Bebek bezi ekzemaları ve korunma yöntemleri

Bebek bezi ekzemaları ve korunma yöntemleri

Bebek bezi ekzeması, halk arasında bez bölgesinde oluşan pişik, bezle kaplı olan deri bölgelerinde görülen bir ekzema türüdür. Ayrıca derinin birbirine temas ettiği kıvrım bölgelerinde de görülebilir. Derinin idrar ve kakanın etkisi ile nemli kalması ve sürtünmeye bağlı tahriş olması bu bölgelerde ekzema gelişimine zemin hazırlar. Nemli ve tahriş olmuş deride mantar ve bakterilere bağlı enfeksiyonların gelişimi de kolaylaşır. Anne sütü alan bebeklerde mama ile beslenen bebeklere göre daha az görülmektedir. Özellikler ek gıdaya geçilen 6-8. aylardan itibaren dışkının içeriği değiştiğinden bebek bezi ekzeması gelişme riski artar. Ayrıca idrar sıklığını artıran idrar yolu enfeksiyonları, gaytanın sıklığını artıran ishaller, beslenme bozuklukları, alerjiye yatkınlık, doğumsal ekzemalar ve ilaç kullanılan durumlarda bez ekzeması sık görülmektedir. Bez ekzemaları sadece hastalık olarak görülmemeli oluşumunu engellemek için bilinçli olunmalıdır.

Özellikle yaşamın ilk yıllarında günlük idrar ve dışkılama sayısı sık olduğundan bez sık değiştirilmeli ve ılık su ile ıslatılmış pamuklarla temizlenmeli, ardından kurulanmalıdır. Bez bölgesinde günlük bakım için kullanılacak en iyi seçenek çinko içeren krem ve/veya pat formülasyonlarıdır. Bu ürünler genital bölgeye ve poponun iki tarafına yedirilmeden sürülmelidir. Böylece deri ile bez arasındaki teması engelleyecek bir bariyer oluşturmakta bu durum da derinin tahrişini azaltmaktadır. Temizleme mendili kullanılacaksa paraben, parfüm ve alkol içermeyen ürünler tercih edilmelidir. Özellikle kaka temizliğinde bu ürünler de bol su ile durulanarak kullanılmalıdır. En sık yapılan yanlışlardan birisi günlük mantar kremleri ve kortizonlu kremler kullanılmasıdır. Bez ekzemalarına mantar enfeksiyonları ve alerjik reaksiyonlar sık eşlik etmektedir. Ancak bu ilaçlar doktor kontrolünde ve kısa süreli kullanılmalıdır. Aksi takdirde ilaçların etkisine direnç gelişmekte, uzun süreli kullanımlarda ise ilaçların deri yolu ile kan dolaşımına geçmesi mümkün olmaktadır.

Bu makale 6 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Aslı Aytekin

Uzm. Dr. Aslı AYTEKİN,  1974 yılında Ordu'da doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerini Amasya'da bitirdikten sonra Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1996 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde yapmış ve 2002 yılında Dermatoloji Uzmanı olmuştur. 

Uzmanlık eğitimi sonrasında yaklaşık 5 yıl Özel 29 Mayıs TDV Hastanesi'nde,  2 yıl Özel Batıkent Bilgi Hastanesi'nde ve 2009-2016 yılları arasında T.C. Ankara Meslek Hastalıkları Hastanesi'nde görev yapmış olan Uzm. Dr. Aslı AYTEKİN,  mesleki çalışmalarına 2016 yılından beri Ankara'da bulunan özel muayenehanesinde devam etmektedir.

Etiketler
Pişik
Uzm. Dr. Aslı Aytekin
Uzm. Dr. Aslı Aytekin
Ankara - Dermatoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube