Bebeklere ayakkabı giydirmek sakıncalı mıdır?

Bebeklere ayakkabı giydirmek sakıncalı mıdır?

Düz tabanlık (Pes Planus) ilk önce çocuklarda anne-baba tarafından fark edilir. Belirtisi çocuk çıplak ayakla yere bastığı zaman ayak tabanının tamamen yere değmesidir. Taban kavisi oluşmamıştır. Kilolu bebeklerde daha belirgindir. Aslında bu durum çocukluk döneminde normaldir. Çücük ayaktaki yağ kitlesi daha belirgin olduğu için ayağın taban kısmı düz görünür.Çocuk büyüdükçe ayak normal halini kazanır. 10 yaşına kadar taban kavisi yavaş yavaş oluşur.

Düz tabanlık bebek ve çocuk için değil, anne –baba için daha önemli sorundur ve kaygıyla gelir. Aslında basit düz tabanlık hiç önemli değildir. Ancak topukların ve ayağın yanlara ve dışa doğru veya içe doğru kayması ( pes plano valgus, metatarsus adduktus, pes ekino varus: ayak tabanının içe dönük olması, çocukta ayak tabanlarının birbirine bakması) önemli ve mutlaka tedavi gereken şekil bozukluklarıdır.Bunların tedavisi daha farklıdır. 

Annede babada ailede varsa çocuktada görülebilir. Batı toplumların 10 yaşına kadar olan çocuklarda %25 i düz tabandır. 

Ayakkabıyı erken giyemeyen toplumlarda düz tabanlık oranı daha düşük.

Ayakkabı giyen toplumlarda bu oran daha yüksekken afrika ve bazı asya topluluklarında bu oran çok daha düşüktür. 

Düz tabanlık yüksek oranda genetiktir. Yani anne veya babasında, aile büyüklerinde görülmesi düz tabanlık olasılığını arttırır.

Çocuk tamamen yürümeden 2-3 yaşından önce düz taban tanısı konulamaz.Hatta 10 yaşına kadar sadece izlemek ve uygun ayakkabı önermek yeterlidir.

Bebek ve çocukların ayaklarını kalıba sokmayınız

Ayakların sağlıklı gelişmesi için bebekler 1 yaşından önce asla yürümeye zorlanmamalıdır.Sağlıklı bebek zamanı gelince kendiliğinden yürüyecektir. kas gelişimini tamamladıktan sonra ayağa kalkacakır. Gelişimini sürdürecektir. 1 yaşını doldurmadan yürümeye zorlamak bebeğin kemikleri ve adaleleri zayıf olduğu için sakıncalıdır. Esneme ve gerilmeye yol açabilir.Yürümenin ilk belirtisi bebeğin bir koltuğa tutunarak yürümesi yani sıralamasıdır. Bebeklerin ev içinde ve devamlı ayakkabı giymesi sakıncalıdır. Ayaklar düzgün gelişsin diye ayakkabı giydirilmez.  Aksine ayakkabı ayağın gelişmesini, kemik ve adalelerin kuvvetlenmesini önler. En iyisi ev içinde çorap-patik-çıplak ayakla dolaşmasıdır. Düz tabanlığın düzelmesi için bebek ve çocuklara giydirilen ortopedik ayakkabıların ve tabanlıkların hiç yararı yoktur. Bazı aile büyükleri veya komşu  ve çevre etkisi ile ayyakkabıya olan bir inanış vardır. Yanlış ve gelişigüzel ayakkabı giydirmek sakıncalıdır. Çocuklar için yürüme döneminde ideal ayakkabı sert tabanlı,  hafif topuklu, içten destekli, sert kenarlı ayakkabılardır. Bunlara yürüyüş ayakkabısı denir.

Düz tabanlık tedavisinde ayak eksersizleri, yürüme eksersizleri önerilmektedir. Ancak bunların yararı tartışmalıdır. Çocuklarda böyle bir program uygulamak zordur. Aslında çocukların ayaklarını bir kalıba sokmak yerine rahatça gezebilecekleri ortam sağlayıp ayak yalın yürütmek daha faydalıdır. Kumlu ve toprak güvenli sahalarda veya evde bol yünlü halı üzerinde yalın ayak gezinmesi ayak gelişimin daha iyi sağlayacaktır.Çocuk eksersiz için strese girerse daha çok sakıncalıdır. Bunun yerine ip atlamak, sek sek oynamak, çeşitli top ve çocuk oyunları daha yararlıdır. 

içerik bilgilendirmeye yönelik hazırlanmıştır. Sitede yer alan bilgiler, hiçbir zaman bir hekim tedavisinin ya da konsültasyonunun yerini alamaz!. Bu kaynaktan yola çıkarak, ilaç tedavisine başlanması ya da mevcut tedavinin değiştirilmesi kesinlikte tavsiye edilmez!.  bilgilerin içeriği, asla kişisel teşhis ya da tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilmemelidir.

Bu makale 16 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Engin Kesgin

Etiketler
Düz tabanlık
Op. Dr. Engin Kesgin
Op. Dr. Engin Kesgin
Antalya - Ortopedi ve Travmatoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube