Basur boğulması

Basur boğulması

Basur boğulması iki durumu tarif etmektedir, biri tedavi için yapılırken diğeri basurun durum değiştirmesi farklı bir hal alması durumudur.

Basurun boğularak tedavisi ;

İç hemoroidler için yaygın şekilde kullanılan bir yöntemdir, bu iş için geliştirilmiş bir alet memeyi emerek içine çeker ve memenin dibine kan dolaşımını engelleyecek bir lastik halka koyar. Kan gidemeyen memeler günler içinde büzüşerek yok olur. Özellikle 1.-2.-3. derece iç hemoroidlerin tedavisinde oldukça etkili , kolay, ağrısız ve pratik bir yöntemdir.

Basurun boğulması;

hastayı rahatsız etmeyen 1.-2. derece iç hemoroidler kişinin beslenme veya kabızlık sebebiyle aşırı ıkınmasına bağlı olarak makattan dışarı çıkar. Kişinin kontrolünde olmayan makat kaslarıyla sıkıştırılan bu iç hemoroidlere kan gidemediği için doku kansız kalır. Kansız kalan bu memeler bir anlamda boğulmuş olur bu döneme gelen hastalığın adıda değişir tromboze hemoroid yada boğulmuş basur olarak adlandırılır. Basur boğulması makat bölgesinin en şiddetli ağrı veren hastalığıdır büyüklüğüne göre dayanılmaz düzeyde ağrı yapabilir. Büyüklüğü nohut kadar olabildiği gibi portakal kadar da olabilir, çok büyükse yürümeye bile engel olabilir. Şiddetli ağrı 4-5 gün sürer bundan sonra ağrı giderek azalır ve 2 haftada kaybolur. Şişlik ağrıdan daha uzun sürer, ağrı geçtikten sonra ağrısız şişlik 4-5 haftada kendiliğinden emilerek kaybolur ve hastalık eski haline döner.

Basur boğulması nasıl geçer ?

Aslında tedavi edilmemesi halinde kendiliğinden tamamen düzelip eski halini alır, geçici bir durumdur ama ağrıyı azaltmak için tedavi planlanabilir. Tedaviye hastanın pozisyonuna göre hastayla birlikte karar verilir.

Üç farklı yaklaşım vardır.

Boğulmuş basura dokunulmaz ; Ağrıyı azaltmak için çeşitli ilaçlar,sıcak su oturma banyosu ve istirahat önerilir.Hastanın ağrısı 4-5 gün sürer şişlikler daha uzun süre devam edebilir ama kişi bu sürenin sonunda işine dönebilir.1-2 ay sonra kalıcı tedavi yapılır.

Boğulmuş basurda ağrının en önemli sebebi doku içi basıncın artmasıdır. Basıncı düşürerek ağrıyı azaltmak için küçük bir yer kesilerek içerdeki pıhtılar boşaltılır böylece ağrı % 70 oranında düzelir. Tamamen ağrıyı azaltmaya yönelik bir uygulamadır hastalığın sonraki seyrini değiştirmez.

Klasik hemoroid ameliyatı gibi boğulmuş basur kesilerek çıkarılır. Çok tercih edilen bir yöntem değildir çünkü kontrolsüz fazla doku çıkarılarak makat darlığına yada az doku çıkarılarak hastalığın tekrarına sebep olunabilir, diğer taraftan bu dönemde ameliyattan sonra dışkı tutamama riski de normal şartlarda yapılan ameliyattan fazladır. Bu yöntemde kazanç ağrılı dönem sonunda kişi asıl hastalığını da tedavi ettirmiş olur.

Bu dönemde lazer, ligasure, longo gibi yöntemler uygulanmaz ve de uygulanmamalıdır.

Ağrı ve şişlik düzeldikten sonra şikayet kalmaz ama yine de muayene olup düzeyine göre uygun bir tedavi yöntemiyle tedavi olunmalıdır. Tercihen lazer, lastikle boğma veya THD ameliyatı yaptırılabilir.

Boğulmuş basurun ağrısı nasıl geçer ?

En etkili yöntem zarar vermeyecek ısıda sıcak su oturma banyosudur, makat kaslarını gevşeterek acıyı alır. Bu dönemde kullanılacak hemoroid fitil, krem ve tabletleri pek etkili olmaz bunun yerine bölgesel uyuşukluk sağlayan merhemler ve ağrı kesici tabletler daha etkilidir.

 

 

Bu makale 10 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Atilla Kaya

Op. Dr. Atilla Kaya, 1961 yılında Malatya’da doğmuştur. İlk, orta ve liseyi Malatya'da bitirerek lisans öncesi eğitimini tamamlamıştı. 1980 yılında üniversitesi sınavını kazanarak Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesini başlamıştır ve lisans eğitimini 1986 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanını almıştır. İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı’nda ihtisasını tamamlamıştır. Yandal eğitimini Genel Cerrahin’in alt branşı olan Proktoloji (Hemoroid ve Kıl Dönmesi) alanında yapmıştır. Mardin Nusaybin Akarsu Nahiyesi Sağlık Ocağı, Ankara Gölbaşı Belediye Tabipliği, İstanbul Samatya Hastanesi, Ankara Elmadağ Devlet Hastanesi ve Osmaniye Devlet Hastanesi’nde görev yapmıştır. Op. Dr. Atilla Kaya, birçok hastane ve klinikte çalışmıştır. 2006 yılından itibaren ortağı olduğu Medicalart Cerrahi Kliniği'nde çalışmalarını ...

Etiketler
Basur şişmesi
Op. Dr. Atilla Kaya
Op. Dr. Atilla Kaya
İstanbul - Genel Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube