Bartholin abse tanı tedavisi

Bartholin abse tanı tedavisi

BARTHOLİN BEZİ KİSTİ ABSESİ TEDAVİSİ

Bartholin bezi vajen girişinin saat 5 ve 7 hizasında normalde ele gelmeyen karşılıklı iki adet bezdir. 2 cm uzunluğundaki kanalları ile himen (kızlık zarı) yan kısımlarına açılır. Bezleri enfeksiyonu ile şişerek ele gelirler.

Klinik olarak 3 şekilde büyürler:

1.Kistik dilatasyon: Bezin kanalının tıkanması sonucu bez salgı üretmeye devam ederek kistik genişleme olur.

2.Abse: Kanal tıkanması sonrası gelişen mikrobik enfeksiyon sonucu iltihaplanarak abse gelişir.

3.Çok nadir adenokarsinom (bartholin bezi kanseri ). Yaşlı bayanlarda bartholin bezi ele geliyor ve abse gelişmiş ise mutlaka cerrahi olarak çıkartılmalı ve patolojiye gönderilmelidir.

Bartholin bezinde iltihap akut veya kronik olabilir. Enfeksiyon, cinsel yolla geçen hastalıklar, travmalara bağlı bartholinit gelişebilir. En sık N.gonore, C.Trochomatis, anaeroblar, S. Aureus,E.coli  etkendir .Akut bez şiştiği zaman ağrı, hassasiyet ve ateş görülür. Bez şiştiği için kişi yürümekte, oturup kalkmada  zorlanır. Cinsel ilişki neredeyse imkansızdır, çok ağrılıdır. Halsizlik ve ateş gözlenir. Dış dudak kısımları şişmiştir. Önce bartholinit (bartholin bezi enfeksiyonu) gelişir sonra abseye dönüşür. Genellikle tek taraflı olmakla birlikte iki taraflı da görülmektedir.

TEDAVİ

Şişmiş olan beze lokal anestezi ile uyuşturularak küçük bir insizyon yapılarak içi boşaltılır. Kişi oldukça rahatlar ama tekrarlama olasılığı yüksektir. Uygun antibiyotik verilir. Abse mevcutsa marsupiyalizasyon (bezi lateral rezeksiyon ile poş oluşturmak ve kist duvarını cilde suture etmek) abse ağzının sürekli açık kalmasına neden olarak tekrarlamasını engeller.

Bartholin bezi özellikle cinsel aktif bayanlarda cinsel ilişki için gerekli olan salgının salgılanmasında yardımcı olduğu için bezi tamamen çıkartmak çok tercih edilmez. Bartholin bezi kisti veya abse ameliyatları sonrası tekrarlama olasılığı % 25 olarak gözlenmektedir.

Bartholin kisti tedavisinde uygun sıcaklıkta oturma banyoları ile rahatlama sağlanabilir .Ama abse gelişmiş ve ağrı varsa mutlaka boşaltılmalıdır.

Karbondioksit lazer tedavisi,gümüş nitrat uygulamaları,word kateter uygulamaları tedavi yöntemleri arasındadır.

Antalya kadın hastalıkları ve doğum uzmanı jinekolog doktor olarak bartholin bezi kisti absesi tedavisi Antalya’da nasıl olur ? konusunda benimle irtibata geçebilirsiniz.

Bu makale 16 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Mustafa Torgaç

Op. Dr. Mustafa TORGAÇ, lisans öncesi eğitimini Antalya Anadolu Lisesi'nde bitirdikten sonra Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1995 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. 1997-2002 yılları arasında Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı'nda ihtisasını yapmış ve Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı olmuştur. Mecburi hizmet yükümlülüğünü Burdur Gölhisar Devlet Hastanesi'nde yerine getirmiştir. 2006-2011 yılları arasında Antalya Atatürk Devlet Hastanesi'nde Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı olarak görev yapmış olan Op. Dr. TORGAÇ, tam gün yasası nedeniyle buradaki görevinden istifa ederek özel muayenehanesinde çalışmaya başlamıştır.  Vajinismus tedavisi, lazer ile vajen daraltma yenileme, lazer ile idrar kaçırma tedavisi, riskli gebelik takibi, vajen est ...

Etiketler
Bartholin bezi
Op. Dr. Mustafa Torgaç
Op. Dr. Mustafa Torgaç
Antalya - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube