebeğinizin günlük rutini içerisinde yer almalıdır.

Daha büyük bebeklerde,  ağızda diş sayısı arttıkça fırçalamaya az miktarda, pirinç tanesi kadar, fluorid içermeyen bir macunla devam edilebilir. Bu süreçte çocuğun dişlerini anne ya da baba fırçalamalı, dişlerin her bir yüzeyi dikkatlice temizlenmelidir.

Çocuğunuz, diş macununu tükürme yetisi kazandıktan sonra ise diş hekiminizin önereceği, çocuklara yönelik fluoridli bir diş macunu ve yine küçük başlı ve yumuşak kıllı bir diş fırçası ile günde en az 2 defa 2 dakika süreyle dişler fırçalanmalıdır.

Bu süt dişlenme dönemlerinde sarjlı diş fırçalarından da daha etkili bir temizlik için faydalanılabilir.

Diş fırçalamayı çocuğunuzun ince motor hareket kontrolü yeterli olana kadar - ki bu da 7-8 yaşına kadar sürebilmektedir-  siz ebeveyn yapmalısınız. Çünkü  daha küçük çocuklar diş fırçalamaya her ne kadar hevesli olsalar da yeterli hijyen sağlayabilecek beceride olmadıklarından dişlerini bizim istediğimiz düzeyde temizleyemezler.

Bu makale 20 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dr. Öğr. Üyesi Pınar Karataban

Yrd. Doç. Dr. Pınar KARATABAN, 1975 yılında İstanbul'da doğmuştur Lisans öncesi öğrenimini 1993 yılında İSTEK Vakfı Uluğbey Lisesi'nde bitirmiştir. Aynı yıl Marmara Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi'nde başladığı lisans eğitimini 1998 yılında tamamlayarak Diş Hekimi unvanı almıştır.  Mezuniyeti sonrasında 3 yıl özel bir hastanede kadrolu diş hekimi olarak çalışan Yrd. Doç. Dr. Pınar KARATABAN, 2001 yılında Marmara Üniversitesi Pedodonti Anabilim Dalı'nda Pedodonti alanında doktora eğitimine başlamıştır. Bu süre zarfında birçok ulusal ve uluslararası kongre, sempozyum ve eğitime, çeşitli çalışma ve sunumlarla katılmıştır. 2008 yılında "Serebral Palsi'li Çocuklarda Oklüzyonun Model Analizi ile İncelenmesi, Çürük Oluşum Sıklığı, Periodontal Durum ve Kas Disfonksiyonlarının Değerlendirilmesi" başlıklı tezi ile doktora derecesini ve Dr. ...

Etiketler
Bebeklerde diş bakımı
Dr. Öğr. Üyesi Pınar Karataban
Dr. Öğr. Üyesi Pınar Karataban
İstanbul - Diş Hekimi
Facebook Twitter Instagram Youtube